Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5184/30-01-2019) με θέμα: «Αδικαιολόγητη απαγόρευση εκδήλωσης για τη Μακεδονία στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5184/30-01-2019) με θέμα: «Αδικαιολόγητη απαγόρευση εκδήλωσης για τη Μακεδονία στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών»

Ερώτηση 5184/30-01-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Εκδήλωση για την Μακεδονία που είχε προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη 29 Ιανουάριου 2019, ακυρώθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, οι οποίοι άφησαν υπονοούμενα για πολιτική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, «Το International Hellenic Association-I.H.A. (U.S.A.) ανακοινώνει ότι η εκδήλωση της Τρίτης 29 Ιανουάριου 2019 με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» αναβάλλεται, κατόπιν αιφνιδιαστικής άρνησης του Πολεμικού Μουσείου, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να διαθέσει την αίθουσα». Η αίθουσα είχε κλειστεί από τις αρχές-Ιανουάριου 2019 από την συν-διοργανώτρια Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, η οποία ενημερώθηκε αιφνιδιαστικά, την παραμονή της εκδήλωσης, ότι ακυρώνεται η σχετική κράτηση και ότι η εκδήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Προφανώς, εν όψει του άρθρου 6 της «Συμφωνίας των Πρεσπών», η εκδήλωση «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» θεωρείται ανεπιθύμητη.

To Ι.Η.Α. εκφράζει την λύπη του για την αιφνιδιαστική ακύρωση της εκδήλωσης αυτής και ήδη αναζητά άλλους χώρους για την πραγματοποίηση της στο αμέσως προσεχές μέλλον». Άρα με λίγα λόγια, ενεργοποιήθηκε το άρθρο 6 της Συμφωνίας των Πρεσπών που λέει τα εξής:

  1. Με στόχο την ενίσχυση των φιλικών διμερών σχέσεων κάθε Μέρος θα λάβει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανόν να υποδαυλίζουν το σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους. Εάν συμβούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, τα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

  2. Έκαστο Μέρος θα λάβει αμελλητί αποτελεσματικά μέτρα για να αποθαρρύνει και να αποτρέπει οποιεσδήποτε πράξεις από ιδιωτικές, οντότητες που πιθανόν υποδαυλίζουν την βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου μέρους. Εάν μια ιδιωτική οντότητα στο έδαφος ενός Μέρους εμπλακεί σε τέτοιου είδους δραστηριότητες εν αγνοία του εν λόγω Μέρους, αυτό το Μέρος, μόλις λάβει γνώση αυτών των ενεργειών, θα λάβει αμελλητί όλα τα απαραίτητα μέτρα που του παρέχει ο νόμος.

  3. Έκαστο Μέρος θα αποτρέπει και θα αποθαρρύνει ενέργειες, περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών, από ιδιωτικές οντότητες που πιθανόν υποδαυλίζουν το σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό σε βάρος του άλλου Μέρους.

Το Συντονιστικό των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών εξέδωσε σήμερα την εξής ανακοίνωση: «Η προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη 29 Ιανουάριου 2019 και ώρα 19.00μ.μ. εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα “Μακεδονία μία και Ελληνική” που θα διοργάνωναν υπό την αιγίδα των Παμμακεδονικών οργανώσεων υφηλίου, οι ΕΑΑ (ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ) και το International Hellenik Association (ΙΗΑ) ΑΚΥΡΟΥΤΑΙ λόγω της μη έγκρισης διάθεσης της αίθουσας, όπως ενημερώθηκε αρμοδίως η ΕΑΑΣ το απόγευμα της παραμονής της εκδήλωσης, η οποία είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα».

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Γιατί αντιμετωπίστηκε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο το, εγκεκριμένο ήδη από τις αρχές Ιανουάριου αίτημα των ως άνω Φορέων, γεγονός που τους απαξιώνει και προκαλεί πλήγμα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας αλλά και σημαντική δυσλειτουργία στις σχέσεις του Υπουργείου και του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών με τις διεθνείς οργανώσεις (ΙΗΑ, Παμμακεδονικές Οργανώσεις Υφηλίου και Ενώσεις Αποστράτων);

  2. Γιατί δεν τηρείται η ίδια αυστηρή και απαρέγκλιτη στάση του Υπουργείου απέναντι και στους φορείς εκείνους, όπως το πολιτικό Κόμμα «Ουράνιο Τόξο» που με δηλώσεις και ενέργειες του «υποδαυλίζουν το σωβινισμό, τηνεχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό σε βάρος του άλλου Μέρους»;

  3. Γιατί δεν δίδεται έστω και με καθυστέρηση και μετά την αρχική ματαίωσή της, η αίθουσα που ζητήθηκε από τους φορείς για την εκδήλωση καθώς πρόκειται για μια επιστημονική ημερίδα με υψηλού κύρους ομιλητές και σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατία επιτάσσει να εκφράζεται και ο αντιθετικός λόγος και άποψη;

Ο ερωτών βουλευτής

Νικόλαος Μίχος