Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνάντηση ΥΦΕΘΑ κ. Β. Μιχαλολιάκου με τον Ισραηλινό ομόλογο του κ. Ephraim Sneh

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Β.Ι. Μιχαλολιάκος, υποδέχθηκε σήμερα στο υπουργείο Άμυνας τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Ephraim Sneh. Οι δύο υφυπουργοί εξέτασαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή και συζήτησαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ο κ. Μιχαλολιάκος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «στη Μέση Ανατολή η ασφάλεια παραμένει το μείζον αίτημα που δε μπορεί - και δεν πρέπει - να επιβληθεί μονομερώς  με τη χρήση στρατιωτικών μέσων, αλλά να αποτελεί προϊόν συναίνεσης». Για τα Βαλκάνια υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Ο κ. ΥΦΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των Σκοπίων λέγοντας ότι «η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να μετονομαστεί αιφνιδίως το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε ‘΄Μέγας Αλέξανδρος’’, συνιστά παραχάραξη και σφετερισμό της ιστορίας και ταυτόχρονα σαφώς αντιπαραγωγική πολιτική ενέργεια».

Αναφορικά με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ευνοεί και εργάζεται για τη βελτίωση του κλίματος των σχέσεων των δύο χωρών και τη δημιουργία μηδενικής έντασης στην περιοχή. Βλέπουμε θετικά την επιθυμία και προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί πλήρως στην Ε.Ε. Ωστόσο, πρέπει  να γίνει αντιληπτό ότι η ευρωπαϊκή της πορεία απαιτεί και την πλήρη συμμόρφωση της στα ενταξιακά κριτήρια και στις αρχές της ΕΕ. Να παραιτηθεί από παράλογες και ανιστόρητες διεκδικήσεις».

Για τη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, ο κ. Μιχαλολιάκος εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για το καλό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων και υπογράμμισε τη βούληση της Ελλάδας για διεύρυνση και περαιτέρω εμβάθυνσή τους. «Το 2005 η ανανέωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας του 1994, αποτελεί αφετηρία περαιτέρω ισχυροποίησης της συνεργασίας μας με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος των χωρών μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Υφυπουργός Άμυνας κ. Sneh  επιβεβαίωσε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και ότι η χώρα του επιθυμεί την περαιτέρω διεύρυνσή τους. Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή εξέφρασε την πεποίθηση ότι προτεραιότητα αποτελεί ο Οδικός Χάρτης, ενώ επεσήμανε την έντονη ανησυχία του Ισραήλ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για το πώς μπορεί να αποτραπεί. Αναφορικά με τα Βαλκάνια συμφώνησε με τις ελληνικές θέσεις και επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στο ζήτημα των Σκοπίων, το Ισραήλ χρησιμοποιεί το όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».