Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Έναρξη εργασιών Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε στο Βισμπάντεν της Γερμανίας

Ξεκίνησε σήμερα, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση συζητήθηκαν, οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, (επιχείρηση ALTHEA, Κόσοβο, Αφγανιστάν).

Ο κ. Υπουργός κατά την τοποθέτησή του για το θέμα του Κοσόβου τόνισε, ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα ως γειτονική χώρα για την εξεύρεση μιας ισορροπημένης λύσης στο θέμα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου και επεσήμανε ότι η χώρα μας συμφωνεί απολύτως με τον κύριο Σολάνα, για την ανάγκη να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως νομιμοποιητικής βάσης, για την εφαρμογή της τελικής λύσης αλλά και της όποιας αποστολής της ΕΕ.

Η ΕΕ μελετά την αποστολή μη στρατιωτικής αποστολής στο Κόσοβο, στους τομείς του κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών, μία αποστολή η οποία είναι πολύ σημαντική τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και για την αξιοπιστία της ΕΕ.

Επίσης συζητήθηκε η πιθανή συμμετοχή της ΕΕ στο Αφγανιστάν με αστυνομικές δυνάμεις (μη στρατιωτική αποστολή) και η σημασία μιας τέτοιας αποστολής για την ενίσχυση της Αφγανικής Κυβέρνησης και του Αφγανικού λαού.

Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των  στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ (Γενικός Στρατιωτικός Στόχος 2010) και θέματα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού.

Φωτογραφικό Υλικό