Skip to main content
Hellenic Republic Ministry of National Defence

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 4443/19-12-2018) με θέμα: «Μηνύματα ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αλυτρωτισμού, ευθείας αμφισβήτησης της εξωτερικής πολιτικής και έκκλησης σε βία κατά πολιτικών αρχηγών στέλνουν

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 4443/19-12-2018) με θέμα: «Μηνύματα ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αλυτρωτισμού, ευθείας αμφισβήτησης της εξωτερικής πολιτικής και έκκλησης σε βία κατά πολιτικών αρχηγών στέλνουν μέσω των κοινωνικών δικτύων στο διαδίκτυο εν ενεργεία στρατιωτικοί»

Ερώτηση 4443/19-12-2018 της Βουλής των Ελλήνων

Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της 17ης Δεκεμβρίου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών {ΣΦΕΑ) ότι εντείνονται τα φαινόμενα φασιστικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο από εν ενεργεία στρατιωτικούς, για τα οποία έχουν γίνει επώνυμες καταγγελίες πολιτών και στρατευμένων. Σύμφωνα, επίσης, με το ρεπορτάζ του συντάκτη της Εφημερίδας των Συντακτών Δημήτρη Αγγελίδη, στις 3 Δεκεμβρίου ο ασκούμενος δικηγόρος Γιάννης Παπαδήμας υπέβαλε στο ΓΕΣ καταγγελία, συνοδευόμενη από φάκελο με δημόσιες αναρτήσεις εν ενεργεία στρατιωτικών στο Facebook.

Τρεις από τις περιπτώσεις για τις οποίες έγινε η καταγγελία, είναι εύκολα ταυτοποιήσιμες. Ο ένας, αν και χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, είναι γνωστό ότι τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο υπηρετούσε στο Πέραμα Ιωαννίνων, ενώ δημοσίευσε τον Ιούλιο στο Facebook φωτογραφία του δίπλα στον αρχηγό του ΓΕΣ, και οι άλλοι δύο εμφανίζονται με το όνομά τους και έχουν συνδικαλιστική ιδιότητα.

Οι δημόσιες αναρτήσεις τους στο Facebook έχουν συμπεριληφθεί, μαζί με πολλές άλλες, στην καταγγελία του κ. Παπαδήμα, Σε αυτές, δημοσιεύουν χάρτες της Μεγάλης Ελλάδας και στηρίζουν δημόσια κινητοποιήσεις που στηρίζει η Χρυσή Αυγή. Σε άλλες αναρτήσεις δημοσιεύουν εικόνες με κομμένα κεφάλια πολιτικών ή με μια κρεμάλα πάνω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει και στο δελτίο τύπου του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), σχεδόν στο σύνολό τους οι αναρτήσεις: «... καλλιεργούν τον σωβινισμό και το μίσος μεταξύ των λαών, δείχνουν έλλειψη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων. Κάνουν την Ελλάδα να μοιάζει με κράτος που έχει επεκτατικές βλέψεις εις βάρος των γειτόνων του, τη στιγμή που η χώρα μας είναι αναγκαίο να ισορροπήσει μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, σεβόμενη τις αρχές της καλής γειτονίας και της αλληλεγγύης.»

Εφόσον συνταγματικά και καταστατικά απαγορεύεται οι συνδικαλιστές στρατιωτικοί να εκδηλώνονται υπέρ ή κατά πολιτικών προσώπων ή κομμάτων ή να εκφράζουν πολιτικές θέσεις.

Εφόσον ο ρόλος τους είναι αυστηρά να εκπροσωπούν τα εργασιακά συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών και δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν σε θέματα διοίκησης του στρατεύματος και στρατιωτικών επιχειρήσεων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα για την ταυτοποίηση των εν ενεργεία στελεχών στα οποία ανήκουν αυτές οι αναρτήσεις;

  2. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, όταν ταυτοποιηθούν τα εμπλεκόμενα εν ενεργεία στελέχη;

 

Οι βουλευτές,

Καραγιαννίδης Χρήστος

Αντωνίου Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Θηβαίος Νικόλαος

Καββαδία Ιωαννέτα

Καρακώστα Ευαγγελία

Κοζομπόλη- Αμανατίδη Παναγιώτα

Κουράκης Αναστάσιος

Κυρίτσης Γεώργιος

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νικόλαος

Μαντάς Χρήστος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλτάς Αριστείδης- Νικόλαος- Δημήτριος

Πάλλης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Σκουφά Ελισσάβετ

Σταματάκη Ελένη

Φίλης Νικόλαος

Ψυχογιός Γεώργιος