Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 7205/19-04-2019) με θέμα: «Σχετικά με την εκπαίδευση Σκοπιανών στρατιωτικών σε ελληνικό έδαφος»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 7205/19-04-2019) με θέμα: «Σχετικά με την εκπαίδευση Σκοπιανών στρατιωτικών σε ελληνικό έδαφος»

Ερώτηση 7205/19-04-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, μεταξύ άλλων και στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το κρατίδιο-μόρφωμα των Σκοπιών, εντασσόμενη στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ν.Α.Τ.Ο..

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η εν λόγω στρατιωτική συνεργασία προβλέπει, μεταξύ άλλων και εκπαίδευση Σκοπιανών αξιωματικών σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (Π.Κ.Ε.Ε.Υ.Η.), στο στρατόπεδο Παπαθεοφίλου, στην Κρηστώνη Κιλκίς, Η μορφή και έκταση της εκπαίδευσης, όπως και ο χώρος, που πιθανολογείται σφοδρά όμως πως 0α είναι ίο Π.Κ.Ε.Ε.Υ.Ε., Θα γνωστοποιηθούν εντός των αμέσως προσεχών ημερών.

Εφόσον θα ισχύσει ό,τι και με τις στρατιωτικές αποστολές πολλών άλλων χωρών, τα στελέχη των οποίων εκπαιδεύονται στο Π.Κ.Ε.Ε.Υ.Ε., οι Σκοπιανοί αξιωματικοί θα έρχονται καίει ομάδες αντί δίμηνο ή τρίμηνο αναλόγως προς τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Με άλλα λόγια «Βάζουμε τούς λύκους να φυλάνε τα πρόβατα» όπως λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός για τέτοιες περιπτώσεις.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Με δεδομένες τις σχέσεις άμεσης εξάρτησης του κρατιδίου μορφώματος των Σκοπιών με τους Τούρκους, πως διασφαλίζεται η εθνική ασφάλεια και το απόρρητο του επιχειρησιακού πλαισίου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε ενδεχόμενες κατασκοπευτικές διαθέσεις και ενέργειες των εκπαιδευόμενων Σκοπιανών στρατιωτικών;

  2. Ποιος είναι αρμόδιος για τον καθορισμό του συνολικού πλαισίου της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους Σκοπιανούς στρατιωτικούς και με ποια κριτήρια εκπονείται αυτό;

  3. Προβλέπεται αντίστοιχη εκπαίδευση Ελλήνων στρατιωτικών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο έδαφος των Σκοπιών;


 

Ο βουλευτής,

Χρήστος Χατζησάββας