Skip to main content
Hellenic Republic Ministry of National Defence

Ομιλία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018

«Κύριε Πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

πράγματι, η σημερινή συζήτηση του Προϋπολογισμού είναι μια πολύ ιδιαίτερη συζήτηση. Τουλάχιστον, τα τελευταία 25 χρόνια που θυμάμαι σ’ αυτήν την αίθουσα, υπήρχε μια λίστα ομιλητών η οποία δεν είχε εξαντληθεί και περιμέναμε μέχρι τη 12η βραδινή ώστε να κλείσει ο Πρωθυπουργός την ομιλία, προκειμένου να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό του Κράτους.

Φέτος, δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους συναδέλφους βουλευτές της Αντιπολιτεύσεως. Νομίζω ότι μπορεί να γυρίσει η κάμερα στα έδρανά σας να δείξει πόσο ενδιαφέρον δείχνει η Αντιπολίτευση για τη συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών. Είστε 15 βουλευτές μέσα.

Μετά τη μετατροπή της Νέας Δημοκρατίας σε Ποτάμι με τη στήριξη της κ. Γεννηματά, νομίζω ότι ούτε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού δεν έρχεστε.

Έχετε μετατραπεί σε ποτάμι του ξηροποτάμου του κ. Θεοδωράκη βεβαίως, από τον οποίο δεν έχετε τίποτα να χωρίσετε. Έχετε ακριβώς την ίδια ιδεολογική κατεύθυνση όπως είπατε.

Εμείς, δεν τρέχαμε μαζί ποτέ, ούτε με τον γιο του Παπαντωνίου, ούτε με την κ. Γεννηματά, ούτε με το όλον ΠΑΣΟΚ. Τότε τους κυνηγάγαμε. Τώρα έχετε γίνει κολλητοί. Έρχονται στα συνέδριά σας και χειροκροτούν. Η κ. Γεννηματά δε κάθεται έμπροσθεν των «Διόσκουρων», του κ. Βορίδη και του κ. Γεωργιάδη, και χειροκροτείται ταυτόχρονα από τα ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία κάποτε κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ.

Όμως, ας πάμε στα σοβαρά, στον Προϋπολογισμό, γιατί πράγματι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητας που συζητείται τα τελευταία επτά χρόνια στη Βουλή. Και είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, που μετά από δύο έτη σκληρών προσπαθειών, πρωτίστως του ελληνικού λαού και δευτερευόντως της Κυβέρνησής μας, κατατίθεται ένας προϋπολογισμός, όπως θα έπρεπε να είναι σε μία ανεπτυγμένη χώρα, ένας προϋπολογισμός που δεν χαρακτηρίζεται από τις ανωμαλίες και τις περιπέτειες του παρελθόντος, στις οποίες μας οδήγησαν οι λανθασμένοι χειρισμοί, τα εγκλήματα των τελευταίων ετών μετά το 2009.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολιτεύσεως,

η εποχή που ο προϋπολογισμός χαρακτηριζόταν μονίμως από αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και διαπραγμάτευση μέτρα, έχει παρέλθει χωρίς γυρισμό. Οι εποχές που ο προϋπολογισμός περιελάμβανε μειώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων - και θα μιλήσω για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - δεν θα ξαναγυρίσουν όσο εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη της κυβερνήσεως και για κανένα Υπουργείο.

Θα μου επιτρέψετε να μην σταθώ στα μακροοικονομικά μεγέθη του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα οποία ανέλυσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί και στους οποίους - και εν γένει στο Υπουργείο Οικονομικών - αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Τα συγχαρητήρια αυτά προκύπτουν από γεγονότα. Ενδεικτικά αναφέρω τη μείωση του κόστους δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά για την τελευταία περίοδο στοιχεία, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, τη μείωση της ανεργίας - σημερινά στοιχεία από την «ΕΡΓΑΝΗ» - τις θετικές προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Θα καταθέσω μόνο στη Βουλή ένα γράφημα των δεκαετών ομολόγων του δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Έχουμε φτάσει στο 3,986%. Σε αυτό το ποσοστό η Ελλάδα δανειζόταν το 2006. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε κόστος δανεισμού για τη χώρα - και αυτό είναι ένα κριτήριο, το οποίο δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει - του επιπέδου του 2006, ούτε καν του 2007, ούτε του 2008, ούτε του 2009.

