Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5717/15-02-2019) με θέμα: «Σε έξαρση η εγκληματικότητα στην Θεσσαλονίκη»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5717/15-02-2019) με θέμα: «Σε έξαρση η εγκληματικότητα στην Θεσσαλονίκη»

Ερώτηση 5717/15-02-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα εγκληματικότητας στην Θεσσαλονίκη, με την αστυνομία να είναι απούσα από τους δρόμους, λόγω της υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό και της τεράστιας έλλειψης οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, στη δυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και σε ημιαστικούς δήμους γύρω από αυτό οι ένοπλες ληστείες, οι κλοπές, οι διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα και οι επιθέσεις σε περαστικούς αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Η έλλειψη αστυνόμευσης είναι ολοφάνερη στη δυτική Θεσσαλονίκη, γεγονός που έχει διαπιστώσει και το εκμεταλλεύεται κάθε είδους εγκληματικό στοιχείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη, μία περιοχή περίπου 350.000 κατοίκων, υπάρχει μόνο ένα περιπολικό, το οποίο εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να παρέχει αστυνόμευση. Παράλληλα, η ελλιπής φύλαξη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οδηγεί στον πολλαπλασιασμό συμμοριών Βουλγάρων που λυμαίνονται την περιοχή και επιστρέφουν στη χώρα τους με τη λεία τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Εφόσον ο αριθμός των υπηρετούντων αστό νομικών επαρκεί για την αστυνόμευση της ελληνικής επικράτειας, θα γίνουν οι αναγκαίες αποσπάσεις από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και από την προσωπική φύλαξη πολιτικών προσώπων, με σκοπό την επάνδρωση του συνόλου των ΑΤ της χώρας;

2) Θα παραχωρηθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός στα ΑΤ της Θεσσαλονίκης (περιπολικά, στολές, αλεξίσφαιρα γιλέκα κλπ.), με σκοπό την καλύτερη αστυνόμευση των εγγύς περιοχών;

3) Θα ενισχυθεί η φύλαξη των βορείων εθνικών συνόρων, με επιπλέον προσωπικό Ε. Δ.;

4) Θα απελαθούν άμεσα όσοι εγκληματίες δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα;


 


 

Ο βουλευτής,

Γεώργιος Γερμενής