Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνάντηση ΥΦΕΘΑ κ. Β. Μιχαλολιάκου με τον Πρέσβη της Γεωργίας κ. Zviad Chumburidze

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Β.Ι. Μιχαλολιάκος, δέχτηκε σήμερα τον Πρέσβη της Γεωργίας στην Ελλάδα, κ. Zviad Chumburidze (Ζβιαντ Τζουμπούριτζα). Θέμα της συνάντησής τους υπήρξε το επίπεδο και η περαιτέρω προώθηση των Ελληνογεωργιανών στρατιωτικών σχέσεων.

Ο κ. Πρέσβης επεσήμανε ότι η πλήρης ένταξη της Γεωργίας στις ευρωατλαντικές δομές αποτελεί βασικό στόχο της χώρας του και θέλησή της είναι να αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις επεσήμανε ότι η χώρα του επιζητά την περαιτέρω σύσφιξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Γεωργίας. Τόνισε μάλιστα ότι η Πυραυλάκατος «Μπάτσης», που το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε παραχωρήσει στη Γεωργία, αποτελεί σήμερα τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του και ότι αυτή η επιλογή δεν είναι τυχαία χαρακτηρίζοντας τις Ελληνογεωργιανές σχέσεις μοναδικές. Από εκεί και πέρα ο κ. Πρέσβης εξήρε το έντονο ενδιαφέρον που δείχνει η Ελλάδα για την Παρευξείνεια περιοχή αλλά και τον σημαίνοντα ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντας ειρήνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. ΥΦΕΘΑ εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τον σταθεροποιητικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η Γεωργία στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Τόνισε την ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση των δύο χωρών και τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και επιβεβαίωσε το ελληνικό ενδιαφέρον λέγοντας ότι «η Ελλάδα ως μέλος όλων των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών ενθαρρύνει και στηρίζει την επιθυμία σας για ειρήνη και σταθερότητα στην Παρευξείνεια περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σε οικονομικό, πολιτιστικό, μορφωτικό και στρατιωτικό πεδίο είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικές με πολλά όμως περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης. Γνώμονας της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή είναι πάντοτε η ειρήνη, η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης».

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας.