Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και ΑΚΕ (υπ. Αριθμ. 2247/214//08-10-18) με θέμα: «Ποιος ο πραγματικός αριθμός των ροών προσφύγων - λαθρομεταναστών στον Έβρο από το 2015 έως και σήμερα»

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και ΑΚΕ (υπ. Αριθμ. 2247/214//08-10-18) με θέμα: «Ποιος ο πραγματικός αριθμός των ροών προσφύγων - λαθρομεταναστών στον Έβρο από το 2015 έως και σήμερα»

Ερώτηση 2247/214//08-10-18 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριοι Υπουργοί,

Η κατάσταση με τις ροές λαθρομεταναστών - προσφύγων, φαίνεται ότι έχει βγει εκτός ελέγχου. Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει πλέον το φαινόμενο, καθώς οι εισροές λαθρομεταναστών από ξηράς πλέον στον Έβρο όχι απλώς θυμίζουν αλλά ξεπερνούν και μάλιστα κατά πολύ τις εισροές προσφυγών από τη θάλασσα.

Δύο χρόνια μετά την συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, που είχε ως στόχο να σφραγιστεί το πέρασμα του Αιγαίου, όλο και περισσότεροι λαθρομετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από την Συρία και το Ιράκ, ανακαλύπτουν το παλιό πέρασμα του Έβρου. Αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης εισερχομένων είναι η υπέρ-πληρότητα των δομών υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στον Έβρο, με την κατάσταση να οδηγείται βαθμηδόν σε αδιέξοδο. Αναφερόμενος στη Ελλάδα ο διευθυντής της Frontex επισημαίνει ότι, σε περίπτωση που οι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο, τότε οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να καταγράψουν τα στοιχεία τους στα σύνορα. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του πρώτου εξ υμών, τονίζεται ότι οι λόγοι της οριακής κατάστασης, είναι ότι: «αυξήθηκαν οι ροές κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018, ο δεύτερος είναι ότι είναι κλειστά τα σύνορά μας προς τον Βορρά και δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή μεταφοράς. Οι προγραμματισμοί που είχαμε κάνει την άνοιξη του 2018 καλύφθηκαν από τις αυξημένες μεταφορές στον Έβρο. Από 5.500 μεταφορές το 2017, το 2018 έως τώρα έχουμε 12.000 ροές από τον Έβρο».

Οι συνθήκες δε που μετακινούνται και διαβιούν είναι άθλιες και οι υπηρεσίες όπως προαναφέρθηκε περιορισμένες. Η κατάσταση που επικρατεί με τα νέα και πρωτοφανή σε μέγεθος κύματα προσφύγων στον Έβρο, αντιμετωπίζεται με πολλές δυσκολίες και χάρη στις υπερπροσπάθειες όλων στα σύνορα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

  • Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών μέσω του Έβρου από το 2015 έως και σήμερα; Να προσκομιστούν σχετικές λίστες ανά έτος.

  • Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής;

  • Εντάσσεται στον σχεδιασμό των Υπουργείων περαιτέρω ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως στον Έβρο, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με αντίστοιχες δομές;

  • Ποιες είναι οι ακριβείς εντολές που έχουν δοθεί στους υπεύθυνους φύλαξης των συνόρων, οι οποίοι βλέπουν να περνούν καθημερινά από μπροστά τους στην φυλασσόμενη περιοχή ορδές λαθρομεταναστών πεζοί; Πώς είναι δυνατόν να περνούν χιλιάδες λαθρομετανάστες από τα υδάτινα και χερσαία σύνορα; Έχουν λάβει εντολές οι υπεύθυνοι φύλαξης των συνόρων να συλλαμβάνουν, να ενημερώνουν ή απλώς να παρακολουθούν;

  • Ο Ελληνικός Στρατός εμπλέκεται στην καταγραφή, πιστοποίηση και έλεγχο των λαθρομεταναστών στο πέρασμα του Έβρου;


Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Καμμένος