Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου & ΑΚΕ (υπ. Αριθμ. 7289/999//2-5-2019) με θέμα: «Σύσκεψη στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια με απουσία της Ελλάδας»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου & ΑΚΕ (υπ. Αριθμ. 7289/999//2-5-2019) με θέμα: «Σύσκεψη στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια με απουσία της Ελλάδας»

Ερώτηση& ΑΚΕ 7289/999//2-5-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριε Υπουργέ,

Την Τρίτη 30 Απριλίου 2019 οργανώθηκε στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας μια μεγάλη σύσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια στην οποία προσκλήθηκαν όλοι οι ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, η ΕΕ , και η Κροατία και η Σλοβενία. Σε αυτή μάλιστα προσκλήθηκαν και τα Σκόπια και ο Ζάεφ ωστόσο, η χώρα μας δεν βρισκόταν εκεί.

Η μη παρουσία της χώρας μας σε μια τόσο σημαντική σύσκεψη γεννά προβληματισμούς και ερωτηματικά για το κατά πόσο τελικά μετά τις Πρέσπες ο ρόλος της Ελλάδος στα Βαλκάνια αναβαθμίστηκε όπως άλλωστε διατυμπάνιζαν στελέχη της Κυβέρνησης. Αν πράγματι ο ρόλος της χώρας μας μετά τη Συμφωνία είχε αναβαθμιστεί τότε γιατί οι Ευρωπαίοι παρέλειψαν να μας προσκαλέσουν να συμμετάσχουμε; Μήπως γιατί ο ρόλος μας δεν αναβαθμίστηκε τελικά, αλλά απλά «τελείωσε»; Μήπως πλέον η Ελλάδα και ο κ. Τσίπρας δεν πια απαραίτητοι στους ξένους ηγέτες και για αυτό το λόγο δεν προσκλήθηκαν;

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως μετά από αυτήν την τόσο σοβαρή εξέλιξη, οι ευρωπαίοι ηγέτες απλά έκαναν την δουλειά τους με την Συμφωνία των Πρεσπών βάση της οποίας κατάφεραν να κάνουν την Ελλάδα να εκχωρήσει από μόνη της την Μακεδονία στα Σκόπια και τώρα δεν υπολογίζουν την χώρα μας και δεν έχει κανένα λόγο σε ότι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στην βαλκανική χερσόνησο.

Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα για το πως βλέπουν οι ξένοι τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ο οποίος υποτίθεται θα αναβαθμίζονταν μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Αντίθετα πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές συνόρων και δεν ενδιαφέρονται ποσώς ούτε για τις ελληνικές θέσεις αλλά ούτε και για τα εθνικά συμφέροντα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

  • Ποια η επίσημη θέση του Υπουργείου για τη μη πρόσκληση/ μη παρουσία της χώρας μας στη Σύσκεψη; Πως απαντάτε σε όλους όσους κάνουν λόγο για υποβάθμιση και όχι αναβάθμιση όπως αναμενόταν του ρόλου της χώρας μας στην περιοχή των Βαλκανίων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών;

  • Μήπως η Ελλάδα και ο κ. Τσίπρας δεν πια απαραίτητοι στους ξένους ηγέτες και για αυτό το λόγο δεν προσκλήθηκαν σε μια σύσκεψη που αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στην βαλκανική χερσόνησο; Γι’ αυτό παραχωρήσαμε τη Μακεδονίας μας τελικά; Για να είμαστε απρόσκλητοι σε βαλκανικές συσκέψεις; ΓΙως θα εκφραστούν οι ελληνικές θέσεις και θα προωθηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα;

  • Υπήρξε επίσημη πρόσκληση της χώρας μας να συμμετέχει στη Σύσκεψη στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια; Αν ναι για ποιο λόγο τελικά η Ελλάδα δεν συμμετείχε; Μήπως ο Πρωθυπουργός της χώρας βρισκόταν σε Πασχαλινές διακοπές που καθιστούσαν την παρουσία του μη δυνατή; Παρακαλώ όπως προσκομιστεί η σχετική πρόσκληση εάν υπάρχει.

  • Αν η χώρα μας δεν έλαβε πρόσκληση για την εν λόγω σύνοδο, υπήρξε επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας; Αν ναι παρακαλώ όπως προσκομιστεί. Αν όχι παρακαλώ όπως αναφέρατε τους λόγους για τους οποίους δεν ζητήθηκε επίσημη επεξήγηση των λόγων για τους οποίους η χώρα μας δεν προσκλήθηκε σε μια τόσο σημαντική σύσκεψη

 

Ο βουλευτής,

Δημήτριος Καμμένος