Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συμμετοχή ΥΕΘΑ κ. Ευ. Μεϊμαράκη στην Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε στο Βισμπάντεν της Γερμανίας

Ολοκληρώθηκε, στις 2 Μαρτίου, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΗΕ, στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. και θέματα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού (EDA).

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο κ. ΥΕΘΑ έκανε την εξής δήλωση:

«Η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την Διεθνή Κοινότητα.

Ειδικότερα, συζητήσαμε για τις αποστολές της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ΕΠΑΑ και επικεντρωθήκαμε στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στο πρόβλημα του Κοσόβου. Εξετάσαμε τα υπάρχοντα σχέδια για μια αποστολή της Ε.Ε. στο Κόσοβο, πολιτικού χαρακτήρα.

Η επιτυχία αυτής της μη στρατιωτικής αποστολής, στο τομέα του Κράτους Δικαίου και των Δημοκρατικών θεσμών που μελετά η Ε.Ε. είναι πολύ σημαντική και για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και για την αξιοπιστία της Ε.Ε. Η χώρα μας ετοιμάζεται να έχει μια σημαντική συμβολή στην αποστολή αυτή.

Τόνισα στους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, ως γειτονική χώρα, για την εξεύρεση μιας ισορροπημένης λύσης στο θέμα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου και επεσήμανα ότι συμφωνούμε απολύτως με τον κ. Χ. Σολάνα για την ανάγκη να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως νομιμοποιητικής βάσης, για την εφαρμογή της τελικής λύσης, αλλά και της αποστολής της Ε.Ε.

Συζητήσαμε επίσης τις πτυχές της διευρυνόμενης συνεργασίας Ε.Ε. – ΟΗΕ και συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία αυτή στην διαχείριση κρίσεων είναι σημαντική, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη επιτυχημένη αποστολή της Ε.Ε. στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Κάναμε μία επισκόπηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. και εξετάσαμε την πορεία προς τον Γενικό Στρατιωτικό Στόχο του 2010. Με την επίτευξη της Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας των Τακτικών Σχηματισμών Μάχης σημειώνεται σημαντική πρόοδος στον τομέα της ταχείας αντίδρασης της Ε.Ε.

Τέλος, αναγνωρίσθηκε η αναγκαιότητα για την μόνιμη δυνατότητα σχεδίασης επιχειρήσεων από την Ε.Ε. ».

Φωτογραφικό Υλικό