Το καταθέτω στη Βουλή, προκειμένου αυτό και μόνο το σχεδιάγραμμα να αποδείξει ως καθρέφτης την πραγματική εικόνα της οικονομίας.

Θα σταθώ τώρα στα του οίκου μου, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και θέλω να πω ότι για άλλη μια φορά - και το πιστεύω ακράδαντα - ο Προϋπολογισμός της Άμυνας θα πρέπει να είναι ένα πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης όλων των πολιτικών ομάδων αυτού του Κοινοβουλίου και όχι πεδίο αντιπαράθεσης και διαφωνιών.

Έχουμε σε πολλά να αντιπαρατεθούμε, όχι, όμως, στην Άμυνα. Όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι έναντι οιασδήποτε εξωτερικής απειλής της χώρας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων της οποίας ένα αξιοσέβαστο ποσό των ετήσιων εσόδων του κράτους κατευθύνεται προς τον ευαίσθητο τομέα της άμυνας.

Θέλω να σας πω ότι σήμερα γύρισα τα στρατόπεδα, ευχόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό που περιμένω από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, όσον αφορά την Άμυνα, είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε στο επίπεδο που ήμασταν κάποτε στη Βουλή, όπου η Κυβέρνηση να ψηφίζει τον Προϋπολογισμό και η Αντιπολίτευση στο μόνο Υπουργείο, στο οποίο να δίνει θετική ψήφο, είναι στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της συνεννόησης και της συναίνεσης, εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα με τον αρμόδιο Τομεάρχη Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πονεμένο. Είναι όντως πονεμένο, αλλά παρέλειψε να αναφέρει από τι είναι. Μιας και δεν έχει τίποτα να πει, θα σας πω, λοιπόν, εγώ από τι είναι πονεμένο.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πονεμένο από τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών του 2000 - 2002 μέχρι και το 2004. Είναι πονεμένο απ’ αυτά τα οποία πληρώσαμε στα υποβρύχια από τον κ. Τσοχατζόπουλο, από τον κ. Παπαντωνίου, από τα σκάνδαλα που η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε ως Αντιπολίτευση και, εν συνεχεία, ξέχασε.

Τώρα δε, προς επούλωση των παλαιών πληγών, καλεί κληρονομικώ τω δικαίω τα παιδιά των υπουργών, που τότε χειρίστηκαν τα εξοπλιστικά, να συμμετέχουν στο άνοιγμα της πολιτικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι πονεμένο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τις εξωπραγματικές μειώσεις του Προϋπολογισμού, οι οποίες για το διάστημα 2009-2015 υπερέβησαν το 50%.

Η αλήθεια είναι ότι φροντίσατε να πονέσετε αρκετά τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τις μειώσεις των αποδοχών τους. Τώρα δε, κλαίτε και έρχεστε να κουνήσετε το δάχτυλο. Ποιοι; Εσείς που πετσοκόψατε τις αποδοχές των στελεχών και αντί να τις επαναφέρετε μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, τους δώσατε το 50%.

Και τους δώσατε το 50% - προσέξτε - λέγοντας ότι το 50% αφορά το σύνολο των οφειλόμενων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η συμφωνία σας με τους δανειστές. Δίνουμε το 50% για το σύνολο.

Και την αλήθεια αυτήν την αποδεικνύουμε ακριβώς από τις ατζέντες διαλόγου με τους δανειστές, κ. Δαβάκη.

Θέλω να σας θυμίσω ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν έκοψε, αντιθέτως κατέβαλε συνεχή προσπάθεια, για να λύσει το πρόβλημα. Κι όσο εσείς επιμένετε για πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είχατε κάνει, γιατί τώρα πλέον τα προκαλέσατε, τώρα μας εγκαλείτε.

Εμείς θα σας πούμε, λοιπόν, γι’ αυτά που κάναμε. Θα λέμε αυτά που τα στελέχη βιώνουν τα τελευταία έτη ως ανταπόδοση στην αναγνώριση της προσφοράς τους και όχι ως προς την επούλωση των πληγών, που εσείς ανοίξατε.

Θα σας λέμε, λοιπόν, ότι για την αποζημίωση εκτός έδρας που καταβάλλεται στην παραμεθόριο ανελλιπώς τα τελευταία έτη, καθώς και για την εκτέλεση των υπηρεσιών που δεν αποζημιώνονταν εντός του έτους, όταν εσείς, με σημαντικά υψηλότερους προϋπολογισμούς, αδιαφορούσατε.

Δεν καταβάλατε στην παραμεθόριο αυτά που οφείλατε να καταβάλετε, παρά ορισμένα έτη τμηματικά κάποιους μήνες.

Θα σας λέμε για το μισθολόγιο, που ενώ σαν Κασσάνδρες μιλούσατε για υπέρογκες μειώσεις, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, αυτό θα αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και δεν θα επιφέρει μειώσεις στα στελέχη. Και όσο εσείς θα μιλάτε για μειώσεις των πέντε και των δέκα ευρώ, εμείς θα αντιπαραθέτουμε τις αυξήσεις που θα καταγράφουν. Κοντός ψαλμός.

Θα σας λέμε για την ψήφιση της νυχτερινής αποζημίωσης, ενός πάγιου και δίκαιου αιτήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα αποκαταστήσει αδικίες πολλών ετών και θα είναι μία δικαίωση γι’ αυτούς.

Θα σας λέμε για τη θέσπιση του επιδόματος παραμεθορίου, εντασσόμενο στις τακτικές αποδοχές των στελεχών, γεγονός που διασφαλίζει απρόσκοπτα την καταβολή του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

ο λόγος που πρωτίστως είμαι υπερήφανος που ηγούμαι του συγκεκριμένου Υπουργείου είναι αναμφίβολα η ποιότητα και το ήθος του προσωπικού. Αυτά τα δύο, δυστυχώς για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, καθιστούν τα στελέχη ικανά να αντιλαμβάνονται ποιος τους εμπαίζει και ποιος μάχεται καθημερινά γι’ αυτούς, ποιος τους παραμυθιάζει και ποιος τους ακούει πραγματικά.

Και ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτό είναι και το πρόβλημα που είχαν πάντα τα στελέχη: Δεν τους άκουγαν.

Εμείς, όπως ανέφερε και εχθές και ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Βίτσας, ακούμε τα στελέχη, ακούμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους εμπιστευόμαστε, γιατί πονάνε πιο πολύ από τον καθένα το σπίτι τους. Και να είστε όλοι σίγουροι ότι τα στελέχη βλέπουν το Υπουργείο σαν το δικό τους σπίτι.

Για να περάσουμε στα νούμερα, θα συμφωνήσω εκ νέου με τον τομεάρχη άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, πως θα αποτελεί πραγματικά key study για το μέλλον, πώς με τα διπλάσια χρήματα στο παρελθόν δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε τα μισά από αυτά που κάνουμε εμείς σήμερα.  

Τα μεγέθη είναι αποκαλυπτικά: Την περίοδο 2009 - 2015, ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας μειώθηκε κατά 50%, δηλαδή σε απόλυτες τιμές από 6,5 δισεκατομμύρια το 2009, σε 3,2 δισεκατομμύρια το 2015.

Από το έτος 2016 και εντεύθεν, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα, περί τα 1,3 δισεκατομμύρια. Θυμίζω ότι, ακόμα και όταν υπήρξε πρόβλεψη για μείωση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το έτος 2016, κατά 500 εκατομμύρια στις αμυντικές δαπάνες, τελικά, μετά από αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, αποφεύχθηκε.

Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι στο ψηφισμένο από την προηγούμενη Κυβέρνηση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, προβλεπόταν για το 2018 για αμυντικές δαπάνες προϋπολογισμός ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων. Εύκολα καταγράφει κανείς την αναθεώρηση που υπήρξε με το νεότερο μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό με αριθμό 1821 στα 3,1 δισεκατομμύρια.

Θυμηθείτε την ανακοίνωση της κ. Μπακογιάννη στην ερώτηση του κ. Χατζηνικολάου: «Πού θα βρουν τα χρήματα για την παιδεία και την υγεία;», όταν είπε ότι θα περικόψει στο 50% τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας.

Περαιτέρω δε, τα επόμενα έτη καταγράφεται μία σχετική αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα όρια που οι γενικότερες δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Όμως, προκειμένου να γίνει αντιληπτή σε όλες και σε όλους μέσα στην αίθουσα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της άμυνας τα τελευταία έτη παραθέτω τα εξής στοιχεία: Στην κατηγορία των αποδοχών, οι συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας, Βενιζέλου - Σαμαρά, μείωσαν τις αποδοχές κατά 32% περίπου, οδηγώντας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Όσον αφορά στο λειτουργικό κόστος του προϋπολογισμού, ήτοι τις δαπάνες για καύσιμα, τρόφιμα στρατευσίμων, συντηρήσεις κλπ., η κατάσταση παρουσιάζεται ακόμα χειρότερη, καθώς η μείωση του προϋπολογισμού του έτους 2015 σε σχέση με τον αντίστοιχο του έτους 2009 προσεγγίζει το 60%.

Στα εξοπλιστικά δε, η μείωση το εν λόγω χρονικό διάστημα κυμάνθηκε σε ποσοστά περί το 68%.

Συνοπτικά, δηλαδή, όπως προανέφερα, η μείωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την περίοδο 2009-2015 υπερβαίνει το 50% και σε απόλυτες τιμές ξεπερνά τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα μεγέθη αυτά είναι αποκαλυπτικά και δεν χρειάζονται περαιτέρω σχολιασμό από τη δική μου πλευρά. Το μόνο που θα σχολιάσω και θα πρέπει να τονίσω είναι το γεγονός ότι, εάν κρατήθηκε και κρατείται υψηλά η άμυνα και το αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο υψηλό φρόνημα, στο ήθος του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που ενάντια σε κάθε περικοπή προασπίζεται με αισθήματα υπέρτατης ευθύνης την ακεραιότητα της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Παράλληλα, δίνουν και κοινωνικό έργο. Όπου τους χρειαστήκαμε ήταν παρόντες. Ήταν παρόντες στις βροχές πριν από λίγους μήνες, ήταν παρόντες στο μεταναστευτικό, είναι παρόντες σε κάθε τοπική κοινωνία.

Όσα προανέφερα έλαβαν χώρα τα προηγούμενα έτη και εμείς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, σε στενή συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, αυτή τη δυσμενή κατάσταση.

Παρακαλώ πολύ, ωστόσο, όπως σημειωθούν τα εξής, αναφορικά με τον προϋπολογισμό του έτους 2018, ο οποίος έχει κατατεθεί προς ψήφιση: Οι πιστώσεις για αποδοχές παρουσιάζουν αύξηση περί το 2% σε σχέση με αυτές του έτους 2017, λόγω της εφαρμογής του νέου ειδικού μισθολογίου του ν.4472/2017 και της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών του κράτους ως εργοδότη υπέρ ΕΦΚΑ για το προσωπικό που υπαγόταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του δημοσίου έως 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Τα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 7%, η οποία αντιστοιχεί σε σχεδιασμένες και πλήρως κοστολογημένες δράσεις των Γενικών Επιτελείων.

Επιπλέον, περί τα 7.000.000 ευρώ αφορούν σε μείωση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της εταιρείας ΔΕΗ για παροχή σχετικής έκπτωσης στα Υπουργεία.

