Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Παρουσία ΥΕΘΑ κ. Ευ. Μεϊμαράκη στην τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου Σμηναγού (Ι) Κώστα Ηλιάκη

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μαζί με τον  Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλη Παυλίδη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Βαληνάκη, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ιωάννη Γιάγκο, μετέβη σήμερα στην Κάρπαθο, όπου παραβρέθηκε στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του Σμηναγού (Ι) Κώστα Ηλιάκη, καθώς και σε αυτήν της ονοματοδοσίας κεντρικής οδού της νήσου, σε οδό «Ήρωα Κωνσταντίνου Ηλιάκη Σμηναγού».

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής αποκαλυπτηρίων του Μνημείου ο κ. Μεϊμαράκης στη σύντομη ομιλία του στάθηκε αρχικά στο πνεύμα αυταπάρνησης και αγνού πατριωτισμού που διέπουν τους αεροπόρους μας, ενώ αναφερόμενος στον Σμηναγό (Ι) Κώστα Ηλιάκη τόνισε ότι «ο Κώστας αποτελεί πρότυπο αφοσίωσης στο καθήκον, συνέπειας, αποφασιστικότητας, γενναιότητας και αυταπάρνησης. Ένα πρότυπο που αποτελεί φάρο φωτεινό για τη νέα γενιά της πατρίδας μας και ιδιαίτερα για τους μαχητές των αιθέρων μας. Γνωρίζουμε καλά, ότι οι αεροπόροι μας, ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα του Κώστα Ηλιάκη, φέρουν καθημερινά εις πέρας το έργο τους με υπερηφάνεια, υψηλή εθνική συνείδηση και απόλυτη επιτυχία, γι’ αυτό και τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη».

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης, στην ομιλία του από την ακριτική Κάρπαθο, και αναφερόμενος σε αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει ασφαλώς να τερματιστεί η πρακτική παράβασης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών. Τέτοιες ενέργειες δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων στο Αιγαίο, αποβαίνουν επικίνδυνες για την ασφάλεια στην περιοχή και αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. Η ένταση στο Αιγαίο δεν ωφελεί κανέναν και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Δεν ζητείται από την Τουρκία τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο, δηλαδή τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Δεν δικαιολογούνται εκ μέρους της αδιαλλαξίες και «απειλές». Η παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με τις αρχές και τις αξίες που διέπουν σήμερα τη διεθνή κοινότητα».

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέληξε λέγοντας ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν δύναμη αποτροπής και παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας, για αυτό και απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών. Και όλοι γνωρίζουμε, ότι χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και ευημερία».

Φωτογραφικό Υλικό