Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 7277/25-04-2019) με θέμα: «Σχετικά με την αναβάθμιση των συστημάτων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 7277/25-04-2019) με θέμα: «Σχετικά με  την  αναβάθμιση των συστημάτων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16»

Ερώτηση 7277/25-04-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Η αναβάθμιση των συστημάτων αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών της Π.Α τύπου F-16 αποτελεί μείζον στρατιωτικό θέμα λαμβανομένης υπόψη της εναλλαγής των συσχετισμών και της αποτελεσματικότητας των αεροσκαφών.

Το τελευταίο διάστημα έχουν διαρρεύσει πληροφορίες μέσω δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για πιθανή εμπλοκή της εταιρείας Lockheed Martin σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες αναβαθμίσεως και την πιθανότητα να μην λειτουργήσει το ήδη υπάρχον σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II συνδυαστικά με το νέο ραντάρ που προτείνει η Lockheed Martin. Εκτός από την σημασία της λειτουργικότητας, προκύπτουν και θέματα οικονομικής σημασίας που απορρέουν από τους υφιστάμενους συμβατικούς όρους για την συνεργασία μεταξύ της Lockheed Martin και της Ελληνικής πλευράς.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Τι ακριβώς σχεδιάζει το υπουργείο αναφορικά με την αναβάθμιση των F-16;

2) Ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία των συμβάσεων με την Lockheed Martin και ποια η τυχόν οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού στην περίπτωση που επιλεχθεί η υλοποίηση της πρότασης της Lockheed Martin;


 

Ο βουλευτής,

Γεώργιος Γερμενής