Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5836/19-02-2019) με θέμα: «Περιβαλλοντική αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου "ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ"»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5836/19-02-2019) με θέμα: «Περιβαλλοντική αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου "ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ"»

Ερώτηση 5836/19-02-2019της Βουλής των Ελλήνων

Το πρώην στρατόπεδο "ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ" συνολικής έκτασης 689 στρεμμάτων παραμένει ανενεργό από το 2003. Το 2005 παραχωρήθηκε στον τότε Δήμο Πολίχνης έκταση 120,40 στρέμματα για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής, όπου επενδύθηκαν περισσότερα από 1.000.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη δημιουργία αθλητικών χώρων, από το πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης "ΘΗΣΕΑΣ" για την ανάπλαση του χώρου με πάρκα και παιδικές χαρές, αλλά και με ίδιους πόρους για έργα φωτισμού και υποδομών. Το 2012 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε άρση της παραχώρησης και ζήτησε τη διοικητική αποβολή του σημερινού Δήμου Παύλου Μελά από το χώρο. Η ιδιοκτησία του χώρου μέχρι σήμερα διεκδικείται από το Υπουργείο Οικονομικών ως ανταλλάξιμο κτήμα ΑΚ 11978 (σχετική επερώτηση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ το 2012), από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως πρώην στρατόπεδο και από το Δήμο Παύλου Μελά και την τοπική κοινωνία ως χρήστες του χώρου. Το Μάρτιο του 2018 έγινε δικαστήριο με κατηγορούμενους το νυν και τον πρώην Δήμαρχο Παύλου Μελά για καταπάτηση δημόσιου κτήματος. Το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους, επικαλούμενο την ασάφεια του ιδιοκτησιακού του χώρου και τη μέχρι σήμερα δημόσια και κοινωφελή χρήση του χώρου. Καθημερινά στο χώρο γυμνάζονται περισσότερα από 500 παιδιά στα γήπεδα ποδοσφαίρου και στο δημοτικό εντευκτήριο μέσα από τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και των αθλητικών ακαδημιών. Το χώρο επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες για να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις, αλλά και για την καθημερινή αναψυχή τους και έχει γίνει πλέον σημείο αναφοράς για όλη τη Θεσσαλονίκη.

Όμως μέσα από τη μεγάλη επισκεψιμότητα δημιουργούνται θέματα ασφάλειας και πυρασφάλειας του χώρου που είναι κατάφυτος, αλλά και νομιμότητας λόγω των ποικίλων δημόσιων δράσεων που αναπτύσσονται όλο το χρόνο. Για το θέμα έχει ενημερωθεί προσωπικά και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς και ο Υπουργός Επικράτειας κ. Βερναρδάκης Χριστόφορος που επισκέφτηκε το χώρο στη διάρκεια της 4ης Περιβαλλοντικής Συνάντησης Σχολικών Μονάδων του Δήμου Παύλου Μελά μαζί την Υπουργό Μακεδονίας- Θράκης κα Νοτοπούλου Κατερίνα.

Παράλληλα το Μάιο του 2018 ξεκίνησε μέσα από δημόσια διαβούλευση με όλα τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης ο σχεδιασμός και κατάθεση πρότασης διεκδίκησης και αξιοποίησης του "ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ" ως ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Η πρόταση σήμερα έχει εμπλουτιστεί και διαμορφωθεί σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των συλλόγων και πολιτών και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επίσημης κατάθεσης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κύριοι/ες Υπουργοί:

1) Γιατί δε γίνεται δεκτό ένα διαχρονικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παραχώρηση και αξιοποίηση του χώρου σύμφωνα με τις ανάγκες και απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας;

2) Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου "ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ" στην τοπική κοινωνία ως χώρου ελεύθερου κοινόχρηστου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, όπως ανακοίνωσαν δημόσια πριν από ένα χρόνο ο Υπουργός Επικράτειας κ. Βερναρδάκης Χριστόφορος και η Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κα Νοτοπούλου Κατερίνα;

3) Υπάρχει δυνατότητα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για να μπορούν νόμιμα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά να κάνουν παρεμβάσεις στους χώρους που έχει γίνει η ανάπλαση και στα δίκτυα υποδομών του "ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ" για την ασφάλεια των επισκεπτών;

Ο βουλευτής

Ιωάννης Σαρίδης