Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Παρουσία ΥΕΘΑ κ. Ευ. Μεïμαράκη στη διημερίδα της ΑΔΙΣΠΟ στη Θεσσαλονίκη

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρέστη σήμερα Τετάρτη 9 Μαΐου, στην διημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) με θέμα: «Ο ρόλος της Ελλάδος ως παράγοντας Ειρήνης και Σταθερότητας στην Ευρύτερη Περιοχή της ΝΑ Ευρώπης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και του Μεσογειακού Διαλόγου».

 

Ο κ. ΥΕΘΑ κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας, αναφέρθηκε στην σταθερή προσήλωση της χώρας μας για την εδραίωση ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, με στόχο την πρόοδο και την ευημερία των χωρών και των λαών της ΝΑ Ευρώπης. Παράλληλα αφού τόνισε πως για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου η λύση πρέπει να είναι τέτοια που να μην διασαλεύει την ευαίσθητη ισορροπία στα Βαλκάνια σημείωσε ότι «με τη συνεργασία των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, με μία σειρά πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων  στον στρατιωτικο-τεχνικό τομέα, αλλά και σε τομείς όπως η αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δημιουργούμε ένα περιφερειακό σύστημα ασφάλειας που καθημερινά το ενισχύουμε και στο οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει ουσιαστικό  ρόλο.

Συναφές με αυτό, και στο πλαίσιο της Ε.Ε, εντάσσεται και η δημιουργία ενός Τακτικού Σχηματισμού Μάχης (Battlegroup), ο οποίος πρόκειται να καταστεί επιχειρησιακός από 1ης Ιουλίου 2007, με την Ελλάδα ως «χώρα πλαίσιο» και τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου. Όπως αντιλαμβάνεσθε, είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος συμμετέχει επιχειρησιακά σε στρατιωτικό εγχείρημα της ΕΠΑΑ».

Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημαίνοντας την στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «με ευνόητη την πλήρη συμμόρφωσή της στα προαπαιτούμενα, που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα υποψήφια μέλη». Όπως σημείωσε ο κ. ΥΕΘΑ «Η περαιτέρω ανάπτυξη των ευρωτουρκικών και ειδικότερα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας. Η ένταση στο Αιγαίο δεν ωφελεί κανέναν και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό. Μάλιστα, αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής». Χαρακτήρισε δε, εξαιρετικά σημαντικές τις συναντήσεις μεταξύ των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών διότι «δημιουργούν μία ατμόσφαιρα που μπορεί να φτιάξει το κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε να προχωρήσουμε σε πολιτικές και διπλωματικές λύσεις». «Πιστεύω ακράδαντα» πρόσθεσε «ότι επικουρικά αυτός ο διάλογος, πάντα υπό πολιτική ομπρέλα και πολιτική καθοδήγηση, συμβάλει ουσιαστικά και καθοριστικά, στη δημιουργία μίας καλής ατμόσφαιρας, σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε λύσεις».

Ο κ. ΥΕΘΑ επανέλαβε επίσης την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία, οι δαπάνες που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των ειρηνευτικών αποστολών που συμμετέχει η χώρα μας, να μην εγγράφονται στο έλλειμμα.

Φωτογραφικό Υλικό