Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Επίσημη επίσκεψη ΥΠΑΜ Βουλγαρίας κ. Vesselin Bliznakov

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε την Πέμπτη 26 Απριλίου 2007 στο ΥΠΕΘΑ, με τον Βούλγαρο ομόλογό του κ. Vesselin Bliznakov, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών οι δυο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις. Ειδικότερα, ο κ. Μεϊμαράκης στην δήλωσή του επεσήμανε:

«Είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον φίλο Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Bliznakov, κατά την διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία των δυο χωρών στον αμυντικοτεχνικό τομέα. Το φάσμα των κοινών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από τα Γενικά Επιτελεία έχουν προάγει σημαντικά το επίπεδο συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Στην σημερινή μας συνάντηση είχα την ευκαιρία να συγχαρώ τον   κ. Bliznakov, για την πρόσφατη ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε., την οποία η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε με αποφασιστικότητα.

Γνωρίζετε ότι και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχουμε αναπτύξει από κοινού μια σειρά σημαντικών δράσεων και συνεργασιών που μπορούμε να διευρύνουμε περαιτέρω, τόσο μέσω των εθνικών μας υποδομών όσο και μέσω των νατοϊκών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Συζητήσαμε, όπως ήταν φυσικό, και για την κατάσταση ασφαλείας στα Βαλκάνια. Στρατηγικός στόχος της Ελλάδος είναι να επικρατήσουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εμπέδωση της σταθερότητας, της ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης και των σχέσεων καλής γειτονίας στα Βαλκάνια. Του ανέφερα τις θέσεις της Ελλάδας που είναι ήδη γνωστές για το κάθε επιμέρους ζήτημα στη περιοχή των Βαλκανίων. Ειδικότερα, όσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και υποστηρίζουμε μια λύση που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πιστεύουμε ότι το περιβάλλον ασφαλείας που προσφέρει η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ, με την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα στην περιοχή, θα συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση του Κοσσυφοπεδίου στο νέο καθεστώς, όποτε αυτό συμφωνηθεί.

Επιπλέον, εξέφρασα την υποστήριξη της χώρας μας για μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία, με ένα δυναμικό πλέγμα δράσεων στο σύνολο της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα στο Κόσοβο.

Προσβλέπουμε στον ενεργό και σημαντικό ρόλο της Ε.Ε. μέσω της σχεδιαζόμενης επιχειρήσεως με μη στρατιωτικά μέσα, μετά τον καθορισμό του νέου καθεστώτος για την ενίσχυση των θεσμών του Κράτους Δικαίου.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω, ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων για μια σειρά από θέματα που απασχολούν τόσο την Διεθνή Κοινότητα όσο και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γενικότερα, ενώ εκφράσαμε και οι δυο Υπουργοί, την βούλησή μας για περαιτέρω βελτίωση και διεύρυνση της Στρατιωτικής και Αμυντικοτεχνικής συνεργασίας των χωρών μας».

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας κ. Bliznakov, ανέφερε τα εξής:

«Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την θερμή φιλοξενία της οποίας τύχαμε τόσο εγώ όσο και τα μέλη της αντιπροσωπείας μας, από τον Υπουργό Άμυνας κ. Μεϊμαράκη και τους συνεργάτες του. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών,  διαπίστωσα ταύτιση σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν. Όπως για παράδειγμα την κοινή ανησυχία που συμμεριζόμαστε  και οι δύο πλευρές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας, όσο και στα ζητήματα της πολιτικής αλλά και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και μια σειρά από άλλα θέματα. Ευχαρίστησα τον κ. Υπουργό για την υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ αλλά και προσφάτως στη διαδικασία ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. Εκτιμούμε θερμά την υποστήριξη και την αρωγή που μας έχει προσφέρει η Ελληνική Δημοκρατία. Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, θα ήθελα να τονίσω την πολύ καλή συνεργασία μας, με το γεγονός ότι η Ελλάδα ηγείται του Τακτικού Σχηματισμού Μάχης που έχουμε δημιουργήσει. Η Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας των δύο χωρών έχει και μια αρκετά σημαντική οικονομική διάσταση. Αυτό εκφράζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο τρίτος κατά σειρά εταίρος επενδυτής της Βουλγαρίας. Αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο περιβάλλον ασφάλειας και το πολύ ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Ελληνικές Αρχές για τις θέσεις τους και την υποστήριξή τους όσον αφορά στην προσπάθεια που κάνουμε για τους Βούλγαρους νοσηλευτές. Στο μέλλον θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας. Προετοιμάζουμε την υπογραφή Μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των Υδρογραφικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Επίσης Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας για την αντιαεροπορική άμυνα και προστασία. Είναι ένα πολύ σημαντικό σύστημα για την προστασία από τρομοκρατικές επιθετικές ενέργειες και δίνει την δυνατότητα υλοποίησης διασυνοριακών αμυντικών δραστηριοτήτων. Καταγράψαμε μια σημαντική επιτυχία αμυντικής συνεργασίας κατά το 2006. Το Πρόγραμμα Στρατιωτικών Δραστηριοτήτων υλοποιήθηκε σε πολύ υψηλό ποσοστό, έφτασε το 80%. Και με την ευκαιρία για άλλη μια φορά να επαναλάβω την θέση της Βουλγαρίας, ότι για τη χώρα μας, η Ελλάδα παραμένει ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός εταίρος».

