Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2241/08-10-18) με θέμα: «Αύξηση μεταναστευτικών ροών στη Θεσσαλονίκη»

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2241/08-10-18) με θέμα: «Αύξηση μεταναστευτικών ροών στη Θεσσαλονίκη»

Ερώτηση 2241/08-10-18 της Βουλής των Ελλήνων

Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες συγκεντρώνονται στην Πλατεία Αριστοτέλους έξω από το Α.Τ. Λευκού Πύργου. Η Αστυνομία δεν έχει πάρει καμιά οδηγία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ οι αστυνομικοί του Τμήματος - όπως οι ίδιοι δηλώνουν - προσπαθούν να βοηθήσουν, όπως μπορούν. Ταυτόχρονα πολλοί άλλοι βρίσκουν πρόχειρα καταλύματα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια σοβαρή κατάσταση σε βάρος των ίδιων των μεταναστών, της δημόσιας υγείας και της εικόνας της πόλης μας.

Το περασμένο Σάββατο, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί διακινητές να μεταφέρουν πρόσφυγες - παράνομους μετανάστες από τον Έβρο στην πόλη, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δράση παράνομων κυκλωμάτων, που προφανώς λειτουργούν σε συνεργασία με κυκλώματα στη γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξηθεί δραματικά οι ροές από τον Έβρο γεγονός που εκπέμπει διεθνώς και ιδίως προς την εξ Ανατολών γείτονα εικόνα «αφύλακτων συνόρων», με δυσμενείς εντυπώσεις ευρύτερης εθνικής σημασίας.

Την ίδια στιγμή, οι υφιστάμενες δομές υποδοχής και παραμονής προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή ασφυκτιούν, καθώς δέχονται κι άλλα άτομα προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι νησιωτικές δομές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άθλιες συνθήκες που επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους για τους φιλοξενούμενους και τη δημόσια υγεία, ενώ διαμορφώνεται εκρηκτικό κλίμα συμβίωσης μεταξύ των επιμέρους εθνικών ομάδων, γεγονός που πυροδοτεί συχνά επεισόδια, όπως αυτά που συνέβησαν στα Διαβατά.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Γιατί παραμένετε αδρανείς μπροστά στην κατάσταση που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη;

  2. Ποια μέτρα σχεδιάζετε για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης και έκρυθμης κατάστασης;

  3. Που αποδίδετε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Έβρο και γιατί έχει ατονίσει η φύλαξη των συνόρων;

  4. Σε ποιο βαθμό το ζήτημα αυτό απασχολεί τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και προστασίας του Πολίτη;


Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης