Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5313/04-02-2019) με θέμα: «ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5313/04-02-2019) με θέμα: «ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ»

Ερώτηση 5313/04-02-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία και τα κενά του νόμου είναι ο 24χρονος Γιάννης Καραθανάσης, γιος του ήρωα Αντιπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση που πριν από 23 χρόνια έπεσε στα Ίμια, σε μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο 24χρονος λάμβανε έως πρόσφατα τη σύνταξη του πατέρα του, ως «ορφανό τέκνο», η οποία όμως «κόπηκε» νωρίτερα κατά έξι μήνες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία «ορφανά τέκνα» συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξη του νεκρού πατέρα τους και μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον σπουδάζουν και μέχρι να συμπληρώσουν το 24ο έτος. Στην περίπτωση του Γιάννη Καραθανάση, η σύνταξη - βοήθημα κόπηκε νωρίτερα και πριν ολοκληρωθούν οι σπουδές του στο Ε.Μ.Π. Ανάλογες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν και άλλα παιδιά, που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα στο χρονικό περιθώριο που ορίζει ο νόμος.

Συμπληρώνονται την Πέμπτη 31/1/2018 ακριβώς 23 χρόνια από την κρίση στα Ίμια που έφερε κοντά -όσο ποτέ στη σύγχρονη ιστορία- μία πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στοίχισε τη ζωή τριών αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και σήμανε την έναρξη της Θεωρίας των “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο Πέλαγος που από τότε πιστά υιοθετεί η Άγκυρα. Την ημέρα αυτή, η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων είχε φτάσει σε οριακό σημείο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με την πτώση του ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που είχε εντοπίσει τους Τούρκους καταδρομείς επάνω στα Ίμια, την ώρα που επέστρεφε στη φρεγάτα “Ναυαρίνο” με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τα τρία μέλη του πληρώματος. Ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Αιτία της πτώσης, όπως ανακοινώθηκε, ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες και η απώλεια προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο υπήρξαν και καταγγελίες για ρίψη του ελικοπτέρου από τουρκικά πυρά, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθούν.

Η χρονική συγκυρία της αποφράδας ημέρας του θανάτου εν ώρα καθήκοντος των τριών Ελλήνων Αξιωματικών και της διακοπής της χορήγησης της σύνταξης προς το τέκνο του ενός εξ’ αυτών, απαξιώνει το λειτούργημα των Ενόπλων Δυνάμεων και καταδεικνύει την αναλγησία του ελληνικού Κράτους προς τους υπηρετούντες Αξιωματικούς που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός;

1) Γιατί δεν έλαβε έγκαιρη ενημέρωση ο ενδιαφερόμενος γιος του ήρωα Αξιωματικού και η οικογένειά του για τη διακοπή της σύνταξής του;

2) Γιατί διακόπηκε η σύνταξή του πριν συμπληρώσει το νόμιμο όριο των 24 ετών και πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του; Πόσες άλλες περιπτώσεις πρόωρης διακοπής σύνταξης τέκνων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον υπάρχουν;

3) Γιατί δεν προβαίνει το Υπουργείο σε σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να διευρύνει το χρονικό όριο της σύνταξης στα τέκνα των ηρώων αξιωματικών και ποιες περαιτέρω πρωτοβουλίες στήριξης έχει λάβει για την πολύπλευρη στήριξη των οικογενειών τους;


 


 

Ο βουλευτής,

Νικόλαος Μίχος