Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5015/23-01-2019) με θέμα: «Σύλληψη στρατιωτικού και αλλοδαπού μέλους Μ.Κ.Ο. στον Έβρο για κατασκοπεία»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5015/23-01-2019) με θέμα: «Σύλληψη στρατιωτικού και αλλοδαπού μέλους Μ.Κ.Ο. στον Έβρο για κατασκοπεία»

Ερώτηση 5015/23-01-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Υπαξιωματικός της Αεροπορίας Στρατού συνελήφθη το μεσημέρι της Κυριακής, στη Νέα Βύσσα, στον Έβρο. Ο Έλληνας στρατιωτικός συνελήφθη μαζί με έναν Άγγλο εργαζόμενο σε Μ.Κ.Ο. να φωτογραφίζουν παράνομα περάσματα προσφύγων στην περιοχή. Ο στρατιωτικός είναι Υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και υπηρετεί στην Ημαθία. Το περιστατικό διερευνάται από την στρατιωτική δικαιοσύνη. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η Αστυνομία, σχετικά με τη σύλληψη του Βρετανού πολίτη.

Ο Αρχιλοχίας βρίσκονταν σε Ζ.Α.Π. (Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως) μαζί τον 25χρονο και στα κινητά τους, καθώς και σε φωτογραφική μηχανή βρέθηκε πλήθος φωτογραφιών από παράνομα περάσματα προσφύγων από την Τουρκία στη χώρα μας, αλλά και από ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ώστε στη συνέχεια να καθοδηγήσουν μετανάστες ή και δουλεμπόρους για το πώς μπορούν να περάσουν ασφαλώς από κάποια σημεία. Μόνο που σε αυτά τα σημεία, υπάρχουν και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υλικά, τα οποία βρέθηκαν στην φωτογραφική τους μηχανή και τώρα βρίσκονται ως αποδεικτικά στοιχεία στην κατοχή του εισαγγελέα.

Ο 29χρονος, Έλληνας Αρχιλοχίας της Αεροπορίας Στρατού, που υπηρετεί στο 3° Τ.Ε.Α.Σ., στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, έλειπε από την Υπηρεσία του, χωρίς να έχει ενημερώσει. Η σύλληψη έγινε από άνδρες της 3ης ταξιαρχίας ΡΙΜΙΝΙ. Η Μ.Κ.Ο. στην οποία ανήκει ο αλλοδαπός συλληφθείς είναι η Refugee Support η οποία έχει παρουσία σε πέντε στρατόπεδα "προσφύγων" σε όλη την Ελλάδα:

Στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Στο LM Village στην περιοχή της Κυλλήνης.

Στα Δολιανά Ιωαννίνων.

Στη Φιλιππιάδα.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Από τον τελευταίο καταυλισμό προκύπτει και η σχέση του στρατιωτικού με την Μ.Κ.Ο., καθώς βρίσκεται στην περιοχή στην οποία υπηρετεί ο υπαξιωματικός. Στις φωτογραφίες που έχουν ήδη κατασχεθεί, εκτός από περάσματα στον Έβρο, υπάρχουν και φωτογραφίες ναρκοπεδίων, κάτι που μπορεί να στηρίξει κατηγορία κατασκοπείας και για τους δυο συλληφθέντες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Γιατί δεν προβαίνει σε αυστηρούς και επισταμένους ελέγχους των Μ.Κ.Ο. (την χρηματοδότηση τους, το προσωπικό και άλλα) που έχουν σχετικά με την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια αντικείμενα καθώς και σε όσες δραστηριοποιούνται σε νευραλγικές για την Άμυνα περιοχές όπως τα σύνορα;

2) Γιατί δεν απαγορεύει την παρουσία και δραστηριότητα κάθε αλλοδαπού πολίτη μέλους Μ.Κ.Ο. κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ναρκοπέδια;

3) Γιατί δεν απαγορεύει τη συνεργασία των στελεχών των Ε.Δ. με τα μέλη των ξένων Μ.Κ.Ο. πέραν των αυστηρώς καθορισμένων καθηκόντων τους;

4) Γιατί δεν αφαιρεί την άδεια λειτουργίας στη χώρα μας και δεν απελαύνει άμεσα τα μέλη των Μ.Κ.Ο. που ενέχονται σε υποθέσεις πιθανής κατασκοπίας στη χώρα μας, έως ότου τουλάχιστον επιληφθούν για τις υποθέσεις αυτές η Στρατιωτική Δικαιοσύνη;


 

Ο βουλευτής,

Νικόλαος Μίχος