Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 6648/22-03-2019) με θέμα: «Σχετικά με το ενδεχόμενο υπογραφής Συμφωνίας με την Τουρκία»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 6648/22-03-2019) με θέμα: «Σχετικά με το ενδεχόμενο υπογραφής Συμφωνίας με την Τουρκία»

Ερώτηση 6648/22-03-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριε Υπουργέ,

Στις 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο:

«Η πρώτη συνάντηση για τα ΜΟΕ θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου. Με τον ομόλογό μου συναντιόμαστε συχνά και στο προσεχές μέλλον θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Μετά από αυτές τις τεχνικού περιεχομένου συναντήσεις θα συναντηθούν οι υπουργοί Άμυνας, οι οποίοι είναι καλοί φίλοι από την περίοδο που ήταν επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Κατά συνέπεια αυτές οι συνομιλίες tivai σημαντικές σε αυτή την διαδικασία», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Όταν θα έχει ωριμάσει μια βάση συνομιλιών θα μπει σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και αναφέρομαι στις διερευνητικές συνομιλίες για την έναρξη των οποίων είμαστε σύμφωνοι. Εμείς δεν επιθυμούμε τέτοια θέματα να τα κάνουμε αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης. Διότι είναι πολύ σοβαρά θέματα που πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο από τις δύο χώρες. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω για την Ελλάδα, αλλά η επιθυμία της κοινής γνώμης στην Τουρκία, είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Η Ελλάδα για εμάς είναι ένας σημαντικός γείτονας, είμαστε δύο χώρες που ζούμε διπλά-δίπλα. Αρκεί να επιδείξουμε αυτή την ειλικρινή βούληση και να τη συνεχίσουμε».

0 κ. Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία στη Μεσόγειο, στα θέματα ενέργειας και οικονομίας. Δεν έχουμε δισταγμούς επ' αυτού, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων αλλά και προς όφελος όλων, είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφής συνεργασία. Υπό την προϋπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων όλων όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης με τον 'Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο τόνισε: «Όταν συναντιώμαστε συζητάμε και τα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και το Κυπριακό. Σκεπτόμαστε ότι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό πρέπει μεταξύ μας να αποφασίσουμε το τί θα διαπραγματευτούμε και πώς. Και σε αυτό συμφωνούμε. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να λέμε ότι διαπραγματευόμαστε, αλλά για την επίλυση θεμάτων».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και τη στάση της Ελλάδας σημείωσε ότι «η αντίθεση της Ελλάδας σε αυτή την απόφαση συνιστά στάση με αρχές και ένδειξη της ειλικρινούς υποστήριξης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας»

Καλείστε να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τα παρακάτω 9 σημεία:

1. Δήλωση- συμφωνία της ελληνικής πλευράς ότι στο εξής θα εφαρμόζεται ανελλιπώς το Μνημόνιο
Παπούλια- Γιλμάζ του 1988 και της επέκτασης του στη συμφωνία Μπακογιάννη- Γκιουλ το 2006.

Η Άγκυρα έχει επιμείνει ιδιαιτέρως σ' αυτή τη διατύπωση, την οποία ζήτησε μετ’ επιτάσεως ο Τούρκος ΥΕΘΑ Χ. Ακάρ από τον Έλληνα ΥΕΘΑ Ε. Αποστολάκη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Μια ρητή δέσμευση της ελληνικής πλευράς στην τήρηση του Μνημονίου, διευκολύνει την Άγκυρα να επιχειρηματολογήσει ότι και η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει στο ακέραιο το Μνημόνιο, το οποίο επομένως χρήζει αποσαφηνίσεων, διευκρινίσεων και προσθηκών.

Και τούτο· διότι το υφιστάμενο Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ δίνει σε αμφότερα τα μέρη «το δικαίωμα χρήσης της ανοιχτής θάλασσας και του διεθνούς εναερίου χώρου του Αιγαίου»...

Η μη σαφής και ρητή αναφορά του Μνημονίου στο FIR Αθηνών, ούτε και σε συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου, επιτρέπει τώρα στην Άγκυρα να προχωρήσει σε προτάσεις εξουδετέρωσης του και συγκυριαρχίας στο Αιγαίο.

2. Σχέδια πτήσης

Η Άγκυρα επιμένει σταθερά ότι δεν προβλέπονται από τον ICAO κατάθεση σχεδίων πτήσης στρατιωτικών αεροσκαφών μέσα στο FIR Αθηνών, επικαλούμενη το άρθρο 3 του ICAO (τα στρατιωτικά αεροσκάφη εξαιρούνται των κανόνων του ICAO) και το άρθρο 39 της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (τα στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν ιδία ευθύνη - due regard- στο διεθνή εναέριο χώρο).

