Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Επίσημη επίσκεψη ΥΠΑΜ Κίνας Στρατηγό Cao Gangchuan στην Αθήνα

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας - Σύμβουλο του Κράτους της Κίνας, Στρατηγό Cao Gangchuan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής κ. Πάνος Καμμένος.

 

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για την πρόοδο των διμερών αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας, καθώς και για θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο υπουργοί δήλωσαν:

Ε. Μεϊμαράκης: «Είχα σήμερα την χαρά να υποδεχθώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον αξιότιμο Υπουργό Άμυνας και Σύμβουλο του Κράτους της Κίνας, Στρατηγό Cao Gangchuan, με τον οποίο είχαμε λίαν ενδιαφέρουσες και χρήσιμες συνομιλίες.

Η επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου μου και της αντιπροσωπείας της φίλης χώρας, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ενισχύει σημαντικά το υψηλό επίπεδο επαφών, που αναπτύσσεται μεταξύ των χωρών μας. Άλλωστε η Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Κίνα, τον Ιανουάριο του 2006, δίνει νέα προοπτική και ώθηση στις ελληνοκινεζικές σχέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο διατηρούμε τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και την αυξημένη αλληλοκατανόηση στα διεθνή ζητήματα, αλλά βαδίζουμε σταθερά και ανοδικά στην διεύρυνση της συνεργασίας μας σε πολλαπλούς τομείς. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα στο εμπόριο, τη ναυτιλία και τον τουρισμό έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, προς όφελος της οικονομίας, της ανάπτυξης και φυσικά των πολιτών των χωρών μας.

Εξετάσαμε, λοιπόν, την πρόοδο των διμερών μας σχέσεων στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας και συμφωνήσαμε να διευρύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις αυτές. Προς την κατεύθυνση αυτή, χαιρετίζουμε την συγκρότηση της Μόνιμης Κοινής Επιτροπής ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ του ΥΦΕΘΑ κ. Λαμπρόπουλου και του Στρατηγού Li Jinai, καθώς επίσης και την ολοένα και στενότερη συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) και  του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών της Κίνας.

Ανταλλάξαμε ακόμη ιδιαίτερα χρήσιμες απόψεις για θέματα που αφορούν στην πορεία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, εκατέρωθεν.

Είχαμε, επίσης, μια άριστη ευκαιρία να ενημερωθούμε για θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος της φίλης χώρας, όπως το Πυρηνικό Πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά μας, είχα την δυνατότητα να ενημερώσω τον ομόλογό μου για τα εθνικά μας θέματα, καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα ήθελα λοιπόν να καλωσορίσω τον κ. Cao Gangchuan στην χώρα μας, να του ευχηθώ καλή παραμονή και να του πω ότι στο πρόσωπό του βλέπουμε έναν καλό φίλο».

Cao Gangchuan: «Με πρόσκληση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, επισκεφθήκαμε την Ελλάδα, αυτήν την όμορφη χώρα. Η Ελλάδα είναι μία ξακουστή χώρα για όλους του Κινέζους. Είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και η ιδιαίτερη πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η επίσκεψη σ’ αυτή την όμορφη και με μεγάλη ιστορία χώρα, είναι επιθυμία 1,3 δις Κινέζων. Γι’ αυτό έχω μεγάλη χαρά που πραγματοποιώ αυτή την επίσκεψη.

Σήμερα το πρωί μαζί με τον Έλληνα ομόλογό μου είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση σε ένα φιλικό και ειλικρινές περιβάλλον, τόσο για διμερή θέματα, όπως η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών μας, όσο και για διεθνή ζητήματα. Έχουμε καταλήξει σε μια σειρά συμφωνιών. Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας στον τομέα των Ε.Δ., αλλά και μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών. Θα προωθήσουμε επίσης νέες δραστηριότητες στις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών. Θα διατηρήσουμε το καλό κλίμα των ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών μας, σε κορυφαίο επίπεδο και σε όλους τους τομείς.

Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μας στον τομέα της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής απόψεων, σε τακτικό επίπεδο και σε όλους τους τομείς.

Η συζήτησή μου με τον Έλληνα ομόλογό μου ήταν φιλική, ειλικρινής και πολύ εποικοδομητική. Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, καθώς και η επίσκεψη του Έλληνα ομόλογού μου στην Κίνα θα συμβάλουν στην περαιτέρω προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών μας. Κατά την συνομιλία μας απηύθυνα επίσημη πρόσκληση στον Έλληνα ομόλογό μου, να επισκεφθεί την Κίνα εν ευθέτω χρόνο. Τον περιμένω στο Πεκίνο για να ανταλλάξουμε και περαιτέρω απόψεις για θέματα που θα αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Ερώτηση: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης. Πως το σχολιάζετε;

Cao Gangchuan: Η απόφαση οποιασδήποτε χώρας για οποιαδήποτε πράξη θα πρέπει να είναι βασισμένη στα συμφέροντα της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και γενικότερα στα συμφέροντα του κόσμου.

Ερώτηση: Σε ποιες συμφωνίες καταλήξατε για την ενίσχυση της συνεργασίας των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών;

Cao Gangchuan: Έχουμε καταλήξει σε ευρεία συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας μας. Θα ενισχύσουμε την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας σε κορυφαίο επίπεδο. Θα ενισχύσουμε επίσης τις επαφές και την συνεργασία μας, κατά τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, των δύο χωρών μας. Στην σύγχρονη εποχή η Ελλάδα και η Κίνα επωμίζονται με το ίδιο καθήκον για την διασφάλιση της κρατικής ασφάλειας και για την μεταρρύθμιση των Ε.Δ. Πιστεύω ότι δύο φιλικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ελλάδα, μπορούν να συνεργαστούν περαιτέρω πιο στενά προς όφελος των δύο λαών, αλλά και προς όφελος όλου του κόσμου. Παράλληλα, θα αναβαθμίσουμε και θα ενισχύσουμε την συνεργασία μας και σε επίπεδο εκπαίδευσης προσωπικού των Ε.Δ μας. Επίσης, θα ενισχύσουμε και την συνεργασία μας στην εκμάθηση κινεζικής και ελληνικής γλώσσας στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, αντίστοιχα. Στο Πανεπιστήμιο Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί σχολή για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Θέλουμε να ενισχυθεί η συγκεκριμένη σχολή και να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.

Φωτογραφικό Υλικό