Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συμμετοχή ΥΕΘΑ κ. Ευ. Μεϊμαράκη στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Σεβίλλη της Ισπανίας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναχωρεί σήμερα, 7 Φεβρουαρίου 2007, για την Σεβίλλη της Ισπανίας για να συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 43ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου (10 – 11Φεβ 2007).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, την πρώτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγα τον περασμένο Νοέμβριο, τα θέματα που θα συζητηθούν, αφορούν: τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν, την πορεία μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, την πορεία της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης της Ατλαντικής Συμμαχίας (NRF), τις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας, καθώς και τις σχέσεις με τις χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου.

Αναφορικά με την Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στην οποία θα συμμετάσχει ο κ. Μεϊμαράκης, αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως  Forum για θέματα ασφάλειας. Σε αυτήν θα  συμμετάσχουν οι περισσότεροι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, καθώς και πλειάδα πολιτικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων από πολλές χώρες.

Η Διάσκεψη οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1963, αλλά μέχρι το τέλος του ψυχρού πολέμου επρόκειτο για ένα απλό ανεπίσημο Forum. Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, το Forum αναβαθμίστηκε σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο και μετονομάσθηκε σε «Διάσκεψη επί της Πολιτικής περί την Ασφάλεια».

Η Ελλάδα  συμμετέχει στην εν λόγω Διάσκεψη από το 1995.