Στο θέμα, δε, της μείωσης του κόστους στο ηλεκτρικό ρεύμα, του χρόνου θα έχουμε μείωση τουλάχιστον κατά 30% του κόστους μόνο και μόνο με την αντικατάσταση των λαμπτήρων σε όλα τα στρατόπεδα - χωρίς να πληρώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ούτε ένα ευρώ - με νέας τεχνολογίας και πληρώνοντάς το μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Οι πιστώσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα παρουσιάζουν αύξηση κατά 35.500.000, ήτοι περίπου 7,4%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής του ν.4472.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του έτους 2018 είναι αυξημένος σε σχέση με το τρέχον έτος περί τα 27.700.000 ευρώ. Για να διευκολύνω, δε, όσον αφορά το «key study» του μέλλοντος, κατά τα λεγόμενα του κ. Κικίλια, θα σας δώσω ενδεικτικά κάποια στοιχεία που καταδεικνύουν πώς με τα μισά λεφτά επιτυγχάνεις τα μέγιστα αποτελέσματα.

Το παράδειγμα προκύπτει από τα πολυδιαφημιζόμενα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην κατηγορία αυτή και διαβλέποντας εγκαίρως το πρόβλημα της περικοπής πιστώσεων που έχει ψηφιστεί, επαναλαμβάνω από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου, δόθηκαν σχετικές οδηγίες στις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες σε αγαστή συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Γενικά Επιτελεία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών είχαν εξασφαλίσει τις αναγκαίες προμήθειες οπλικών συστημάτων και κυρίως τις συντηρήσεις αυτών, το follow support, εκμεταλλευόμενες πλήρως τις πιστώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που είναι στη διάθεσή μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα έτη η απορροφητικότητα των σχετικών πιστώσεων κυμαινόταν σε επίπεδα της τάξης του 22% το 2011, του 41% το 2012, του 71% το 2013, του 59% το 2014. Από το έτος 2015 και εντεύθεν, σε όρους ανάλωσης πιστώσεων ως προς τη διαμορφωθείσα πίστωση, καταγράφεται ποσοστό απορρόφησης 94% το 2015 και 98% το 2016, ενώ και η πρόβλεψη του τρέχοντος έτους κυμαίνεται σε ποσοστό απορρόφησης περί του 99%.

Δεν θέλω να σας κουράζω άλλο με νούμερα, γιατί εν μέρει μέσα στην αριθμολαγνεία χάνονται πολλές φορές οι δράσεις, εξόχως σημαντικές τόσο για τα στελέχη μας όσο και για το σύνολο της κοινωνίας, δράσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμού του ιατρικού εξοπλισμού των στρατιωτικών νοσοκομείων, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο, ούτως ώστε να περιοριστεί δραστικά η υγειονομική δαπάνη, στην οποία υποβάλλονται τα στελέχη μας και οι οικογένειές τους, δράσεις που αφορούν σε συμβάσεις με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, μέσα από διαυγείς και ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες, όπως στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, προσφέροντας σημαντικά προνόμια στα στελέχη μας, τις οικογένειές τους, καθώς και στο εν αποστρατεία προσωπικό.

Μιλώντας για το εν αποστρατεία προσωπικό, δεν πρέπει να λησμονείται από κανέναν η λήψη μέτρων για τη θωράκιση των μετοχικών ταμείων, ούτως ώστε να εκτελείται απρόσκοπτα η κοινωνική αποστολή τους.

Εκμεταλλευόμενος, δε, την προχθεσινή μου παρουσία στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια ενός ακόμη σύγχρονου συγκροτήματος στρατιωτικών κατοικιών, δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω την επέκταση και τη βελτίωση του οικιστικού προγράμματος που είχαμε ήδη σχεδιάσει με την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2015, γεγονός που θα μας κάνει υπερήφανους για την επίτευξη του στόχου των 3.000 κατοικιών ανά την επικράτεια, γεγονός που θα μας οπλίσει με πρόσθετο κουράγιο για την επέκταση του εν λόγω προγράμματος, για την κάλυψη του συνόλου των στεγαστικών αναγκών των στελεχών σε βάθος χρόνου.

