Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5639/13-02-2019) με θέμα: «Ο μνημονιακός Υπουργός Αμύνης συνεχίζει να απαξιώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις, καταργώντας και πάλι περαιτέρω διακριτικά από τις στολές των τελευταίω

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5639/13-02-2019) με θέμα: «Ο μνημονιακός Υπουργός Αμύνης συνεχίζει να απαξιώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις, καταργώντας και πάλι περαιτέρω διακριτικά από τις στολές των τελευταίων»

 

Ερώτηση 5639/13-02-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Εμβρόντητοι έχουν μείνει οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, καθώς ο νέος Υπουργός Αμύνης της μνημονιακής κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε νέα απαξίωση προς το στράτευμα. Συγκεκριμένα με διαταγή του πρώην ΑΓΕΕΘΑ και νυν Υπουργού Αμύνης, Ναυάρχου Αποστολάκη που υπογράφτηκε στις 11 Ιανουάριου 2019, καταργούνται το διακλαδικό διακριτικό των Δυνάμεων Αεραμύνης των ΕΔ, καθώς και το διακριτικό των ειδικά εκπαιδευμένων τμημάτων '’Εγγύς Προστασίας"(CLOSE PROTECTION TEAMS)!

Στην προκειμένη περίπτωση η διαταγή αυτή δεν έχει προηγούμενο, καθώς αποτελεί βαρύτατη προσβολή έναντι του Κλάδου της Αεράμυνας της χώρας (Πολεμική Αεροπορία και Στρατός) που είναι το κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων που εν καιρώ ειρήνης μάχεται νυχθημερόν για την διασφάλιση της κυριαρχίας της Ελλάδος, εξασφαλίζοντας τον ελληνικό κυρίως εναέριο χώρο από την τουρκική προκλητικότητα, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει χτυπήσει « κόκκινο»!

Δυστυχώς η αυταπάρνηση και η εικοσιτετράωρη αφοσίωση που αποδεικνύουν οι στρατευμένοι στον κλάδο της αεράμυνας, δεν εκτιμήθηκε καθόλου από τον νέο Υπουργό Αμύνης. Αντιθέτως με την εν λόγω απόφασή του και αγνοώντας την στρατιωτική δεοντολογία και πρακτική, προχώρησε σε μία εξευτελιστική ενέργεια που μόνο οι εχθρικές δυνάμεις ακολουθούν εν καιρώ πολέμου. Αγνοεί προκλητικά ο κύριος Αποστολάκης πως τα διακριτικά κλάδου ή μονάδος σε παγκόσμιο επίπεδο αφαιρούνται μόνο από τμήματα που ηττήθηκαν στο πεδίο της μάχης ή στασίασαν. Είναι μια βαριά και προσβλητική τιμωρία για αυτούς που την υφίστανται και η οποία, όπως τονίζουν στρατιωτικοί κύκλοι, θυμίζει την πολιτισμένη διαχρονική συνέχεια τιμωρίας του βάρβαρου αποδεκατισμού που εφάρμοζαν οι Ρωμαίοι στις νικημένες λεγεώνες ή στους στασιαστές.

Αντί επαίνου λοιπόν και παρόλο που τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλο τον κόσμο είναι πάντα εξαιρετικά υπερήφανα για τα διακριτικά που φέρουν στην στολή τους, ο νέος μνημονιακός υπουργός Αμύνης επιλέγει μία ατιμωτική πράξη προς τον κλάδο της αεράμυνας αφαιρώντας τα διακριτικά από τις στολές τους, ωσάν να ηττήθηκαν! Πρόκειται όμως για μία πάγια τακτική του κυρίου Αποστολάκη καθώς 4 μόλις χρόνια νωρίτερα με απόφαση του ίδιου στις 6 Νοεμβρίου 2015 καταργήθηκαν το διακριτικό σήμα που είχαν όσοι υπηρετούσαν στο επιτελικό γραφείο του Αρχηγού, αλλά και άλλα αντίστοιχα για όσους υπηρετούσαν σε συγκεκριμένους κλάδους του Επιτελείου, καθώς και το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή το εθνόσημο, με τη λέξη «Ελλάς», το οποίο αφαιρέθηκε από οποιαδήποτε στρατιωτική στολή παρόλο που είχε καθιερωθεί με τον «Διακλαδικό Κανονισμό Στολών».

Όπως είναι εύλογο η πρόσφατη απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλους τους βαθμούς του στρατεύματος μας. Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η συμμόρφωση όλων των στρατευμένων σε αυτήν την διαταγή θα γίνει μόνο κάτω από την πίεση της στρατιωτικής πειθαρχίας και με απόλυτη προσωπική αντίθεση και άρνηση.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Το Υπουργείο Αμύνης θα δείξει την πρέπουσα εθνική ευαισθησία και στρατιωτική δεοντολογία, αποσύροντας άμεσα την διαταγή του πρώην ΑΓΕΕΘΑ και νυν Υπουργού Ναυάρχου Αποστολάκη που υπογράφτηκε στις 11 Ιανουάριου 2019 για την κατάργηση του διακλαδικού διακριτικού των Δυνάμεων Αεραμύνης των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και του διακριτικού των ειδικά εκπαιδευμένων τμημάτων "Εγγύς Προστασίας"(CLOSE PROTECTION TEAMS);


 


 

Ο βουλευτής,

Παναγιώτης Ηλιόπουλος