Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5853/20-02-2019) με θέμα: «Σχετικά με την κατοχύρωση του επιθέτου «μακεδονικός» στους Σκοπιανούς από τον OHE»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5853/20-02-2019) με θέμα: «Σχετικά με την κατοχύρωση του επιθέτου «μακεδονικός» στους Σκοπιανούς από τον OHE»

Ερώτηση 5853/20-02-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη δημοσιεύθηκαν στην επίσημη Υπηρεσία του ΟΗΕ, η Ελλάδα έχασε ακόμα και τον επιθετικό προσδιορισμό «μακεδονικός-κή», λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς οι Σκοπιανοί το κατοχύρωσαν στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Με τη δημοσίευση στην Υπηρεσία UNTERM του ΟΗΕ τα νέα «στοιχεία» του κράτους με το νέο πλέον όνομά του αποτελούν σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο, κρατικούς-ιδιωτικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις, ιδιώτες κ.ά. και για τον λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ότι με το νέο αυτό «προφίλ» επιτείνεται η σύγχυση προς όφελος φυσικά της γειτονικής χώρας για την χρήση του όρου «μακεδονική» και την ύπαρξη «Μακεδόνων» που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα.

Έτσι ενώ μέχρι τώρα ο επιθετικός προσδιορισμός (adjective) ήταν «της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όπως ήταν και η ονομασία του κράτους, τώρα στο «της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και «της Βόρειας Μακεδονίας» προστίθεται και η δυνατότητα χρήσης του «μακεδονική». Η παραπομπή που υπάρχει επικαλείται τη Συμφωνία των Πρεσπών και το παράθυρο που έχει αφήσει ανοιχτό για τη χρήση του όρου «μακεδονική-ός» από ένα ευρύτατο φάσμα φορέων, οντοτήτων και δραστηριοτήτων που προέρχονται ή έχουν σημείο αναφοράς τη γειτονική χώρα. Η επισήμανση που υπάρχει αναφέρει τα εξής:

«Οι επιθετικοί προσδιορισμοί στο κράτος, στα επίσημα όργανά του και σε άλλες δημόσιες οντότητες, καθώς και σε ιδιωτικές οντότητες και φορείς που συνδέονται με το κράτος, έχουν ιδρυθεί με νόμο και υποστηρίζονται οικονομικά από το κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το επίσημο όνομα ή το σύντομο όνομα που είναι «της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «της Βόρειας Μακεδονίας». Άλλες επιθετικές αναφορές που περιλαμβάνουν το «Βόρειο Μακεδονική-ός» ή «Μακεδονική-ός» δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Άλλες επιθετικές χρήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται για ιδιωτικές οντότητες και φορείς που δεν συνδέονται με το κράτος και δημοσιές οντότητες, δεν έχουν ιδρυθεί με νόμο και δεν έχουν οικονομική στήριξη από το κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, μπορεί να είναι «μακεδονική». Η επιθετική αναφορά επίσης για δραστηριότητες μπορεί να είναι «μακεδονική». Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της διαδικασίας που θεσπίστηκε με την τελική συμφωνία σχετικά με τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες και τα σύνθετα ονόματα των πόλεων που υπάρχουν κατά την ημερομηνία υπογραφής της τελικής συμφωνίας».

Η UNTERM αναφέρει επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τεθεί σε ισχύ από τις 14 Φεβρουάριου και οι κωδικοί ISO της χώρας παραμένουν οι ίδιοι (MK-MKΙ), κάτι που προβλέπεται από τη συμφωνία και η γλώσσα φυσικά είναι η «μακεδονική». Ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση, η οποία φυσικά ευνοεί τις επιδιώξεις για προβολή της «μακεδονικής» ταυτότητας, είναι ότι στην ένδειξη «κάτοικοι» (της χώρας) η αναφορά είναι «Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Το μέγα σφάλμα αυτό είχε επισημανθεί τόσο με δηλώσεις, εισηγήσεις, ομιλίες μου στη Βουλή και συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς ήδη προ της υπογραφής της Συμφωνίας και ιδιαίτερα μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπιών όπου δεν γινόταν, όπως έπρεπε, τουλάχιστον αναφορά σε «βορειομακεδόνες» και βορειομακεδονική γλώσσα ως απόρροια των συμφωνηθέντων. Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει, και όπως έχω επισημάνει και πάλι, είναι θέμα χρόνου κάποιοι φιλοσκοπιανοί τύπου «Ουράνιο Τόξο» να επιδιώξουν να αναδείξουν θέμα ανύπαρκτης εθνικής «μακεδονικής» μειονότητας το οποίο όμως από την στιγμή που το όνομα και τα παράγωγά του θα τα χρησιμοποιούν τα Σκόπια, στο μέλλον θα γίνει εν τέλει πιστευτό από την διεθνή κοινότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

• Με το νέο αυτό «προφίλ», όπως κατοχυρώθηκε από τον ΟΗΕ, επιτείνεται ή όχι η σύγχυση προς όφελος φυσικά της γειτονικής χώρας για την χρήση του όρου «μακεδονική» και την ύπαρξη «Μακεδόνων» που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα; Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως εθνική ήττα την απόφαση ΟΗΕ;

• Αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες της κατοχύρωσης του επιθετικού προσδιορισμού « μακεδονικός-η » από τον ΟΗΕ; Σε πολύ λίγα χρόνια ποιος θα θυμάται, ειδικά μετά από αυτήν την εξέλιξη, ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες και ο Μ. Αλέξανδρος ήταν Έλληνες;

• Έχετε αναλογιστεί τις ιστορικές, πολιτιστικές και αλυτρωτικές συνέπειες; Θα υπάρχει μακεδονικός στρατός, μακεδονικό Κοινοβούλιο και μακεδονικά σύνορα; Πως θα αντιδράσουμε σε όλα αυτά;

• Τι θα γίνει με τις εταιρίες που είτε φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη Μακεδονία είτε έχουν εμπορικό σήμα με τη λέξη Μακεδονία και τα προϊόντα τους προέρχονται που προέρχονται από τη μακεδονική γη; Πως θα προστατευτούν τα προϊόντα της Μακεδονίας μας;

• Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι πολύ σύντομα οι Σκοπιανοί δεν θα μας επιβάλλουν πάλι διαμέσου του ΟΗΕ να αλλάξουμε ακόμα και το όνομα της περιοχής αφού εν τέλει όλα τα παράγωγά του ονόματος περνούν υπό σκοπιανή χρήση και κυριότητα;

• Ποια θα είναι η αντίδραση όταν φιλοσκοπιανοί τύπου «Ουράνιο Τόξο» επιδιώξουν να αναδείξουν θέμα ανύπαρκτης εθνικής «μακεδονικής» μειονότητας;

Ο βουλευτής

Δημήτριος Κ. Καμμένος