Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνάντηση ΥΕΘΑ κ. Ευ. Μεïμαράκη με τον νέο ΥΠΑΜ της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ανατόλι Σερντιούκοφ

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε στις 31/5/2007 στη Μόσχα, όπου βρίσκεται συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, με τον νέο ΥΠΑΜ της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ανατόλι Σερντιούκοφ.

 

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα σχετικά με τη στρατιωτική και αμυντικοτεχνική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Οι κ. Μεϊμαράκης και Σερντιούκοφ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον θετικό τρόπο που εξελίσσονται οι διμερείς αμυντικές σχέσεις και επιβεβαίωσαν την βούλησή τους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, με πύκνωση των επαφών σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε πρόσκληση στο κ. Σερντιούκοφ να επισκεφθεί την Ελλάδα, την οποία και απεδέχθη. Η ακριβής ημερομηνία θα καθορισθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο δύο Υπουργοί επισφράγισαν την πρώτη τους συνάντηση με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης υπογραμμίζοντας την βούληση τους να εμπλουτίσουν την διμερή συνεργασία με νέες πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα, στην Κοινή Δήλωση αναφέρεται:

«Οι Υπουργοί Άμυνας Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους για την περαιτέρω δραστηριοποίηση της στρατιωτικής και αμυντικό-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο για την διεύρυνση των διμερών επαφών και την εδραίωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Για το σκοπό αυτό η μεικτή Ρωσο-Ελληνική Επιτροπή Στρατιωτικο-τεχνικής  Συνεργασίας θα αναλάβει πιο σημαντικό ρόλο.

Οι Υπουργοί συμφωνούν να ενθαρρύνουν την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής:

Ανταλλαγή πληροφοριών.

Προμήθεια οπλικών συστημάτων για την εκπλήρωση των αναγκών και των δύο χωρών για την διασφάλιση της άμυνάς τους.

Βελτίωση της οργάνωσης του συστήματος εγγυήσεων και εν συνεχεία υποστήριξης, επισκευής και εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων Ρωσικής κατασκευής, καθώς και εκπαίδευσης ειδικών στον χειρισμό και στην τεχνική υποστήριξη των υπόψη συστημάτων.

Συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών που δραστηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία.

Μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα διασφάλισης ποιότητας και κωδικοποίησης οπλικών συστημάτων.

Ανταλλαγή αντιπροσωπειών σε διάφορα επίπεδα και επισκέψεις πολεμικών πλοίων.

Αμοιβαία ανταλλαγή παρατηρητών σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Συνεχής διάλογος σε στρατιωτικές θέσεις για θέματα ασφάλειας και για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οι Υπουργοί λαμβάνοντας υπ΄ όψη τις παραδοσιακές σχέσεις και τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδος, υπογραμμίζουν τη βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής και αμυντικο-τεχνικής συνεργασίας και επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση κυρίως μέσω της υλοποίησης διακρατικών συμφωνιών προκειμένου να εκπληρώσουν αυτόν τον στόχο».

Φωτογραφικό Υλικό