Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 4090/06-12-2018) με θέμα: «Το καθεστώς εργασίας των Ειδικών Επιστημόνων στη Σ.Σ. Ευελπίδων»

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 4090/06-12-2018) με θέμα: «Το καθεστώς εργασίας των Ειδικών Επιστημόνων στη Σ.Σ. Ευελπίδων»

Ερώτηση 4090/06-12-2018 της Βουλής των Ελλήνων

Πενήντα (50) περίπου καθηγητές της Σ.Σ.Ε, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες της Σχολής, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν περιέλθει σε καθεστώς εργασίας μερικής απασχόλησης, που σημαίνει περικοπή κατά 50% του μισθού τους. Επιπλέον, ενώ εκλέγονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, από την Ακαδημαϊκή Συνέλευση της Σχολής για να εργασθούν για δύο εξάμηνα ( χειμερινό και εαρινό ) το Υπουργείο καθυστερεί χαρακτηριστικά να υπογράψει τις συμβάσεις. Στο ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, για παράδειγμα, οι συμβάσεις υπογράφηκαν από τον αρμόδιο υπουργό στις 15 Δεκεμβρίου 2017! Το αποτέλεσμα ήταν οι συγκεκριμένοι καθηγητές ( οι οποίοι και αποτελούν την πλειονότητα των διδασκόντων ) να απωλέσουν μισθούς 3,5 μηνών από το χειμερινό μόνο εξάμηνο. Επιπλέον, το καλοκαίρι ζητήθηκε η επιστροφή μέρους του μισθού του Ιουνίου, οπότε και έληξε η ετήσια σύμβαση, ωσάν οι εν λόγω επιστήμονες να είναι ωρομίσθιοι. Ουσιαστικά, δηλαδή πληρώθηκαν για μόλις έξι μήνες, ήτοι από τις 15 Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιουνίου. Η τακτική αυτή ακολουθείται και εφέτος. Ήδη αρχές Δεκεμβρίου και ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει υπογράψει τις συμβάσεις, με προφανές αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση των συγκεκριμένων επιστημόνων.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

Α. Πώς καλύπτονται οι διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες της Σ.Σ.Ε, από τη στιγμή που οι Ειδικοί Επιστήμονες δεν εργάζονται, λόγω της αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας και της πλήρους αδιαφορίας του Υπουργείου ;

Β. Υπάρχει, σκέψη να καταβληθούν αναδρομικά τα χρήματα που έχουν εγγράφει για την μισθοδοσία των Ειδικών Επιστημόνων στον προϋπολογισμό τα τελευταία τρία χρόνια, καλύπτοντας έτσι τα λάθη των τελευταίων ετών και πρόθεση η πληρωμή τους φέτος να γίνει νωρίτερα από την περσινή 5μηνη καθυστέρηση ( Μάιος 2017 );

Ο βουλευτής,

Ανδρέας Λοβέρδος