Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ημερήσια Διαταγή παραδίδοντος ΥΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Πολιτικό Προσωπικό και Εθνοφύλακες,

Παραδίδω την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του οποίου είχα την τιμή και την ευθύνη να προΐσταμαι από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα. Η παράδοσή της στο νέο Υπουργό και πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη με γεμίζει με συναισθήματα χαράς, καθώς μετά την πολυετή συνεργασία μας πιστεύω ότι είναι η καλύτερη επιλογή για να με αντικαταστήσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όχι μόνο για τη σταδιοδρομία του στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την πετυχημένη και την πολύ μεγάλη προσφορά του, αλλά κυρίως για το φρόνημά του, το ηθικό του, την πίστη του και την αφοσίωσή του στο καθήκον προς την πατρίδα.

Όλα αυτά τα χρόνια, με τη βοήθεια όλων σας, ανεξαρτήτως θέσεως και βαθμού, χαράξαμε και υλοποιήσαμε με συνέπεια μια ρηξικέλευθη αμυντική πολιτική, που θωράκισε τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και αναβάθμισε την Ελλάδα σε προνομιακό συνομιλητή και εταίρο με τα κράτη των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τους κύριους διεθνείς δρώντες. Αναβαθμίστηκαν περαιτέρω οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε όλους τους τομείς, και ο στρατηγικός διάλογος των δύο χωρών βρίσκεται εν εξελίξει. Η διατήρηση του δόγματος των στρατηγικών μας συμμαχιών, όπως της σταθερής αξίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της συμμετοχής μας στην βορειοατλαντική συμμαχία παρέμεινε κύρια πολιτική επιλογή μας.

Προχωρήσαμε όλα τα χρόνια με τόλμη σε στοχευμένες τομές, που κατοχύρωσαν σε περίοδο δημοσιονομικής δυσκολίας το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων οι οποίες διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της Πατρίδας.

Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, προχώρησα πάντα σεβόμενος πλήρως τους θεσμούς, τις παραδόσεις και τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία και την αλυσίδα διοικήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, με γεγονότα όπως η αποσταθεροποίηση των εθνικών δομών σε χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η εξάπλωση του φονταμενταλισμού, της ακραίας βίας, των ασύμμετρων απειλών, η διόγκωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και η προσφυγική κρίση, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν ο προμαχώνας των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική μας θέση, εδραιώσαμε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και δια μέσου της ενεργητικής αμυντικής διπλωματίας, συμβάλλαμε καθοριστικά στη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργατικών δράσεων, διπλωματικών συγκλίσεων και ενεργειακών συμπράξεων με χώρες κλειδιά της περιοχής, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα μετριοπαθή δημοκρατικά κράτη του αραβικού κόσμου καθώς και χώρες των Βαλκανίων, αναβαθμίζοντας την Ελλάδα ως ένα αξιόπιστο άξονα προαγωγής της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Στο εσωτερικό, αναδείξαμε την σημασία της εθνοφυλακής και της εφεδρείας με συνεχείς ασκήσεις και δράσεις, τις οποίες είχα την χαρά να παρακολουθώ από κοντά με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Υλοποιήθηκε δε πλήθος δράσεων που είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του θεσμού των εθνοφυλάκων, την αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους και την ανάδειξη της προσφοράς τους σε όλη την ελληνική επικράτεια, εμπεδώνοντας περαιτέρω στην κοινωνία το αίσθημα της υπερηφάνειας και της ασφάλειας.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί η αναγνώριση και η τιμή των ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος στους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού, όπως το πλήρωμα της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» το 1964, οι ήρωες της επιχείρησης «ΝΙΚΗ» με τα αεροσκάφη NORATLAS και όλοι οι πεσόντες κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974, τμήμα της οποίας κατέχεται παράνομα μέχρι σήμερα. Ακόμη συνεχίστηκε η αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των ηρώων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 – 1941 στην Αλβανία. Και αυτό ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να πράξει η Πατρίδα για να τους τιμήσει.

Άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες ήταν η ενεργοποίηση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, με την οποία πετύχαμε να αρθούν οι «σκιές» του παρελθόντος στον ευαίσθητο χώρο των εξοπλισμών, και να σταλούν στη δικαιοσύνη υποθέσεις προς διερεύνηση και καταλογισμό ευθυνών.

Συστάθηκε ακόμη η ΥΠΑΑΠΕΔ με αποστολή την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ψηφίστηκε ο νόμος που αφορά στην «Αξιοποίηση του μη Επιχειρησιακά Αναγκαίου Στρατιωτικού Εξοπλισμού» και προωθείται η νομοθετική ρύθμιση για την υπηρεσιακή εξέλιξη των εθελοντών μακράς θητείας.

