Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 6636/22-03-2019) με θέμα: «Για την εξασφάλιση των δωρεάν μετακινήσεων των στρατευμένων και ιδιαίτερα εν’ όψει του Πάσχα»

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 6636/22-03-2019) με θέμα: «Για την εξασφάλιση των δωρεάν μετακινήσεων των στρατευμένων και ιδιαίτερα εν’ όψει του Πάσχα»

Ερώτηση 6636/22-03-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Αυτήν την περίοδο οι στρατιωτικές μονάδες προγραμματίζουν τις άδειες του στρατιωτικού προσωπικού για την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Φαντάροι που υπηρετούν μακριά απ’ τις οικογένειες τους θα αναγκαστούν, για ακόμη μία φορά, να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να μετακινηθούν από τις μονάδες τους.

Σύμφωνα με τον κανονισμό οι στρατευμένοι δικαιούνται μόνο μία κατάσταση επιβίβασης (ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής) απ’ τη μονάδα τους, ενώ ένας φαντάρος κατά τη διάρκεια της θητείας του παίρνει αρκετές φορές άδεια.

Ενδεικτικά, ένας φαντάρος της ΣΤ’ ΕΣΣΟ του Νοέμβρη του 2018, χωρίς να υπολογίσουμε τις προσωπικές του άδειες, θα πάρει τέσσερις φορές άδεια έως και τον Μάιο του 2019.

Το πενιχρό ποσό των 8,72€ που χορηγείται στους στρατευμένους κάθε μήνα, δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδά τους. Οι οικογένειές τους καλούνται να σηκώσουν ένα ακόμη οικονομικό βάρος στην πλάτη τους.

Η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των στρατευμένων, έπειτα απ’ τις ερωτήσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ τον περασμένο Δεκέμβρη για δωρεάν μετακινήσεις και χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους φαντάρους.

Οι μικρές εκπτώσεις σε κάποια μέσα μεταφοράς και η κάλυψη των εξόδων για μία μόνο μετακίνηση με το πιο αργό μέσο, δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των φαντάρων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση:

  • Για την αποκλειστικά δωρεάν μετακίνηση των νέων στρατευμένων.

  • Για την αξιοποίηση εναέριων στρατιωτικών μέσων για τη μετακίνηση των νέων στρατευμένων, ειδικά αυτών που υπηρετούν σε νησιά.


Οι βουλευτές,

Θανάσης Παφίλης

Λιάνα Κανέλλη

Σταύρος Τάσσος