Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Παρουσία ΥΕΘΑ κ. Ευ. Μεïμαράκη σε εκδήλωση του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης μίλησε την Τετάρτη 2  Μαΐου, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας, με θέμα «Η Ελλάδα, αξιόπιστος διεθνής εταίρος».

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας για την ευγενική πρόσκληση και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, που μου δίνεται η ευκαιρία, να συμμετάσχω στην εκδήλωση αυτή, η οποία μάλιστα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2020: Ένα όραμα για την Ελλάδα των παιδιών του 2000».

Είμαι βέβαιος, ότι από τέτοιες ευκαιρίες και συζητήσεις προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα, που μπορούν να είναι προς όφελος της πατρίδας μας, προκειμένου να παραδώσουμε στις νέες γενιές μία ακόμη πιο ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα, που οργανώνει το παρόν και οικοδομεί το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία.

Κυρίες και κύριοι,

Ο τομέας της Άμυνας θεωρείται από τους πιο σημαντικούς στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα και αυτό γιατί διασφαλίζει την ελευθερία, τη δημοκρατία και εν τέλει την ευημερία των πολιτών.

Μάλιστα, η σχέση Άμυνας και Διπλωματίας είναι σχέση αλληλεξάρτησης για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και την ενίσχυση της θέσης της χώρας στη διεθνή σκηνή. Τη σχέση αυτή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο των Εξωτερικών, την πραγματώνουν μέσω αγαστής και γόνιμης συνεργασίας. Η συνεργασία μας εκτείνεται τόσο στις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο, όσο και στο επίπεδο των Διεθνών Οργανισμών.         Ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεργασία των δύο Υπουργείων είναι επιβεβλημένη και, όπως γνωρίζετε, αποφασιστικής σημασίας.

Γενικά, τόσο εδώ στο κέντρο, όσο και κυρίως στις έδρες των Διεθνών Οργανισμών Διπλωμάτες και Αξιωματικοί θα πρέπει να συνιστούν – και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει – ένα ομοιογενές και αξιόπιστο σύνολο με μόνο στόχο την κατά τον καλύτερο τρόπο ουσιαστικότερη εκπροσώπηση της χώρας μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει μπροστά, έχει αλλάξει ρυθμούς και ταχύτητα. Με τόλμη και αποφασιστικότητα επιτυγχάνουμε στόχους, που αποβλέπουν σε δυναμικό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι. Μάλιστα έχει αναπτύξει με την εξωτερική της πολιτική σημαντική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνον.

Παρακολουθούμε με συνέπεια τις εξελίξεις και τις διαδικασίες στην περιοχή και εμπλεκόμαστε ενεργά με ακριβή προγραμματισμό, σχεδιασμό και υλοποίηση, όπως επιβάλλει η σημαντική θέση της χώρας στο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Η στάση αυτή αποδεικνύεται στην πράξη από την ουσιαστική συμβολή της χώρας μας στη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω της συμμετοχής της σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Με εύστοχες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, με πλούσια ατζέντα προτάσεων και διεθνών ενδιαφερόντων, η χώρα μας αποτελεί χρήσιμο παράγοντα και  αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο, στην πραγματικά μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο τα όποια εκκρεμή προβλήματα στην περιοχή. Και η συμβολή μας αυτή, εκτός από τη δυναμική εξωτερική μας πολιτική, προκύπτει και ως απόρροια της στρατιωτικής ισχύος της χώρας.

Κύριος άξονας της πολιτικής μας παραμένει η ανάπτυξη ισότιμων διμερών σχέσεων και η δραστηριοποίηση της Ελλάδας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών,  με ευρεία συμμετοχή τόσο στον πολιτικό σχεδιασμό τους, όσο και στις δραστηριότητές τους. Όντας μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά και εργάζεται σε όλα τα επίπεδα για την επίτευξη ασφάλειας, σταθερότητας, ανάπτυξης και προόδου της ευρύτερης περιοχής.