Πέραν δε των προαναφερθέντων, δεν μπορούμε όλοι μαζί να μην αναγνωρίσουμε τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπα και πριν, στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, όχι μόνο για την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη, εξασφαλίζοντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και με τρόπο που δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, καθόσον με μέριμνα των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου, σε συνεργασία με την υπεύθυνη αρχή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια άντλησης της σχετικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Για τον κοινωνικό δε ρόλο και την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων δεν χρειάζεται να επεκταθώ, διότι όλοι μας καθημερινά είμαστε μάρτυρες της παρουσίας τους, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, στις πυρκαγιές, στις δράσεις δασοπροστασίας την καλοκαιρινή περίοδο, στις πρόσφατες πλημμύρες στη Μάνδρα, στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, μέχρι και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ακρίτες μας και ιδιαίτερα στα νησιά, από τα έργα οδοποιίας σε δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές μέχρι την παροχή συσσιτίου και άρτου σε γηροκομεία και Ιερές Μητροπόλεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

για ένα πράγμα πρέπει να είστε όλοι βέβαιοι μέσα σε αυτή την αίθουσα, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πάντοτε αρωγός στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας. Θα συνιστά κρίσιμο παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, διασφαλίζοντας συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας, στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη της οικονομίας, προσφέροντας παράλληλα στην κοινωνία σημαντικό έργο σε δύσκολες για τον λαό συνθήκες και καταστάσεις.

Θα ήθελα ακόμα να σας διαβεβαιώσω πως η οικονομική κρίση δεν έχει μειώσει στο ελάχιστο την αξιοπιστία, το φρόνημα και το αξιόμαχο του στρατεύματος. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλήρη επίγνωση της αποστολής τους και πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι για το επίπεδό τους. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση η οικονομική κρίση να μεταβληθεί σε εθνική κρίση. Και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει όλοι να σταθούμε με εμπιστοσύνη απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο προσωπικό τους.

Θέλω δε στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι το πρόγραμμα που «τρέξαμε» το 2017 για το «Έτος Εθνοφυλακής και Εφέδρων» είχε απόλυτη επιτυχία. Εθνοφύλακες από όλα τα νησιά του Αιγαίου, από τις παραμεθόριες περιοχές, από όλη την Ελλάδα, ήταν παρόντες στην αναδιοργάνωση της Εθνοφυλακής.

Χθες, στη Θεσσαλονίκη, 3.000 από αυτούς ήρθαν στην τελετή λήξης του «Έτους Εθνοφυλακής» με δικά τους έξοδα, από την τσέπη τους. Έκαναν τη θητεία τους μετά το πέρας της, μέχρι και το εξηκοστό πέμπτο και σε κάποιες περιπτώσεις και το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους. Ξαναγεννήθηκε αυτό που είχε σχεδιαστεί στο παρελθόν, η παλλαϊκή άμυνα στα νησιά μας και στην παραμεθόριο.

Θα ήθελα ακόμα αντίστοιχα να πω ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αισθάνεται και πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια, διότι οι χρηματικές απολαβές δεν συνιστούν τον μοναδικό παράγοντα ευημερίας. Σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζουν και όλα αυτά για τα οποία μοχθούμε και αφορούν την κάλυψη της ανάγκης στέγασης, όπως προείπα, τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και άλλα τόσα που θα κάνουν το προσωπικό να αισθάνεται ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αυτό που στέκεται και προσπαθεί να νιώσουν όλοι σαν οικογένειά τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ο Προϋπολογισμός που οδηγεί στο τέλος των μνημονίων. Οδηγεί στο τέλος της διαπραγμάτευσης για τη δόση. Δεν θα υπάρξει ξανά διαπραγμάτευση για τη δόση ανάλογα με τα μέτρα τα οποία θα θέλουν οι δανειστές. Πρέπει να το καταλάβουμε ότι η Ελλάδα πλέον βγαίνει από την εποχή των μνημονίων, βγαίνει από την εποχή της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας.

Ξέρω πως κάποιους σας στενοχωρεί. Εδώ φωνάζατε «Γερούν, γερά!». Εσείς ήσασταν που φωνάζατε «Γερούν, γερά!», ήσασταν εκείνοι που θέλατε να ταπεινώσετε τον ελληνικό λαό, για να έχετε πολιτικά αποτελέσματα.

