Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 4199/11-12-2018) με θέμα: «Χωρίς Παθολόγο το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου»

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 4199/11-12-2018) με θέμα: «Χωρίς Παθολόγο το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο

Ληξουρίου»

Ερώτηση 4199/11-12-2018 της Βουλής των Ελλήνων

Η παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στα πλαίσια του κοινωνικού κράτους δικαίου. Στα χρόνια της κρίσης, η ζήτηση των υπηρεσιών αυτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς ένα ολοένα και αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού αδυνατεί να στραφεί σε ιδιωτικές δομές υγείας. Απεναντίας, οι πρακτικές που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον τομέα των Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας, σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν τους πολίτες σε πλήρη απόγνωση.

Εξαίρεση από την ευρύτερη υποστελέχωση και υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν θα μπορούσε να αποτελεί η περίπτωση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου, που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη του νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο» ιδρύθηκε με πόρους από το κληροδότημα του Παναγή και της Αντωνίας Μαντζαβινάτου και λειτουργεί ανελλιπώς από το 1957. Σήμερα υπάγεται διοικητικά στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων. Το Νοσοκομείο αυτό εξυπηρετεί το σύνολο των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της χερσονήσου της Πολικής, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Ληξούρι. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της νήσου Κεφαλληνίας, μετά την πρωτεύουσα το Αργοστόλι. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που διεξήχθη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) το 2011, ο πληθυσμός αναφοράς συνοψίζεται στους 7.836 μόνιμους κατοίκους. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι κατά τους θερινούς μήνες, ο πληθυσμός αυτός τετραπλασιάζεται λόγω των αλλοδαπών κυρίως επισκεπτών, οι οποίοι κατακλύζουν αυτό τόπο καθώς αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Μία πόλη όπως το Ληξούρι, και μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, όπως είναι η Πολική, ενώ διαθέτουν νοσοκομείο, στερούνται της βασικής ειδικότητας αυτού, δηλαδή Παθολόγου, ενώ υφίσταται Παθολογική Κλινική. Η απουσία της βασικής αυτής ιατρικής ειδικότητας, η οποία αποτελεί το εισαγωγικό στάδιο για την παραπομπή των ασθενών σε άλλες ειδικότητες, ουσιαστικά αποκλείει τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και τους πολυάριθμους τουρίστες από την πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας, με τις όποιες δυσμενείς συνέπειες μπορεί η κατάσταση αυτή να έχει για την υγεία τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν υφίσταται ούτε καν Γενικός Ιατρός, με αποτέλεσμα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να είναι πλήρως αποδυναμωμένο. Επιπρόσθετα, πρόκειται για μία σεισμόπληκτη περιοχή της Ελλάδας, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τους διαδοχικούς σεισμούς της 26ης Ιανουάριου και 3ης Φεβρουαρίου του 2014.

Σε μία εποχή που οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα υπόκεινται σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, ως μία δυνατή λύση φαντάζει η στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου με στρατιωτικό γιατρό. Και αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί λόγω του γεγονότος ότι στον Αερολιμένα Κεφαλληνίας «Άννα Πολλάτου», βρίσκεται κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο δύναται να δικαιολογήσει την ύπαρξη ιατρού προερχόμενου από τα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, η πρακτική αυτή θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας «Άγιος Γεράσιμος», το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι,

Είναι ανεπίτρεπτο, εν έτει 2018, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Παλικής να αποκλείονται από ένα τόσο ουσιαστικό κοινωνικό αγαθό, αυτό της υγείας. Και το ακόμη χειρότερο είναι, ότι η Πολιτεία, η οποία είναι επιφορτισμένη με την παροχή αυτού του αγαθού, είναι παντελώς απούσα αφήνοντας τους πολίτες κυριολεκτικά στην τύχη Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα για την κάλυψη του κενού σε ιατρικό προσωπικό που υφίστανται το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου;

2. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για τη βελτίωση της παροχής δημοσίων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή της Πολικής;».

Ο βουλευτής

Κωνσταντίνος Τσιάρας