Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συμμετοχή ΥΕΘΑ κ. Ευ. Μεϊμαράκη στις εργασίες της 43ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης έλαβε μέρος στις διήμερες (10 – 11 Φεβρουαρίου) εργασίες της 43ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου του σημαντικού αυτού Forum κ. Horst Teltschik.

Στη συγκεκριμένη Διάσκεψη, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως  Forum για θέματα ασφάλειας, εκτός του κ. ΥΕΘΑ, συμμετείχαν Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, οι περισσότεροι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, καθώς και πλειάδα πολιτικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων από πολλές χώρες.

Ειδικότερα, μεταξύ των ομιλητών ήταν η Ομοσπονδιακή Καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Angela Merkel, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Poutin, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Ivanov, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jaap de Hoop Scheffer και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Javier Solana.

Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1963, αλλά μέχρι το τέλος του ψυχρού πολέμου επρόκειτο για ένα απλό ανεπίσημο Forum. Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, το Forum αναβαθμίστηκε σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο και μετονομάσθηκε σε «Διάσκεψη επί της Πολιτικής περί την Ασφάλεια». Η Ελλάδα  συμμετέχει στην εν λόγω Διάσκεψη από το 1995.

Ο κ. Μεϊμαράκης λίγο πριν αναχωρήσει από το Μόναχο, αφού επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, είχε την ευκαιρία να συναντήσει φορείς της Ομογένειας στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού.

Ο κ. ΥΕΘΑ στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Με την παρουσία μου εδώ θέλω να αποδείξω ότι η Ελλάδα είναι εδώ, είσαστε εδώ και σας ευχαριστούμε για ό,τι έχετε κάνει διαχρονικά και για ό,τι θα κάνετε στο μέλλον». Κλείνοντας ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι όλοι μαζί οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Ο κ. Υπουργός άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Ομογένεια και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στην Κυβέρνηση η οποία θα προσπαθήσει στη συνέχεια να τα αντιμετωπίσε.

Φωτογραφικό Υλικό