Έγινε εξορθολογισμός των μεταθέσεων στελεχών και εφέδρων με γνώμονα την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και γενικότερα την επιλύση πολλών χρόνιων προβλημάτων που ταλάνιζαν επί μακρόν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ακόμη, μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που αναπτύξαμε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τους δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς, αλλά και με την επανασύσταση εξειδικευμένων τμημάτων και υπηρεσιών όπως η ΜΟΜΚΑ, πετύχαμε την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας χρησιμοποίησης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη και γι΄ αυτό το νέο έτος ανακηρύχτηκε «Έτος Κοινωνικής Προσφοράς».

Βασική συνισταμένη όλων των παραπάνω δράσεων, δεν ήταν άλλη από την βέλτιστη χρησιμοποίηση των πόρων που από το υστέρημά τους διέθεσαν οι έλληνες πολίτες. Η δε συνεχής παρουσία των στελεχών και των εφέδρων, δίπλα στους δοκιμαζόμενους από φυσικές καταστροφές συμπολίτες μας, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι το ουσιαστικό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως των ακριτικών πληθυσμών μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας. Σε αυτό το σημείο, οφείλω να επισημάνω κάτι το οποίο βίωσα από την καθημερινή μου επαφή με τα στελέχη, το πολιτικό προσωπικό και τα στρατευμένα παιδιά μας.

Σε κάθε επίσκεψη μου σχεδόν σε όλους τους μεγάλους Σχηματισμούς και τις Μονάδες, στους Εθνοφύλακες και στους Εφέδρους μας, στα ακριτικά μας Φυλάκια, στο Φαρμακονήσι, στη Καλόλιμνο, στο Αγαθονήσι, στη Νήσο Ρω, στη Στρογγύλη, στα Πολεμικά Πλοία, στις Μοίρες Αεροσκαφών, στα Επιτελεία, δεν σας κρύβω ότι ένιωθα υπερήφανος και σίγουρος για το μέλλον της χώρας. Διαπίστωσα σε όλες δε τις δραστηριότητες σας, υψηλό ηθικό, εθνικό φρόνημα και την αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Αναγνωρίζοντας, ότι το προσωπικό είναι και θα είναι η ψυχή και η κινητήριος δύναμη του αμυντικού μας συστήματος, εφαρμόσαμε ανθρωποκεντρική πολιτική και κέντρο βάρους για εμάς ήταν πρωτίστως τα στελέχη, οι οικογένειες τους και τα στρατευμένα νιάτα μας. Δώσαμε επίσης λύσεις στα πολλά, οικονομικής και όχι μόνο φύσεως προβλήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο στεγαστικό, για να μπορείτε εσείς απερίσπαστοι να εκτελείτε την αποστολή σας. Σε αυτή την προσπάθεια ήμασταν όλοι μαζί συμμαχητές, συνεργάτες και πασχίσαμε μαζί με σκληρή δουλειά, ο καθένας από το μετερίζι του.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και Πρόεδρο της Κυβέρνησης που μου εμπιστεύτηκε το καίριο αυτό Υπουργείο, καθώς και τους Αναπληρωτές Υπουργούς κ. Ηρακλή Ήσυχο, κ. Δημήτρη Βίτσα, κ. Φώτη Κουβέλη και κ. Παναγιώτη Ρήγα, τον Υφυπουργό κ. Νίκο Τόσκα και την Υφυπουργό κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Ευχαριστώ επίσης τους Αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, τους Επίτιμους Αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγό Χρίστο Μανωλά και Στρατηγό Βασίλειο Τελλίδη, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Επίτιμο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Ναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, τους Επίτιμους Αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Πτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά και Πτέραρχο Χρήστο Βαίτση και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, με τους οποίους συνεργαστήκαμε για τον κοινό σκοπό.

Απευθυνόμενος στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αμέριστη συμβολή σας στο έργο μου και σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι πάντα ένθερμος συμπαραστάτης σας, από όποια θέση και αν βρίσκομαι.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σήμερα η πατρίδα χρειάζεται την αφοσίωση και την προσπάθεια όλων μας.

Σας καλώ όλους να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό, με εθνική συναντίληψη, συνεννόηση και συνεργασία, να αντιμετωπίζετε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, παρά τις όποιες δυσκολίες, για το καλό του Έθνους και των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Υποκλίνομαι στις Πολεμικές Σημαίες των Σχηματισμών όλων των Κλάδων, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους Έλληνες που διαχρονικά υπηρετώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπέστειλαν ποτέ τις Σημαίες και προσέφεραν την ζωή τους για την πατρίδα στο βωμό του καθήκοντος. Σε αυτούς χρωστάμε και γι΄ αυτό οφείλουμε να αφήσουμε μια καλύτερη πατρίδα στις επόμενες γενιές.

Να έχετε πάντα τη βοήθεια του Θεού και της Υπερμάχου Στρατηγού, των Αγίων προστατών των Κλάδων και να τιμάτε τα όσια και τα ιερά και τις παρακαταθήκες του Έθνους μας.

Ζήτω το Έθνος.

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Πάνος Καμμένος