Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2487/15-10-18) με θέμα: «Να διευκολυνθούν οι στρατιωτικοί για τις οδοντιατρικές δαπάνες τους που δεν καλύπτει το δημόσιο»

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2487/15-10-18) με θέμα: «Να διευκολυνθούν οι στρατιωτικοί για τις οδοντιατρικές δαπάνες τους που δεν καλύπτει το δημόσιο»

Ερώτηση 2487/15-10-18 της Βουλής των Ελλήνων

Μπροστά σε ένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα βρίσκονται οι στρατιωτικοί που αναγκάζονται να προβούν σε οδοντοπροσθετική επέμβαση και τοποθέτηση εμφυτευμάτων στα στρατιωτικά οδοντιατρεία. Προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εν λόγω επέμβαση, είναι υποχρεωμένοι να προκαταβάλλουν ολόκληρο το ποσό που απαιτείται για την αγορά των εμφυτευμάτων και λοιπών αναγκαίων υλικών και που στις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνά τα χίλια ευρώ.

Το ποσόν δεν είναι ασφαλώς ευκαταφρόνητο και, δεδομένου ότι αρκετοί εκ των στρατιωτικών δυσκολεύονται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να το συγκεντρώσουν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Π.Σ.), έχει καταθέσει πρόταση για τη λύση του προβλήματος: Τα στρατιωτικά οδοντιατρεία, αφού κοστολογήσουν τα απαιτούμενα υλικά που δεν καλύπτονται από το δημόσιο, για τη θεραπεία του ασθενούς, να αποστέλλουν υπηρεσιακώς, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, στον οικείο μισθοδοτικό φορέα που ανήκει ή στο αντίστοιχο Μετοχικό Ταμείο ή στον ΠΟΝ (για την περίπτωση της διατακτικής των υπηρετούντων στο ΠΝ), φάκελο με αίτημα άτοκης δανειοδότησης για το ποσό που απαιτείται. Η εξόφληση του δανείου θα μπορεί να γίνεται με παρακράτηση από τη μισθοδοσία του αιτούντος.

ΕΠΕΙΔΗ, είναι ακατανόητο, ασφαλισμένοι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται να προκαταβάλλουν το σύνολο της δαπάνης για τα υλικά που θα απαιτηθούν για τη θεραπεία και αποκατάσταση...

ΕΠΕΙΔΗ, ορισμένοι εκ των στρατιωτικών μας που αναγκάζονται να προβούν σε οδοντοπροσθετική επέμβαση αδυνατούν τον συγκεκριμένο χρόνο να ανταποκριθούν στη δαπάνη και μένουν εκ ιός θεραπείας...

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι συναρμόδιοι ΥΠΟΥΡΓΟΙ

• Να εξετάσουν θετικά την προαναφερθείσα πρόταση που έχει καταθέσει αρμοδίως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ), με την οποία παρέχεται στους ασφαλισμένους στρατιωτικούς η διευκόλυνση να προχωρήσουν στην αναγκαία οδοντοπροσθετική θεραπεία.

• Σε αντίθετη περίπτωση, να ενημερώσουν για το πώς προτίθενται να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα — ταλαιπωρία για στρατιωτικούς μας που χρειάζεται να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία.

O βουλευτής

Γιώργος Καρασμάνης