Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 6154/04-03-2019) με θέμα: «Για την αναμονή της Exxon Mobile για την έρευνα των υδρογονανθράκων στην Κρήτη»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 6154/04-03-2019) με θέμα: «Για την αναμονή της Exxon Mobile για την έρευνα των υδρογονανθράκων στην Κρήτη»

Ερώτηση 6154/04-03-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριε Υπουργέ,

Την προοπτική ανάδυσης της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως μιας νέας βασικής πηγής προμήθειας φυσικού αερίου για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στη ‘’Γηραιά Ήπειρο’’, μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ρουμανία και Αίγυπτο, αλλά και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών στην Ελλάδα, επισήμανε από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας, Τρίσταν Άσπρεϊ (Tristan Aspray).

Η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος στην Κύπρο, από την ExxonMobil αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον τον αμερικανικού κολοσσού για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όπως τόνισε η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνει τη Ρουμανία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα προστίθενται στις παραδοσιακές περιοχές ενδιαφέροντος του πετρελαϊκού κολοσσού στην Ευρώπη που μέχρι τώρα εντοπίζονταν στη Β. Θάλασσα. Η νοτιοανατολική Ευρώπη μετατρέπεται σε μια νέα βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, στην οποία η ενδογενής παραγωγή θα βαίνει μειούμενη τα επόμενα χρόνια.

"Προ ημερών ανακοινώσαμε μια νέα σημαντική ανακάλυψη στην Κύπρο και προσβλέπουμε σε περαιτέρω ευρήματα" ανέφερε ο κ. Asprey. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές ανακαλύψεις στη Ρουμανία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ελλάδα, όπου στην ExxonMobil έχουν παραχωρηθεί για έρευνα 2 θαλάσσια οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης. "Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα η επικύρωση των συμβάσεων από το κοινοβούλιο για να προχωρήσουμε γρήγορα στην Κρήτη” τόνισε ο κ. Asprey. Τέλος ο ίδιος σημείωσε ότι η αμερικανική εταιρεία ανέλαβε και ένα τρίτο οικόπεδο στα ανοιχτά της Αίγυπτου.

Ο κ. Asprey δήλωσε ενθουσιασμένος με την ανάθεση του θαλάσσιου οικοπέδου στην Κρήτη που είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή, ωστόσο για να απαντήσει η εταιρεία για τις προοπτικές του θα πρέπει πρώτα να της ανατεθεί η παραχώρηση επίσημα και να παραλάβει τα γεωφυσικά δεδομένα και να ξεκινήσει τις έρευνες μέχρι τέλος του 2019.

Νωρίτερα ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης τόνισε σχετικά με τις νέες παραχωρήσεις στην Κρήτη αλλά και στο Ιόνιο, ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν και θα επικυρωθούν από το κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες. Ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια για την πρόοδο των ερευνών σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις ή διαφωνίες.

Επιπρόσθετα μόλις σήμερα στη συνέντευξη του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε ότι θα χρειασθούν το πολύ τέσσερις ακόμη μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έναρξη εξορύξεων στην ελληνική ΑΟΖ από την κοινοπραξία Exxon Mobil- Total- ΕΛΠΕ. 

Στην πράξη ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι έχουν δίκιο και γκρινιάζουν οι άνθρωποι της Exxon, της Total και των ΕΛΠΕ, αφού με βάση τα δικά του λεγόμενα, τα έργα στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού που έχουν παραχωρηθεί στην παραπάνω κοινοπραξία, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν παρά σχεδόν 1,5 χρόνο από τότε που προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός.

Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2017 στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, η κοινοπραξία υπέβαλε προσφορά το Μάρτιο του 2018, ανακηρύχθηκε νικητής τον Ιούλιο, αλλά τα τεμάχια δεν πρόκειται να της παραχωρηθούν πριν τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή 17 μήνες μετά από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία.