3. Παραβιάσεις

Η Τουρκία οχυρωμένη πίσω από τις παράνομες διαταγές του ΝΑΤΟ (βλέπε pronews) για το (ανύπαρκτο) καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης 20 ελληνικών νησιών του Αν Αιγαίου επιμένει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που κάνει παραβιάσεις κάθε φορά που αεροσκάφη της περνάνε πάνω από τα νησιά αυτά. Και γι’ αυτό και η Τουρκία, ως απάντηση, κάνει και αυτή παραβιάσεις των νατοϊκών διαταγών.

Το θέμα αυτό επανέφερε όσο πιο γλαφυρά μπορούσε ο πρόεδρος Ρ.Τ, Ερντογάν σε πρόσφατη συνέντευξη του «όσο πετάνε ελληνικά αεροπλάνα θα πετάμε κι εμείς στο Αιγαίο». Το θέμα είναι γνωστό και επισήμως στην ελληνική πλευρά από το 2010, όταν ο τότε Τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «κάνει παραβιάσεις» χωρίς καμιά απάντηση από την τότε ελληνική κυβέρνηση.

Η Τουρκία δηλαδή, απαιτώντας από την Αθήνα να μην πετούν τα ελληνικά αεροσκάφη πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου-δηλαδή να μην υπερίπτανται ή να ασκούνται στην ελληνική κυριαρχία -έχει στόχο την αποποίηση της ελληνικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά του Αν Αιγαίου.

4· Συνθήκες

Η Τουρκία επιμένει να ανοίξει το κεφάλαιο της Αναθεώρησης των Συνθηκών με γνώμονα τη δική της έκνομη «ερμηνεία» με αρωγό τις διαταγές του ΝΑΤΟ.

5. ΜΟΕ

Η Τουρκία εξειδικεύει ακόμα περισσότερο τα ΜΟΕ πέραν των ήδη υπαρχόντων προτάσεων της για εγκατάσταση διαύλου CROSS-TEL μεταξύ ΑΤΑ Λάρισας και ίου ΑΤΑ Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για ενημέρωση πτήσεων και κατάθεση ημερησίου προγράμματος τουρκικών πτήσεων (DFS) στο Αιγαίο- και οι δύο περιπτώσεις χωρίς κατάθεση σχεδίων πτήσης. Η Άγκυρα απαιτεί τώρα αυτά τα ΜΟΕ να εφαρμόζονται και από την Ελλάδα και από την Τουρκία:

Για οποιαδήποτε πτήση τουρκικών αεροσκαφών με δυτική πορεία μέσα στο Αιγαίο θα ενημερώνεται το ΑΤΑ Λάρισας.

Αλλά και για κάθε πτήση ελληνικού αεροσκάφους με ανατολική πορεία στο Αιγαίο θα ενημερώνεται αντιστοίχως το τουρκικό ΑΤΑ.

Δι’ αυτού του τρόπου η Άγκυρα επιδιώκει την εξουδετέρωση-κατάργηση του FIR Αθηνών και την μετατροπή του διεθνούς θαλασσίου και εναερίου χώρου στο Κεντρικό Αιγαίο κυρίως, σε «κοινό γήπεδο προπόνησης» για όποιον «ενοικιαστή «προλάβει πρώτος.

6. Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση (SAR)

Η Άγκυρα επιμένει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες στην οριοθέτηση της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης για θαλάσσια ατυχήματα στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΙΜΟ, όπου η Τουρκία έχει κατοχυρώσει την δική της θαλάσσια περιοχή από τον 250 μεσημβρινό και ανατολικά, ενώ η Αθήνα έχει κατοχυρώσει στον ICAO την περιοχή έρευνας και διάσωσης για αεροπορικά ατυχήματα το FIR Αθηνών. Επιδιωκόμενος στόχος της Άγκυρας είναι να οριοθετηθεί η θαλάσσια περιοχή στο Αιγαίο για ναυτικά ατυχήματα χωρίς αναφορά στο FIR Αθηνών, ώστε να εγκλωβιστούν και να απομονωθούν στην τουρκική περιοχή τα ελληνικά νησιά του Αν Αιγαίου

7. ΑΟΖ

Η θέση της Τουρκίας παραμένει σταθερή ότι το υπέδαφος στη θάλασσα μέχρι το μέσο του Αιγαίου και στην Κύπρο αποτελεί προέκταση των ακτών της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, η θέση της Τουρκίας «Καζάν - Καζάν» (μισά- μισά) διατηρείται ανέπαφη για την ΑΟΖ στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο στα όρια του FIR Αθηνών.

τη δική της έκνομη «ερμηνεία» με αρωγό τις διαταγές του ΝΑΤΟ.

