Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και ΑΚΕ (υπ. Αριθμ. 5351/663//05-02-2019) με θέμα: «Πόσα ακίνητα στην κυριότητα του κάθε Υπουργείου στο Δήμο Πατρέων;»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και ΑΚΕ (υπ. Αριθμ. 5351/663//05-02-2019) με θέμα: «Πόσα ακίνητα στην κυριότητα του κάθε Υπουργείου στο Δήμο Πατρέων;»

Ερώτηση και ΑΚΕ 5351/663//05-02-2019 της Βουλής των Ελλήνων

H διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων του δημοσίου προς όφελός του παραμένει καίριο αίτημα της εποχής, ειδικά δεδομένης της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Είναι γεγονός ότι η αξιοποίηση της εν λόγω περιουσίας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων αρκεί να υπάρχει γνώση της εν λόγω περιουσίας και ορθή διαχείρισή της. Σε πολλές περιπτώσεις και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης έχουν γίνει προσπάθειες καταγραφής και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. χωρίς όμως οι προσπάθειες αυτές να έχουν φτάσει σε ένα τελικό αποτέλεσμα. Σήμερα συνεχίζει και υπάρχει άγνοια της συνολικής δημόσιας περιουσίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να οργανωθεί ένα ευρύτερο σχέδιο αξιοποίησής της αλλά και συντήρησής της. Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να ενοικιάζονται κτίρια προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν άλλα τα οποία είτε έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και εγκαταλείπονται είτε ενοικιάζονται σε τρίτους σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική τους αξία.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πόσα και ποια είναι τα ακίνητα ιδιοκτησίας του εκάστοτε Υπουργείου ή των φορέων που εποπτεύει στο Δήμο Πατρέων;

2. Πόσα και ποια είναι τα ακίνητα που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Δήμου Πατρέων; Πόσα και ποια από αυτά αξιοποιούνται από τον Δήμο είτε προς ίδιο όφελος είτε μέσω ενοικιάσεων; Παρακαλούμε όπως μας δοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

3. Υπάρχουν κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου Πατρέων που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα; Πόσα και ποια είναι αυτά; Ποια είναι η κατάστασή τους; Είναι λειτουργικά ή όχι: Στα μη λειτουργικά έχει γίνει σχετική μελέτη ανακατασκευής τους; Aν ναι, ποιο είναι το σχετικό κόστος; Αν όχι, για ποιο λόγο; Τα λειτουργικά με ποιον τρόπο αξιοποιούνται; Εάν ενοικιάζονται, ο ενοικιαστής είναι ιδιώτης ή άλλη δημόσια υπηρεσία; Ζητούνται να δοθούν ανάλογα με την περίπτωση σχετικά έγγραφα όπου να φαίνονται ή οι μελέτες και τα κόστη του ή το ενοίκιο και ο ενοικιαστής.

4. Υπάρχουν ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί ή έχουν ζητηθεί να παραχωρηθούν προκειμένου να στεγάσουν υπηρεσίες άλλων Υπουργείων ή φορέων τους: Αν ναι, από ποια Υπουργεία, για ποιο σκοπό και ποια ακριβώς είναι τα εν λόγω ακίνητα;

Ο βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας