Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5931/21-02-2019) με θέμα: «Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα να τοποθετήσουν “ελεγκτές-τοποτηρητές” στις ελληνικές ειδικές δυνάμεις»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5931/21-02-2019) με θέμα: «Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα να τοποθετήσουν “ελεγκτές-τοποτηρητές” στις ελληνικές ειδικές δυνάμεις»

Ερώτηση 5931/21-02-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με άρθρο του κ. Γεράσιμου Χουντάλα που δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουάριου 2019 στο (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/eidikes-dynameis/752618_epikindynes-katastaseis-oi-ipa-zitisan-episima-na) οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση, προϊδεάζοντας για το τί μέλλει γενέσθαι στα ελληνοτουρκικά και όχι μόνο, την τοποθέτηση Στρατιωτικών Συνδέσμων (Military Liaison Officers), πρακτικά «κομισάριων-τοποτηρητών», στις κρίσιμες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και συνακόλουθα τον έμμεσο έλεγχο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων τους και τη δυνατότητα να γνωρίζουν άμεσα ακόμα και τυχόν έκτακτη ανάπτυξή τους.

Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠΕΘΑ στο pronews.gr, οι Αμερικανοί ζήτησαν επίσημα να υπάρχουν μόνιμα ενταγμένα στελέχη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, όπως συνέβαινε στις δεκαετίες του '50 και του '60 στις πλέον αξιόμαχες μονάδες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα στις Ζ' ΜΑΚ, το ΕΤΑ, τη ΔΥΚ και την 31η ΜΕΕΔ.

Δηλαδή στον κορμό της Δύναμης "Δ" όπως αναφέρουν οι πλέον ειδικοί. Η Ζ’ ΜΑΚ προορίζεται να είναι η πρώτη που θα εμπλακεί σε τυχόν τουρκική ενέργεια κατάληψης ελληνικού νησιωτικού εδάφους, με ειδίκευση την καταστροφή του εχθρού που έχει καταλάβει βραχονησίδες. Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), θεωρείται η πιο άρτια και με πολλαπλή «πολιτική» χρήση μονάδα, με καθήκοντα τη διείσδυση στην εχθρική ενδοχώρα και την εκτέλεση των κορυφαίων προσώπων της τουρκικής αλυσίδας διοίκησης, αλλά και την καταστροφή τουρκικών στρατηγικών υποδομών.

Η ΔΥΚ είναι προορισμένη να εξαπολυθεί σε αποστολές καταστροφής των τουρκικών παράκτιων αμυντικών εγκαταστάσεων και η ΜΕΕΔ έχει ως αποστολή την διείσδυση στο τουρκικό έδαφος και την περισυλλογή των Ελλήνων πιλότων που θα καταρριφθούν σε επιχειρήσεις εντός της τουρκικής επικράτειας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

• Ισχύει το δημοσίευμα που αναφέρει ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν επίσημα να υπάρχουν μόνιμα ενταγμένα στελέχη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στις πλέον αξιόμαχες μονάδες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων; Ποια θα είναι η επίσημη απάντηση του Υπουργείου σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί/ έχει πραγματοποιηθεί μια τέτοια πρόταση;

• Σε περίπτωση που οι Αμερικανοί αποκτήσουν στελέχη τους στις πλέον αξιόμαχες μονάδες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων πρακτικά θα έχουν πρωτογενή πληροφόρηση για τις κινήσεις των ελληνικών ειδικών δυνάμεων σε περίπτωση ελληνοτουρκικής «θερμής» κρίσης. Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατάφωρου ελέγχου σε έναν τόσο ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα που αφορά την εθνική άμυνα της χώρας;

Ο βουλευτής

Δημήτρης Καμμένος