Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Παραχώρηση συλλογής όπλων Ανδρέα Παπανδρέου στο ΥΠΕΘΑ

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης δέχθηκε στις 17 Μαΐου 2007 στο ΥΠΕΘΑ, την κυρία Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης η κυρία Παπανδρέου εξέφρασε την επιθυμία της να παραχωρήσει μέρος της συλλογής όπλων του πρώην πρωθυπουργού για να εκτεθεί στο Πολεμικό Μουσείο, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον κ. ΥΕΘΑ.

 

Μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: «Με πολύ χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα την κυρία Παπανδρέου, τη χήρα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Η κυρία Παπανδρέου είχε την καλοσύνη να μας προσφέρει την συλλογή των όπλων του Ανδρέα Παπανδρέου, που όπως γνωρίζετε διετέλεσε και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, για να εκτεθεί στο Πολεμικό Μουσείο. Μία συλλογή, που όπως μου εξήγησε,  προέρχεται και από πολλά δώρα που έχουνε γίνει από μεγάλους ηγέτες, τα οποία κοσμούν σήμερα την συλλογή της κυρίας Παπανδρέου. Είναι μία χειρονομία που δείχνει πραγματικά ότι σεβόμαστε τον εθνικό μας πλούτο. Μια συλλογή που θα μπορούν να βλέπουν όλοι οι πολίτες, καθώς θα εκτεθεί στο Πολεμικό Μουσείο. Για άλλη μια φορά θέλω να την ευχαριστήσω για αυτήν της τη χειρονομία».

Δ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος με πολύ ζεστασιά και με πολύ καλοσύνη, με υποδέχτηκε σήμερα και δέχτηκε την πρόταση που του έκανα για να δεχτεί το Πολεμικό Μουσείο αυτή τη συλλογή όπλων του Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως ξέρετε ο Ανδρέας ήταν ο κατεξοχήν ηγέτης της ειρήνης. Σας υπενθυμίζω την κίνηση των έξι ηγετών, που σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς είχε γράψει την δική της ιστορία. Τα όπλα αυτά, είναι δώρα ξένων ηγετών και όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο πιστεύω ότι αποτελούν μια συμβολική κίνηση ειρήνης. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Υπουργό που πραγματικά έδειξε πολύ μεγάλη θέρμη και ενδιαφέρον γι’ αυτήν την κίνηση».

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: «Θα ήθελα να προσθέσω θυμίζοντας ότι επί Ανδρέα Παπανδρέου στις διαδικασίες ψήφισης του προϋπολογισμού είχε γίνει «σλόγκαν» τότε από το ΠΑΣΟΚ «όχι σε όλα, ναι στην άμυνα». Ήταν η περίοδος πραγματικά που μπορούσαμε να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε σε όλα αυτά τα ζητήματα. Ήταν ο άνθρωπος που ως γνωστόν έδωσε ακόμη περισσότερο χαρακτήρα στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και που πραγματικά πίστευε ότι οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν την ειρήνη».

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Πολιτικά συζητήσατε καθόλου με την κυρία Παπανδρέου»;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: «Θεωρώ ότι πάντα όταν υπάρχουν τέτοιες συναντήσεις είναι και γόνιμες οι όποιες πολιτικές εκτιμήσεις. Είναι γνωστό ότι η κυρία Παπανδρέου έχει μία δική της οπτική στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, έχει την δική της άποψη, ανεξαρτήτως αν σε κάποια σημεία συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Πάντα μία συζήτηση είναι εποικοδομητική και καλοπροαίρετη».