Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5294/01-02-2019) με θέμα: «Αλβανία, η έδρα της εμπορίας ναρκωτικών στην Ευρώπη»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5294/01-02-2019) με θέμα: «Αλβανία, η έδρα της εμπορίας ναρκωτικών στην Ευρώπη»

Ερώτηση 5294/01-02-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Η βρετανική εφημερίδα «Independent» με άρθρο της το οποίο δημοσιεύθηκε στα τέλη του Ιανουάριου 2019, ασχολείται με το δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη. Το εν λόγω άρθρο χαρακτηρίζει την Αλβανία ως «Κολομβία της Ευρώπης», καθώς έχει καθιερωθεί ως η έδρα της εμπορίας ναρκωτικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το εν λόγω άρθρο σημειώνει ότι οι αλβανικές συμμορίες είναι οι πιο ισχυρές στον κόσμο στην ηρωίνη και την κοκαΐνη και ότι οι Αλβανοί διακινητές εξαγοράζουν κρατικές αρχές από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας μέχρι την Σμύρνη στην Τουρκία, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μετακίνηση των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, μόνο η μαριχουάνα αποφέρει στην Αλβανία περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της, όταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Αλβανίας το 2017 ανήλθε στα 13,04 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, σημειώνει ότι η Αλβανία δεν είναι τόσο το κέντρο καλλιέργειας ναρκωτικών, αλλά το κέντρο συγκέντρωσης και διανομής των ναρκωτικών ουσιών, ενώ τα τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία αποφέρει η διακίνηση των ναρκωτικών χρησιμοποιούνται για πολυτελείς κατασκευές κατά μήκος της Αδριατικής ακτής και στην πρωτεύουσα των Τιράνων.

Το βρετανικό δημοσίευμα σαφώς και δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας, καθώς την Πατρίδα μας δυστυχώς λυμαίνονται σκορπώντας τον θάνατο, αναρίθμητοι Αλβανοί διακινητές ναρκωτικών οι οποίοι εκμεταλλεύονται την διάτρητη, ανεπαρκή και έως ανύπαρκτη φύλαξη των συνόρων μας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Κατά πόσο πληρούται αυτή την χρονική περίοδο η απαιτούμενη στελέχωση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας;

2) Πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία αναβάθμιση του υφιστάμενου ή προμήθεια νέου σύγχρονου τεχνολογικού και ηλεκτρονικού υλικού καθώς και οπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας στην Υπηρεσία;

3) Ποιος είναι ο προγραμματισμός του αρμοδίου Υπουργείου για ενίσχυση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών σε στελέχη, σε υλικοτεχνική υποδομή καθώς και σε οπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας;

4) Υπάρχει σχεδιασμός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με την φύλαξη των συνόρων μας σε σχέση με την παράνομη εισαγωγή ναρκωτικών από την Αλβανία και εάν ναι για ποιον λόγο δεν εφαρμόζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις;


 


 

Ο βουλευτής,

Χρήστος Παππάς