Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγίωτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού ελέγχου (Υπ'αριθμ. 2330/09-10-18) με θέμα:«Αφύλακτα τα περάσματα για πρόσφυγες και λαθρομετανάστες στον Έβρο».

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγίωτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού ελέγχου (Υπ'αριθμ. 2330/09-10-18) με θέμα:«Αφύλακτα τα περάσματα για πρόσφυγες και λαθρομετανάστες στον Έβρο».

Ερώτηση 2330/09-10-18 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριοι Υπουργοί,

Βάσει δημοσιεύματος της εφημερίδας «Η Καθημερινή», οι ελληνικές αρχές αποδίδουν την μεγάλη αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών που εισέρχονται από τον Έβρο, στην πλημμελή φύλαξη των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας. Τονίζεται μάλιστα ότι: «Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα σύνορα στον Έβρο, ενώ παράλληλα έχει διακοπεί η απευθείας επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τις αντίστοιχες τουρκικές σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα».

Η κατάσταση βεβαίως είναι απόρροια της αυξημένης δράσης των διακινητών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία συλλήψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 έχουν συλληφθεί 1.010 διακινητές. Τον Σεπτέμβριο συνελήφθησαν 180 άτομα για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και ήδη την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου που διανύουμε έχουν συλληφθεί 30 άτομα.

Τα κυκλώματα των διακινητών κυριαρχούν στη μεταφορά προσφύγων και λαθρομεταναστών, τους οποίους πολλές φορές καταφέρνουν να οδηγήσουν με λεωφορεία μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε Κύριοι Υπουργοί:

     • Με ποιους τρόπους και ποια μέσα έχετε προγραμματίσει να αντιμετωπίσετε την χαλάρωση, από τουρκικής πλευράς,       της φύλαξης των περασμάτων των προσφύγων και των λαθρομεταναστών;

  • Αληθεύει ότι το Υπουργείο στο οποίο ηγείστε η πρώτη εξ υμών, έχει πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές ότι έως και 500.000 Αφγανοί έχουν μετακινηθεί από το Ιράν και το Ιράκ στην Τουρκία; Αντιλαμβάνεστε την ασφυκτική πίεση η οποία επίκειται να δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα; Σκοπεύετε να δράσετε προληπτικά για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
  • Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της αυξημένης δράσης των διακινητών; Πώς επιτρέπετε τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας να έχουν εξελιχθεί σε πεδίο δράσης κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης από κυκλώματα Βουλγάρων, Σκοπιανών και Αλβανών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Καμμένος