8. Κατάργηση πεδίων βολής

Η Τουρκία ζητεί την κατάργηση των ελληνικών μονίμων Πεδίων Βολής και πεδίων εκπαιδευτικών πτήσεων (πεδία βολής στην Άνδρο, στα Καράβια, (στον Αργοσαρωνικό), στην Ψαθούρα (Χαλκιδική), αλλά και στην ελληνική περιοχή εκπαιδευτικών πτήσεων στην Χρυσή , νοτίως του Καστελιού. Επικαλείται προς τούτο ότι τα πεδία βολής καταλαμβάνουν διεθνή εναέριο χώρο και παραβιάζουν το Μνημόνιο διότι δεσμεύουν περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

9. Προσφυγικό

Η Τουρκία επανέρχεται στην αρχική επιδίωξη της -στο Σχέδιο Δράσης ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό 2015- να υπάρξουν κοινές περιπολίες, Ελλάδας- Τουρκίας υπό Τούρκο διοικητή στη διεθνή θάλασσα για τον εντοπισμό και περισυλλογή προσφύγων.

Μέλη της Κυβέρνησης έχουν εκφράσει πάντως κατά καιρούς τους τελευταίους μήνες την επιθυμία τους για συνεργασία, συνδιαχείριση του Αιγαίου και συμφωνία τύπου Πρεσπών με την Τουρκία. Θυμίζω ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων δηλώσεων.

Ο κ. Καματερός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε:

«Μακάρι να είχαμε και εμείς μια Συμφωνία των Πρεσπών. Σας ζηλεύουμε εσάς τους Μακεδόνες» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Έχετε εσείς πρόβλημα ασφάλειας; Σε μας πετάνε αεροπλάνα και γίνονται αερομαχίες. Έχετε πρόβλημα με τα σύνορα; Εμάς διεκδικούν τα νησιά μας και συνεχώς ζητούν περισσότερα».

«Οι ψαράδες μας» συνέχισε «δεν μπορούν να πάνε να ψαρέψουν στα Ίμια λόγω της παρουσίας τουρκικών πολεμικών. Πολύ θα θέλαμε αγαπητοί συμπατριώτες Μακεδόνες να είχαμε τη δυνατότητα, όπως εσείς, να έχουμε μία τέτοια γείτονα χώρα. Να έχουμε μία τέτοια κυβέρνηση της γείτονας χώρας που να μπορούμε να κάνουμε μία τέτοια συμφωνία».

0 πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς μίλησε για «συμμετοχή της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι και σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη

Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση». Διέστρεψε μάλιστα την πολιτική που ακολουθεί για χρόνια Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την «πολιτική μοναχοφάη και όλα δικά μου».

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αποστολάκη στην διακοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στα σημεία που αναφέρθηκε στην τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο. Σε ένα κρεσέντο κατευνασμού, μίλησε για την αναγκαιότητα των ΜΟΕ και αποκάλεσε την παραλυτική αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα την διαρκή τουρκική επιθετικότητα «σύνεση και.... στρατηγική ψυχραιμία», δίνοντας λάθος μηνύματα προς της Τουρκία.

Και φυσικά οι αλησμόνητες δηλώσεις στην ίδια ακριβώς συνεδρίαση του βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Χρήστου Καραγιαννίδη, που απευθυνόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία μετά από κρεσέντο προκλητικότητας του Τούρκου Βουλευτή του Ερντογάν κ. Αμέτ Γιλντίζ, πως «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία».

Αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Δουζίνα που υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «με σεβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρειο Μακεδονία».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

  • Τι αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων στις 12 Απριλίου; Ποια η ατζέντα της συνάντησης αυτής; Αληθεύει ότι ενδέχεται να υπάρξει Συμφωνία με την Τουρκία και μάλιστα τύπου Πρεσπών όπως άλλωστε Βουλευτές του Σύριζα έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι επιθυμούν;

  • Ποια είναι η επίσημη θέση των Υπουργείων για τους Βουλευτές του Σύριζα που έχουν κατά καιρούς εκφράσει δημόσια θέματα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και συνεργασίας; Οι θέσεις αυτές είναι σε γνώση της Κυβέρνησης;

  • Θα υπάρξει τελικά συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Τουρκία;

  • Θεωρείτε απαραίτητη τη συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο δεδομένου πως την ένταση στο Αιγαίο την προκαλεί αποκλειστικά και μόνο η Τουρκία; Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από αυτό; Δεν πρόκειται για μια ακόμα υποχώρηση και άνευ ουσίας συζήτηση/διαπραγμάτευση απέναντι σε έναν εχθρό που έχει μάθει να ζητάει όσα δεν δικαιούται;

  • Ποια θα είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αναμένεται να συζητηθούν; Επιβεβαιώνετε τα παραπάνω εννέα μέτρα; Παρακαλώ να απαντήσετε για το καθένα μέτρο ξεχωριστά.

  • Ως πότε η Ελλάδα απέναντι σε έναν παραδοσιακά ανυποχώρητο και προκλητικό εχθρό θα στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις ανοίγοντας επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα; Δεν θεωρείτε πως με αυτόν τον τρόπο αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας;

 

Ο βουλευτής,

Δημήτριος Καμμένος