Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ημερήσια Διαταγή του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 από τον ΥΕΘΑ κ. Ευ. Μεϊμαράκη

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην Ημερήσια Διαταγή του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 αναφέρει τα εξής:

«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες – Ναύτες – Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Η επέτειος έναρξης του αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας την 25η Μαρτίου γεμίζει εθνική υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες. Για μία ακόμη φορά τιμούμε τους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Μαζί με την εθνική επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την Επανάσταση.

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας. Αποτυπώνει την πίστη των προγόνων μας στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού. Αυτοί οι λίγοι, οι αδύνατοι και άοπλοι, δίδαξαν πώς υπερασπίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πώς δίνεται ο αγώνας για τη ζωή, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ελληνική ψυχή κατόρθωσε να παραμείνει αδούλωτη για τετρακόσια χρόνια και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει τα δίκαιά της.

Ο Απελευθερωτικός Αγώνας των Ελλήνων κατάφερε το πρώτο ουσιαστικό πλήγμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κι έδωσε το έναυσμα για τον ξεσηκωμό κι άλλων υπόδουλων λαών. Υπήρξε το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής του, γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα, και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν ν’ αλλάξουν την ιστορική του μοίρα.

Γυναίκες και Άνδρες των ΕΔ,

Οι πρόγονοί μας, μάς παρέδωσαν ένα συμβόλαιο Ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους. Ο Αγώνας του ’21 παραμένει διαχρονικός κι επίκαιρος. Η ιστορική εμπειρία, συντηρεί τη μνήμη και ενδυναμώνει την προσδοκία και την ελπίδα, αποτελεί πηγή σθένους και περηφάνιας, εκτίμησης και αυτοπεποίθησης για τις σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις μας, που αποτελούν τον βασικό παράγοντα ισχύος της χώρας.

Η Ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, θέλει θυσίες για να την αποκτήσουμε και προπαντός για να τη διατηρήσουμε. Και αυτό αυξάνει το βάρος της ευθύνης όλων μας για την εκπλήρωση της αποστολής μας στο ακέραιο, με όσες θυσίες κι αν απαιτηθούν. Με οδηγό τις παρακαταθήκες του ένδοξου ελληνικού παρελθόντος, οφείλουμε να διατηρούμε Ένοπλες Δυνάμεις ικανές να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια της χώρας και να προσφέρουν τις κοινωνικές τους υπηρεσίες, όταν οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών το απαιτούν.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821

Ζήτωσαν οι Ελληνικές ΕΔ

Ζήτω το Έθνος».