Για τους σκοπούς αυτούς υποστηρίζουμε την ευρω-ατλαντική προοπτική των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, όπως ήδη αυτή έχει δρομολογηθεί και ενθαρρύνουμε, χωρίς εξαιρέσεις, τη συμμετοχή τους στα Προγράμματα Συνεργασίας για την Ειρήνη (PfP). Στηρίζουμε το Ευρωπαϊκό Όραμα όλων των γειτονικών μας χωρών, τονίζοντας ασφαλώς σε κάθε ευκαιρία, ότι η προοπτική ένταξής τους πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την πλήρη εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων κριτηρίων. Η πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο απαραβίαστο των συνόρων, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και την περιφερειακή συνεργασία, αρχές που ευδοκιμούν σε κλίμα ασφάλειας, αλληλοκατανόησης και αμοιβαιότητας και αποσκοπούν στην κοινωνική πρόοδο.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε, ότι στο σημερινό κατ΄ εξοχήν αλληλεξαρτημένο κόσμο, αυτό που απειλεί τον έναν από εμάς, μας απειλεί όλους.  Η ασφάλεια του ενός είναι και ασφάλεια του άλλου. Έτσι το ζήτημα της άμυνας και ασφάλειας είναι πολύ ευρύτερο από μία και μόνη αναπροσαρμογή των στρατιωτικών δογμάτων και από την ανάπτυξη νέων εθνικών στρατιωτικών στρατηγικών.

Γι’ αυτό και οι δράσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στον τομέα των Αμυντικών Σχέσεων, ως τμήματος της ευρύτερης κυβερνητικής μας πολιτικής, στρέφονται ακριβώς στην πρόληψη των συγκρούσεων,  μειώνοντας τις εντάσεις και συμβάλλοντας στην αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη.

Με τη συνεργασία των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και με μία σειρά πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων στο στρατιωτικο-τεχνικό τομέα, αλλά και σε τομείς όπως η αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δημιουργούμε ένα περιφερειακό σύστημα ασφάλειας που καθημερινά το ενισχύουμε και στο οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει ουσιαστικό  ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη το Νοέμβριο του 2005 συμφωνία για την δημιουργία ενός Τακτικού Σχηματισμού Μάχης (Battlegroup), ο οποίος θα καταστεί επιχειρησιακός εντός του τρέχοντος έτους, με την Ελλάδα ως «χώρα πλαίσιο» και τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου. Με την πρωτοβουλία δημιουργίας του συγκεκριμένου Battlegroup, που υπογραμμίζει τη συνεπή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, η Ελλάδα επιβεβαίωσε τον ενεργό και ουσιαστικό της ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. Γνωρίζετε, επίσης, ότι η χώρα μας συμμετέχει και σε αμφίβιο Battlegroup, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Πιστεύω, ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την οπισθοδρόμηση και να ανεχθούμε καταστάσεις που μπορούν εκ νέου, να αποτελέσουν τροχοπέδη στην πορεία για ένα ελπιδοφόρο μέλλον των παιδιών μας. Για το λόγο αυτό αγωνιζόμαστε συστηματικά για να εδραιώσουμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, με στόχο την πρόοδο και την ευημερία των χωρών και των λαών μας.

Στην ίδια λογική εργαζόμαστε και για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για την εξάλειψη της έντασης στην περιοχή. Θέτουμε με απόλυτη ειλικρίνεια ισχυρές βάσεις για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας, μέσα από μια τεκμηριωμένη προσέγγιση, που αποβλέπει σε ένα καλύτερο, ειρηνικό αύριο και δεν παρασύρεται από σκοπιμότητες εσωτερικής πολιτικής.

Προσβλέπουμε στη δημιουργία κλίματος μηδενικής έντασης στην περιοχή, με την προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Η οικοδόμηση και τήρηση μέτρων εμπιστοσύνης αποτελούν εργαλείο προς την σωστή κατεύθυνση. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η λεγόμενη «διπλωματία των στρατηγών», όπως πραγματοποιείται με τη συνεργασία των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, της οποίας τα αποτελέσματα δημιουργούν μια καλύτερη ατμόσφαιρα.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι κοινός τόπος πλέον, ότι το διεθνές γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτες συνθήκες, νέες «ασύμμετρες» απειλές και προκλήσεις ασφαλείας, που αποτελούν σοβαρότατο αρνητικό παράγοντα στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για πρόοδο και ευημερία.

