Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5651/14-02-2019) με θέμα: «Εγκατάλειψη των ΕΑΣ ή καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων»

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5651/14-02-2019) με θέμα: «Εγκατάλειψη των ΕΑΣ ή καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων»

Ερώτηση 5651/14-02-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Αβέβαιο δειχτεί για ακόμη μια φορά, το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα κάτι που ανησυχεί τους εργαζόμενους αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, η οικονομία των οποίων βασίζεται και στη βιωσιμότητα τους. Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα εδώ και σχεδόν δυο μήνες η διοίκηση των ΕΑΣ έχει παραιτηθεί χωρίς να έχει αντικατασταθεί. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, παρατηρείται και έλλειψη ρευστότητας στον φορέα - κάτι που αντανακλάται και στην πληρωμή τους δεδομένου ότι τον τελευταίο μήνα έχουν λάβει ένα μόνο μικρό ποσοστό του μισθού τους και αυτό επειδή το Πολεμικό Ναυτικό πλήρωσε σχετική σύμβαση της τάξεως των 320.000€. Η πρόσφατη συνάντηση του Σωματείου των εργαζομένων των ΕΑΣ με τον αρμόδιο Υπουργό δεν παρήγαγε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού ούτε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα υπήρξε για τον ορισμό μίας νέας διοίκησης στον φορέα ούτε ξεκάθαρο πλάνο για το μέλλον των ΕΑΣ ανακοινώθηκε. Υπήρξε όμως δέσμευση για την καταβολή του υπολοίπου των μισθών των εργαζομένων.

Επειδή το μέλλον των ΕΑΣ έχει μείνει εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικά διάστημα χωρίς ταυτόχρονα να έχει προωθηθεί κάποια ξεκάθαρη λύση

Επειδή η βιωσιμότητα των ΕΑΣ βρίσκεται σε άμεση διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες

Επειδή ο εμπαιγμός αυτής της κυβέρνησης δεν έχει τέλος και το μόνο που παράγει είναι υποσχέσεις

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Τελικά υπάρχει σχέδιο αναφορικό με την εξυγίανση και το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ);

2. Πότε συγκεκριμένα θα υπάρξει νέα διοίκηση στα (ΕΑΣ);

3. Ποιες συμβάσεις υλοποιούνται αυτή τη στιγμή από την EΒΟ του Αιγίου και ποιες αναμένεται να υλοποιηθούν στο προσεχές μέλλον;

 

Ο βουλευτής,

Ιάσονας Φωτήλας