Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 6263/12-03-2019) με θέμα: «Σχετικά με την προκήρυξη πρόσληψης 302 ατόμων στην E.Y.Π.»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 6263/12-03-2019) με θέμα: «Σχετικά με την προκήρυξη πρόσληψης 302 ατόμων στην E.Y.Π.»

Ερώτηση 6263/12-03-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό 4/14.02.2019 ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός πρόσληψης 302 ατόμων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η προκήρυξη γίνεται τώρα που είμαστε στην τελική ευθεία για τις Εκλογές. Σημειωτέον ότι η πρόσληψη 302 ατόμων στην υπηρεσία αυτή είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών.

Ωστόσο, η προκήρυξη αυτή περιλαμβάνει εγκληματικές ελλείψεις και θέτει μείζονα ζητήματα νομιμότητας και συνταγματικότητας δημιουργώντας πλείστα όσα ερωτήματα αλλά και αντιδράσεις σε πολλούς πολίτες.

Δεν θα σταθούμε στα επιμέρους ζητήματα που είδαν και το φως της δημοσιότητας σχετικά με αυτήν την προκήρυξη όπως τα πρωτοφανή περί «Μακεδονικής» γλώσσας, ή τα «περίεργα» περί δικαιώματος πρόσληψης σε «ομογενείς» χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα ούτε θα αναφερθούμε σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον την πρόσληψη 80 πληροφορικάριων σε μια τέτοια μικρή υπηρεσία που ούτε μεγάλοι οργανισμοί όπως οι Ε.Δ. και η ΕΛ.ΑΣ. δεν διαθέτουν. Αμφιβάλουμε εάν τόσους έχουν και οι μεγάλες υπηρεσίες του εξωτερικού και φυσικά δεν θα σχολιάσουμε και την προτεινόμενη βιβλιογραφία που περίπου τα 2/3 της ύλης φαίνεται να είναι συγγράμματα συγκεκριμένου Καθηγητή.

Ας δούμε όμως το ζητήματα νομιμότητας και συνταγματικότητας:

- Η προκήρυξη έρχεται σε πλήρη αντίφαση και καταστρατηγεί το ΠΔ 1/2017 (Οργανισμός Ε.Υ.Π.) σε πολλές περιπτώσεις όπως:

  • Στις κατηγορίες ΠΕ το ΠΔ 1/2017 στα προσόντα διορισμού για τους Κλάδους αυτούς δεν προβλέπει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών... Άρα το να ζητάμε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στους περισσότερους από τους ΠΕ Κλάδους του διαγωνισμού ως βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στον διαγωνισμό είναι εξόφθαλμα παράνομο και δίνει το δικαίωμα στον κάθε πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Στο Δημόσιο υπάρχει μόνο η Κατηγορία ΠΕ και όχι ΜΠΕ... Συμφωνούμε να μοριοδοτηθούν οι Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών αλλά όχι να είναι αναγκαία προϋπόθεση στην πρόσληψη κάποιου Πολίτη στη συγκεκριμένη κατηγορία...

 

  • Στην κατηγορία ΔΕ Φυλάκων - Νυχτοφυλάκων η προκήρυξη θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στον διαγωνισμό να έχει υπηρετήσει τη θητεία του στις Ε.Δ. και πιο συγκεκριμένα υπηρέτηση στις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων με ειδικότητα Υποβρύχιου Καταστροφέα, Καταδρομέα, Αλεξιπτωτιστή, Πεζοναύτη έως και την απόλυσή τους από αυτές ή στην Προεδρική Φρουρά. Για την εν λόγω υπηρέτηση απαιτείται Βεβαίωση των αρμόδιων υπηρεσιών στην οποία θα εμφαίνεται το χρονικό διάστημα. Και αυτό καταστρατηγεί το ΠΔ 1/2017 το οποίο ως προσόντα διορισμού στον Κλάδο αυτόν δεν προβλέπει τα παραπάνω... Επίσης εδώ τίθεται και ζήτημα συνταγματικότητας καθότι ο διαγωνισμός αποκλείει τη συμμετοχή σε αυτόν των γυναικών... Οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν υπηρετούν υποχρεωτική θητεία στις Ε.Δ. άρα δεν διαθέτουν αυτήν την προϋπόθεση συμμετοχής και άρα είναι εκτός διαγωνισμού... Εμείς δεν την καταλαβαίνουμε αυτήν τη λογική καθότι πλέον οι γυναίκες συμμετέχουν ισότιμα με τους άνδρες στις πανελλήνιες εξετάσεις για να εισαχθούν στις παραγωγικές Σχολές των Ε.Δ. και των Σ.Α. Εδώ γιατί δεν μας κάνουν; Αν ήθελαν ας πριμοδοτούσαν τους έχοντες υπηρετήσει στις Ε.Δ. ή να έβαζαν και κάποια αθλήματα αλλά δεν μπορούν να αποκλείουν τις γυναίκες από κάποιον διαγωνισμό του Δημοσίου.

- Τέλος, η προκήρυξη θέτει όρια ηλικίας τα οποία όμως δεν έχουν τεκμηριωθεί όπως προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις αποκλείοντας έτσι χιλιάδες πολιτών από το να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διαγωνισμό. Και εδώ πάλι η Δικαιοσύνη θα κληθεί να δώσει τη λύση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

• Για ποιο λόγο η προκήρυξη έγινε αυτήν την εποχή και μάλιστα τόσο πολλών ατόμων που σίγουρα στο μέλλον θα δημιουργήσουν μεγάλη κοιλιά σε μια τόσο μικρή υπηρεσία; Ποιοι καθόρισαν τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτόν τον διαγωνισμό; Την σχετική προκήρυξη και τη νομιμότητα αυτής την ήλεγξε κάποιος του ΝΣΚ και αν ναι ποιος;

• Για ποιο λόγο τίθενται πρώτη φορά τόσο αυστηρά κριτήρια που αφήνουν εκτός ανθρώπους με συγκεκριμένη ηλικία που δεν εμπίπτει στα επιτρεπόμενα όρια, μη κατόχους μεταπτυχιακών και γυναίκες;

 

Ο βουλευτής,

Δημήτριος Κ. Καμμένος