Στον αντίποδα ο μέσος όρος στην Κύπρο για να παραχωρηθεί μια περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση κυμαίνεται ανάμεσα στους 6-10 μήνες, με χαρακτηριστική περίπτωση το οικόπεδο "10", όπου και εντοπίστηκε πρόσφατα ο Γλαύκος. Το εν λόγω τεμάχιο προκηρύχθηκε από τη κυβέρνηση Αναστασιάδη τον Μάρτιο του 2016, και η Exxon Mobil το εξασφάλισε μόλις το Δεκέμβριο του 2016, δηλαδή χρειάστηκαν μόνο έξι μήνες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αμερικανική πλευρά παραμένει ενοχλημένη για τις καθυστερήσεις, κλίμα που ενίσχυσε με προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις από τους Δελφούς και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν σύντομα και οι τελευταίες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες στην Κρήτη.

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ανησυχίες των Αμερικανών για τις καθυστερήσεις, ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε στο περιθώριο του φόρουμ με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας Tristan Asprey, όπου τον διαβεβαίωσε ότι οι επίμαχες συμβάσεις για τα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα έχουν κυρωθεί από τη Βουλή μέσα στους επόμενους μήνες.

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να περάσουν ακόμη και 2,5 χρόνια από την προκήρυξη ενός διαγωνισμού μέχρι την παραχώρηση του οικοπέδου στον επενδυτή, όπως στο οικόπεδο "2” δυτικά της Κέρκυρας. Σε αυτό πέρασαν συνολικά 30 μήνες- από τον Ιούλιο του 2015 οπότε και υποβλήθηκαν οι προσφορές έως τον Φεβρουάριο του 2018 οπότε κυρώθηκε η σύμβαση στη Βουλή - προκειμένου να δοθεί το τεμάχιο στον επενδυτή.

Αντί οι συμβάσεις παραχώρησης να εγκρίνονται και να κυρώνονται από τη Βουλή μέσα σε ελάχιστους μήνες, περνούν χρόνια. Αναρωτιέται κανείς αν οι τεράστιες αυτές καθυστερήσεις είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας, ανικανότητας, σκοπιμότητας, ιδεοληψίας ή όλα αυτά μαζί. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και η ισχυρή οικονομική διπλωματία που θα αναπτυχθεί μέσω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, δεν πρέπει επουδενί να γίνουν προεκλογικός λόγος.

ΟΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Η περιουσία του υπεδάφους στων χώρα μας ανήκει σε όλους τους Έλληνες και τα έσοδα στις επόμενες γενεές.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

• Για ποιο λόγο καθυστερούν οι συμβάσεις παραχώρησης σε Κρήτη και Ιόνιο ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των υδρογονανθράκων στις περιοχές; Πότε αναμένεται να υπογράφουν και οι τελευταίες συμβάσεις;

• Επηρεάζει το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στη χώρα μας και ενδεχόμενους επενδυτές οι οποίοι αποθαρρυμένοι από τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία ενδεχομένως να μην αποφασίζουν μια επένδυση στοιχίζοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της χώρας;

• Όλοι συμφωνούν ότι ένα τέτοιο έργο θα καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό παίκτη αλλά και εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας της Μεσογείου αναχαιτίζοντας την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή. Για ποιο λόγο λοιπόν να καθυστερεί μια τόσο σημαντική επένδυση που μόνο θετικά μπορεί να αποφέρει στην Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας;

• Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο μέσος όρος στην Κύπρο για να παραχωρηθεί μια περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση κυμαίνεται ανάμεσα στους 6-10 μήνες ενώ στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα τρία χρόνια;

• Ποιο το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Κρήτη και ποιες οι έως τώρα εκτιμήσεις για την προοπτική και τις δυνατότητες της περιοχής;

• Έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε συνεργασία φυσικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ για τη διασφάλιση αυτών των ερευνών εντός ελληνικής ΑΟΖ δεδομένου πως ακόμα δεν έχουμε κηρύξει ΑΟΖ στην περιοχή;


 

Ο βουλευτής,

Δημήτριος Κ. Καμμένος