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεών τους, οι δυο Υπουργοί απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα από την εμπειρία της Βουλγαρίας στον αμυντικό τομέα και τι μπορεί η Βουλγαρία να κερδίσει από την Ελλάδα;

Ευ. Μεϊμαράκης: Η ερώτηση αυτή δεν απαντάται μονολεκτικά. Κατ’ αρχήν πρέπει να σας πω ότι όταν δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, η συνεργασία τους εδραιώνει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα στους πολίτες των χωρών. Νομίζω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει πως ότι απειλεί τον έναν, είναι και απειλή για τον άλλον και οι κοινές συντονισμένες δράσεις στις ασύμμετρες απειλές που έχουν δημιουργηθεί, μας βοηθάει να εμπεδώσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Είναι κατανοητό ότι οι συνθήκες ασφάλειας στις περιοχές που έχουν εδραιωθεί, βοηθούν επίσης και την οικονομική ανάπτυξη και τη Δημοκρατία και την Ελευθερία,. Είναι κατανοητό ότι κανείς δεν προχωράει σε επενδύσεις, σε περιοχές που δεν έχουν επαρκή ασφάλεια. Εμείς λοιπόν εκπέμπουμε ένα μήνυμα, ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία, έχουν μια πολύ καλή συνεργασία, ότι οι πολίτες των δύο χωρών μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, ότι οι επισκέπτες των χωρών μας μπορούν επίσης να αισθάνονται ασφαλείς, ότι οι επενδυτές μπορούν με ασφάλεια να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους και ότι ταυτόχρονα, καλλιεργούμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής. Για να μην πω περισσότερα, νομίζω ότι και μόνο αυτό το κέρδος, αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που έχει η καλή συνεργασία των δύο χωρών.

V. Bliznakov: Επιτρέψτε μου και εγώ με δυο λόγια να προσθέσω κάτι στην απάντηση αυτή. Η ιστορία της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας είναι αρκετά μακρά ήδη 20 χρόνια. Στην περίοδο αυτή της 20ετίας, ήδη έχουμε υλοποιήσει αρκετά μεγάλο έργο, υπήρξαν αρκετές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της άμυνας. Ειδικά στο χώρο της άμυνας, έχουμε επωφεληθεί αρκετά από την εμπειρία της Ελλάδας, που είναι παλιό μέλος του ΝΑΤΟ. Σε χώρους, όπως για παράδειγμα την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, τον τρόπο χρηματοδότησης προτεραιοτήτων άμυνας κλπ. Είναι πολύ σημαντική επίσης η εμπειρία της Ελλάδας στο χώρο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και στην επίτευξη συμβατότητας με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Όλα αυτά που σας ανέφερα, είναι ένα τμήμα μόνον από την πολύτιμη εμπειρία που ήδη έχουμε αποκομίσει από  την εμπειρία της Ελλάδας, μιας πολύτιμης συμμάχου στο ΝΑΤΟ αλλά και εταίρου στην ΕΕ. Οι δύο χώρες μοιάζουν σε πολλά χαρακτηριστικά, στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα θέματα άμυνας και ασφάλειας και θέλω να υποστηρίξω τη δήλωση του υπουργού κ. Μεϊμαράκη ότι οι δύο χώρες ενδιαφέρονται σε πολύ υψηλό βαθμό για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθεια για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής, μιας  νηφάλιας λύσης, μιας νηφάλιας προσέγγισης στην επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην περιοχή. Και πάνω σε αυτό, μπορώ να δηλώσω ότι πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα συνεχίσουν και στο μέλλον να παίζουν σημαντικό ρόλο στην Βαλκανική Χερσόνησο.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Μνημόνιο για τη Συνεργασία και την Αντιαεροπορική Άμυνα και την άμυνα από τρομοκρατικές επιθέσεις;

V. Bliznakov: Το Μνημόνιο αυτό έχει εξαιρετική σημασία για την περίπτωση ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης κατά των δύο χωρών και έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης διασυνοριακών επιχειρήσεων, βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Έχει εκπονηθεί το κείμενό του και αναμένουμε την υπογραφή του. Αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα, για το πώς μπορούν να συνεργαστούν δύο χώρες στην αντιμετώπιση και στην εξάλειψη τρομοκρατικών επιθέσεων.

Φωτογραφικό Υλικό