Ε, λοιπόν, δεν κράτησε ο Γερούν. Ο ελληνικός λαός κράτησε και αυτή η Κυβέρνηση κράτησε και θα κρατήσει, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτό σας πονά, αλλά είναι η αλήθεια.

Το υφεσιακό πρόγραμμα, το οποίο εσείς «τρέξατε», κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, στοίχισε στον ελληνικό λαό 280 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέο χρέος, 58,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα, 61,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε απώλεια του ΑΕΠ, 58 δισεκατομμύρια σε νέα «κόκκινα» δάνεια. Σε ποιους; Στους «κολλητούς». Στον κ. Ψυχάρη, σε όλους αυτούς που πλέον παίρνουν τη σειρά για το δικαστήριο, σε όλους αυτούς των οποίων κατάσχονται οι λογαριασμοί, σε όλους αυτούς που ανταλλάξατε πολιτική στήριξη από τα μέσα τους, προκειμένου να τους δώσετε τον δανεισμό.

Το υφεσιακό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, της συγκυβέρνησης, που συνεχίζει να εμφανίζεται σαν ένας κοινός φορέας, ο νεοφιλελευθερισμός με τη δήθεν σοσιαλδημοκρατία, μαζί στα συνέδρια, μαζί στα χειροκροτήματα, που λένε ότι έχουν κοινές θέσεις - «Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με το Ποτάμι», είπε ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριό του - κόστισαν 8,5 δισεκατομμύρια σε απώλειες ασφαλιστικών εισφορών λόγω 800.000 νέων ανέργων, 37,7 δισεκατομμύρια σε ζημιές τραπεζών το PSI, 13,4 δισεκατομμύρια ζημιές ασφαλιστικών ταμείων, 30,2 δισεκατομμύρια απώλειες μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τράπεζες τον Μάρτιο του 2015.

Οι κυβερνήσεις αυτές έφαγαν τοκοχρεολύσια 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, 92 δισεκατομμύρια ευρώ πακέτα της Ευρώπης, 83 δισεκατομμύρια εξοπλιστικά και άφησαν 190 εκατομμύρια ο ένας και 170 εκατομμύρια ο άλλος χρέη στα κόμματά τους. Τώρα αλλάζουν ονόματα για να αλλάξουν ΑΦΜ. Αυτή είναι η αλήθεια. Πού πήγαν τα λεφτά; Πού πήγαν τα «cash»; Τα 15 εκατομμύρια του ταμείου, του χρηματοκιβωτίου, εξαφανίστηκαν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο. Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι από φέτος οι επιχειρηματίες θα έχουν 120 δόσεις για χρέη τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, 100 δόσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι πολίτες. Τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία δίνονται για τις οικογένειες με ένα παιδί, με δυο παιδιά, με τρία παιδιά αναλύθηκαν.

Προχωρούμε σε κοινωνικό μέρισμα, το οποίο είναι 1,4 δισεκατομμύρια, υπερδιπλάσιο δηλαδή από πέρυσι.

Κάνουμε αυτό ακριβώς το οποίο περιέγραψε στο νεοφιλελεύθερο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, λέγοντας δυο πράγματα: Ζητάμε να στηριχθούν εκείνοι που περισσότερο επλήγησαν από την κρίση, ενώ η Νέα Δημοκρατία του σήμερα ζητάει να αποκατασταθούν περισσότερο εκείνες οι επιχειρήσεις που θα αφεθούν ελευθέρως να απολύουν τον κόσμο. Το δεύτερο που ζήτησε είναι να προχωρήσουμε σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Εμείς σ’ αυτά τα δύο συμφωνούμε απόλυτα. Όσον αφορά το πρώτο, το κάναμε πράξη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε πράξη, γιατί πράγματι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού υποφέρει ακόμα από την κρίση, την οποία δημιούργησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας μετά τον ολετήρα του ελληνικού λαού, τον Γιώργο Παπανδρέου».