Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ολοκλήρωση εργασιών της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Σεβίλλη της Ισπανίας

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, στη Σεβίλλη της Ισπανίας, οι εργασίες της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, με την συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δεύτερης και τελευταίας  ημέρας της Συνόδου συζητήθηκαν θέματα μετεξέλιξης της Συμμαχίας όπως  η πορεία της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (NRF) και η αναθεώρηση της Δομής Διοίκησης της Συμμαχίας, ενώ πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας (NRC), καθώς και συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας των χωρών – μελών του Μεσογειακού Διαλόγου.

Ο κ. Μεϊμαράκης στην τοποθέτησή του για την NRF τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, που εγγυάται την ενίσχυση της συνοχής της Συμμαχίας και τη δυνατότητά της να εκτελεί όλο το φάσμα των αποστολών της σύμφωνα πάντα με τα συμφωνηθέντα για την NRF.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας (NRC), ο κ. ΥΕΘΑ στην παρέμβασή του τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεργασία NATO – Ρωσίας, η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως εργαλείο για την εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Στη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας με τους ομολόγους τους, των χωρών – μελών του Μεσογειακού Διαλόγου, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι στηρίζουμε πλήρως το φιλόδοξο και διευρυμένο πλαίσιο συνεργασίας και συντασσόμαστε με τους κύριους στόχους της Συμμαχίας, που είναι η διεύρυνση του υφισταμένου πολιτικού διαλόγου, η επίτευξη διαλειτουργικότητας, και η ανάπτυξη αμυντικών μεταρρυθμίσεων και η συνεισφορά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου, τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκης είχε συνάντηση, μεταξύ άλλων, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και ομόλογό του της Ρωσική Ομοσπονδίας κ. Sergey Ivanov.

Μετά την ολοκλήρωση της Άτυπης Συνόδου ο κ. Μεϊμαράκης αναχώρησε για το Μόναχο της Γερμανίας, όπου αύριο και μεθαύριο, θα συμμετάσχει στην 43η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Φωτογραφικό Υλικό