Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5475/07-02-2019) με θέμα: «Ανεξέλεγκτες πτήσεις των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου άνευ καταθέσεως σχεδίου πτήσης»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5475/07-02-2019) με θέμα: «Ανεξέλεγκτες πτήσεις των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου άνευ καταθέσεως σχεδίου πτήσης»

Ερώτηση 5475/07-02-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριοι Υπουργοί,

Η πέραν της ώρας διαπραγμάτευση μεταξύ του πρώτου εξ υμών και του κ. Ερντογάν στην Άγκυρα ήταν εφ’ όλης της ύλης, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα από πηγές των Υπουργείων των οποίων ηγείστε. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο 10 ν.μ., - FIR Αθηνών, στην κατάργησης κατάθεσης σχεδίων πτήσης από τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, στις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών «στο Αιγαίο», (παραβάσεις παραβιάσεις), την αναθεώρηση των Συνθηκών και στην παραπομπή όλων των θεμάτων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ή παραπομπή μόνον του θέματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας αν προηγουμένως έχουν λυθεί διμερώς όλα τα υπόλοιπα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας www.pronews.gr. ο πρώτος εξ υμών δήλωσε με σχετική ανακοίνωσή του ότι όλα τα θέματα θα παραπεμφθούν σε Επιτροπές των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, με πρώτο θέμα προς εφαρμογή τις (ελεύθερες) «πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο». Σύμφωνα με πληροφορίες δε από την Άγκυρα, οι Operational Commanders (δηλαδή οι δυο αρχηγοί της Τακτικής Αεροπορίας, ΑΤΑ Λάρισας και Εσκι Σεχίρ- υπεύθυνος για το Αιγαίο) θα επικοινωνούν προφορικώς μεταξύ τους, ώστε η Τουρκία να ενημερώνει την Ελλάδα για τις πτήσεις τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Όμως, ο ΑΤΑ Λάρισας είναι παντελώς αναρμόδιος για το FIR Αθηνών, ευθύνεται μόνον η ΥΠΑ, νομικά και θεσμικά μέσω του ICAO. H απαίτηση της Τουρκίας φαίνεται να είναι ότι η ενημέρωση αυτή «θα είναι αμοιβαία», δηλαδή και η Ελλάδα θα ενημερώνει την Τουρκία για τις πτήσεις των ελληνικών στρατιωτικών αεροσκαφών «στο Ανατολικό Αιγαίο». Το Αιγαίο, άρα, σε επίπεδο αρμοδιοτήτων ασφαλείας, διαμοιράζεται και ειδικότερα το Ανατολικό Αιγαίο τίθεται υπό τον τουρκικό έλεγχο. Στην περίπτωση αυτή, ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα είναι οπλισμένα, πλην των περιπτώσεων τουρκικών ασκήσεων με πυρά, θα εναπόκειται δηλαδή στην κρίση της Τουρκίας.

O Ρ.Τ. Ερντογάν επανέφερε στο ακέραιο όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς δεκαετιών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν ισχύουν τα σχέδια πτήσης και ο ελληνικός εναέριος χώρος των 10 ν.μ. με δεδομένο ότι πέρα από τα χωρικά ύδατα καμιά χώρα δεν ασκεί κυριαρχία». Κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα ότι παραβιάζει το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας, αφού το FIR δεν συνιστά κυριαρχία.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα με 272 διπλωματικές και αντίστοιχες στρατιωτικές ενέργειες η Άγκυρα έχει κάνει πλήρη κατάληψη του συνόλου του Αν. Αιγαίου από τον 250 Μεσημβρινό και ανατολικά, μετατρέποντας το Αιγαίο τουρκικής επικράτειας, προσαρτώντας το στην Τουρκία χωρίς καμιά ελληνική αντίδραση του συνόλου του πολιτικού συστήματος.

Επιπροσθέτως, η Άγκυρα έχει σπεύσει να καταργήσει ελληνικές ασκήσεις σε 10 περιοχές, (συμπεριλαμβανομένης και της βραχονησίδας Ζουράφα στο Β Αιγαίο, την οποία οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ αναφέρουν ως «τουρκική κυριαρχία», ενώ καταλαμβάνει παράνομα περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο, μέχρι τα 6 ν.μ. από τον Αη Στράτη, επιμένοντας ότι και η περιοχή αυτή είναι τουρκικής κυριαρχίας. Η Άγκυρα επομένως όχι μόνον νομιμοποιεί τις παρανομίες της ως τετελεσμένα, αλλά δημιουργεί παράλληλα τη βάση για αναγκαστική παραπομπή όλων των επεκτατικών τουρκικών διεκδικήσεων στην Χάγη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε;

• Είναι δυνατόν τα τουρκικά αεροσκάφη να εισέρχονται ανεξέλεγκτα στο Αιγαίο, χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσης, χωρίς να ενημερώνουν για τα σημεία εισόδου - εξόδου από το FIR Αθηνών, χωρίς να ενημερώνουν για τη διαδρομή τους και τις υπερπτήσεις τους πάνω από τα ελληνικά νησιά; Αντιλαμβάνεστε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί δυσμενέστατη εξέλιξη για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και τον FIR Αθηνών;

• Οι απλές «προφορικές» συνεννοήσεις μεταξύ των Operational Commanders και μόνον, δεν καταργούν επί της ουσίας το FIR Αθηνών;

• Η τουρκική πρόταση, για ανεξέλεγκτες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς κατάθεση σχεδίου πτήσεων δεν θεωρείτε ότι ισοδυναμεί με παραχώρηση κυριαρχίας και συνδιαχείριση του συνόλου του Αν. Αιγαίου και ταυτίζεται και εξυπηρετεί τις επιθετικές διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας;

Ο βουλευτής

Δημήτριος Καμμένος