Στο περιβάλλον αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελώντας αξιόπιστη εγγύηση των συμφερόντων της χώρας. Και στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, ότι καθοριστική υπήρξε η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεών μας στην προετοιμασία και την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη, ισότιμη και ενεργό συμμετοχή και συνεργασία με συμμάχους και εταίρους αποτελούν ισχυρό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, μας επιτρέπει να προβάλουμε περαιτέρω το διεθνή ρόλο μας στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας και να συμμετέχουμε με επιτυχία σε αποστολές Πολυεθνικών Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης και Αντιμετώπισης Κρίσεων, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη μας τις εθνικές προτεραιότητες και το εθνικό συμφέρον. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη συμμετοχή μας σε επιχειρήσεις στο Κόσοβο (KFOR), στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (ALTHEA) – όπου μάλιστα έχουμε αναλάβει τη διοίκηση του βόρειου τομέα από τον περασμένο Δεκέμβριο και για ένα εξάμηνο – στο Αφγανιστάν (ISAF) και στο Λίβανο (UNIFIL). Ταυτόχρονα, διαθέτουμε σημαντικό αριθμό παρατηρητών σε διάφορες αποστολές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.  Το σύνολο των Ελλήνων Στρατιωτικών, που υπηρετούν σε ειρηνευτικές αποστολές και πολυεθνικές επιχειρήσεις ξεπερνά τα 1600 άτομα, το δε ετήσιο κόστος της συμμετοχής μας σε πολλά εκατομμύρια Ευρώ. Η ενεργός αυτή παρουσία αποτελεί μοναδική συνεισφορά στο κύρος και στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύμπραξη για την ειρήνη» λειτουργεί εδώ και περίπου επτά χρόνια το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων και Υποστήριξης Ειρήνης στο Κιλκίς, παρέχοντας θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε πολυεθνικές Μονάδες και σε στελέχη των ΕΔ εβδομήντα και πλέον χωρών. Έχουμε, εξάλλου, συγκροτήσει και διαθέτουμε το Πολυεθνικό Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιων Μεταφορών της Αθήνας (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), για τη σχεδίαση και συντονισμό των στρατηγικών μεταφορών και την ταχεία ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων ΝΑΤΟ & ΕΕ. Ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ναυτικής αποτροπής στην Σούδα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο δυναμώνει περαιτέρω τη θέση της χώρας μας στην παγκόσμια κοινότητα.

Κυρίες και κύριοι,

Η ειρήνη είναι σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ιστορική στιγμή ύψιστη αναγκαιότητα, αφού κάθε εχθροπραξία οπουδήποτε στον πλανήτη αποτελεί άμεσα, λόγω της αλληλεξάρτησης των κρατών, διεθνές πρόβλημα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ανταποκρίνονται με ζήλο και αφοσίωση στη δύσκολη αποστολή τους. Ως βασικός παράγοντας της εθνικής μας ισχύος, ανταποκρίνονται στην εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες του Ελληνικού λαού, και σε συνεργασία με σύμμαχες και φίλες χώρες εμπλέκονται ενεργά στις διεθνείς εξελίξεις, πάντα με την πολιτική καθοδήγηση, αποδεικνύοντας καθημερινά τη σταθερώς αμετάβλητη προσήλωση της χώρας μας στην ειρήνη.

Για την ενίσχυση του έργου τους, η κυβέρνηση προωθεί τον εκσυγχρονισμό και την οικονομικότερη λειτουργία των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ταυτόχρονα, έχουμε αναπροσαρμόσει τη στρατηγική μας σκέψη και δημιουργούμε ένα οργανωμένο πλέγμα για την αποτροπή και, εάν χρειασθεί, την επιτυχή αντιμετώπιση των οιωνδήποτε νέων προκλήσεων ασφάλειας. Η ηγεσία και το σύνολο των στελεχών μας είναι σε θέση να  υπηρετούν με αποτελεσματικότητα τη δύσκολη και υψηλή τους αποστολή, μέσα από ένα νέο επιχειρησιακό πνεύμα, εκπέμποντας μήνυμα αποφασιστικότητας και επιβεβαιώνοντας την ορθότητα των στόχων και των επιλογών, που από κοινού έχουμε θέσει.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι πεπεισμένοι, ότι ο σχεδιασμός της εθνικής αμυντικής πολιτικής υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία της χώρας στο διεθνές πεδίο και το σύνολο των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση των σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας.

Από την πλευρά μου μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε – και να συνεργαζόμαστε δημιουργικά με το Υπουργείο των Εξωτερικών – προς όφελος τόσο της εθνικής, όσο και της παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας».

Φωτογραφικό Υλικό