Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ολοκλήρωση εργασιών της Συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (ΣΓΥΕΣ) της Ε.Ε

 

Ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες   στις  14 Μαΐου 2007 , οι εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (ΣΓΥΕΣ) της Ε.Ε., με την συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας   κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

 

Την Σύνοδο απασχόλησαν θέματα όπως ο Ευρωπαϊκός Αμυντικός Οργανισμός (EDA), η στρατιωτική συνεργασία Ε.Ε. – ΟΗΕ και τα διδάγματα που προέκυψαν από την επιχείρηση EUFOR στο Κονγκό, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. (Ναυτική Διάσταση Ε.Ε., Τακτικοί Σχηματισμοί Μάχης Ε.Ε. κ.λπ.), οι επικείμενες μη - στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. στο Κοσσυφοπέδιο και στο Αφγανιστάν, καθώς και η πορεία της Ευρωπαϊκής Επιχειρήσεως «ΑΛΘΑΙΑ» στη Βοσνία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού (EDA) υπογράφηκε η συμφωνία για το Κοινό Επενδυτικό Πρόγραμμα στον τομέα της Προστασίας Δυνάμεων (Joint Investment Programme on Force Protection), στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας. Επιπλέον, παρουσιάστηκε και το έγγραφο για την Ευρωπαϊκή Αμυντική, Τεχνολογική και Βιομηχανική Βάση (European Defence Technological and Industrial Base - EDTIB). Ο κ. Μεϊμαράκης, αφού καλωσόρισε το συγκεκριμένο έγραφο τονίζοντας ότι «θέτει καθαρά τον οδικό χάρτη για μια ενοποιημένη και ευρωπαϊκή βιομηχανία», έδωσε έμφαση σε δυο σημεία πρώτον, στην ενδυνάμωση της ασφάλειας των προμηθειών και δεύτερον, στον χειρισμό του θέματος των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.

Αναφορικά με την επιχείρηση EUFOR στο Κονγκό, συζητήθηκε εκτενώς η συνεργασία Ε.Ε. – ΟΗΕ, με τον κ. Υπουργό να τονίζει την αποτελεσματικότητα τέτοιων δράσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ε.Ε. υποστηρίζει και ενισχύει τα Ηνωμένα Έθνη στην εκπλήρωση της αποστολής τους, μέσω και της συνεργασίας στη διαχείριση κρίσεων, η οποία είναι ήδη σημαντική». Ακόμη αναφέρθηκε στον αποφασιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δυο Οργανισμοί στο Κοσσυφοπέδιο, μετά από την επιδιωκόμενη έκδοση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ε.Ε., εκτιμήθηκε η μέχρι σήμερα θετική πορεία, με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας να υποστηρίζει την περαιτέρω βελτίωση της ικανότητας Ταχείας Αντίδρασης της Ε.Ε., η οποία αποτελεί τον πυρήνα του Γενικού Στρατιωτικού Στόχου 2010.

Στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Συνόδου εξετάστηκαν οι επικείμενες μη – στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και στο Αφγανιστάν, καθώς και η αναμόρφωση του τομέα ασφάλειας στο Κονγκό. Πιο συγκεκριμένα, στο Κόσοβο, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας περί του καθεστώτος, προβλέπεται η δημιουργία ενός διεθνούς μη – στρατιωτικού γραφείου (International Civilian Office - ICO), το οποίο και θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα της UNMIC, ενώ η αποστολή της ΕΠΑΑ θα διαθέτει -περιορισμένες- εκτελεστικές εξουσίες, στον ευρύτερο τομέα του κράτους δικαίου, καλύπτοντας τις εξής πτυχές: α) αστυνομία (καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος κ.λπ.), β) δικαιοσύνη, γ) τελωνειακός έλεγχος, δ) τήρηση της τάξης και έλεγχος των ταραχών – διαδηλώσεων. Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν (στο οποίο δεν προτίθεται να συμμετάσχει η χώρα μας), η αποστολή προβλέπεται να εστιασθεί στον τομέα του κράτους δικαίου και ειδικότερα στην παροχή συνδρομής για την αστυνομική μεταρρύθμιση.

Τέλος, κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας των Υπουργών Άμυνας εξετάστηκε η γενικότερη κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια και η μέχρι σήμερα παρουσία της Ε.Ε. Ο κ. Υπουργός επανέλαβε τον στρατηγικό στόχο της χώρας μας που είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, ενώ αναφερόμενος στην επιχείρηση «ΑΛΘΑΙΑ» τόνισε ότι αυτή «έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας και στη διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, επιτρέποντας τη σταδιακή μείωση των δυνάμεων και εξασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση αρμοδιοτήτων στις αρχές της χώρας». Σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα, ενδιαφέρεται για την εξεύρεση μιας ισορροπημένης λύσης και γι’ αυτό υποστηρίζει την προσπάθεια για την επίτευξη βιώσιμης, λειτουργικής, κοινά αποδεκτής και όχι μονομερούς λύσης, η οποία θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και θα κινείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής».

Μετά το πέρας της Συνόδου ο κ. Μεϊμαράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήταν μια πολύ εποικοδομητική Σύνοδος. Μας απασχόλησαν πολλά και σημαντικά θέματα, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο των ηγετών όσο και των πολιτών της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού, εκτός από την υπογραφή της συμφωνίας για το Κοινό Επενδυτικό Πρόγραμμα στον τομέα της Προστασίας Δυνάμεων, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, υποδεχθήκαμε και το έγγραφο για την Ευρωπαϊκή Αμυντική, Τεχνολογική και Βιομηχανική Βάση, το οποίο σηματοδοτεί την προοπτική ενοποίησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάσαμε την κοινή επιχείρηση της Ε.Ε. και του ΟΗΕ στο Κονγκό εκτιμώντας την θετικά, ενώ συζητήσαμε και για τον αποφασιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δυο Οργανισμοί στο Κοσσυφοπέδιο, μετά από την επιδιωκόμενη έκδοση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θέλω εδώ να επισημάνω ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την προσπάθεια για την επίτευξη βιώσιμης, λειτουργικής, κοινά αποδεκτής και όχι μονομερούς λύσης, σε ό,τι αφορά το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Επίσης, να επαναλάβω για μια ακόμη φορά, σχετικά με την γενικότερη κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια, την συμβολή της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΛΘΑΙΑ», στη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας και στη διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Κατά την διάρκεια, τέλος, της κοινής μας συνεδρίασης με τους Υπουργούς Εξωτερικών, εξετάσαμε τις επικείμενες μη – στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και στο Αφγανιστάν, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να διαθέσει προσωπικό σε αυτήν του Αφγανιστάν».