Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 7429/16-05-2019) με θέμα: «Αντιπυρική περίοδος 2019»

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 7429/16-05-2019) με θέμα: «Αντιπυρική περίοδος 2019»

Ερώτηση 7429/16-5-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Για μία ακόμη χρονιά εισερχόμαστε στην αντιπυρική περίοδο, όμως φέτος υπάρχει μια τραγική ιδιαιτερότητα: η χώρα έχει ήδη εγγράψει στο παθητικό της το θάνατο 102 συνανθρώπων μας από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, ενώ ακόμη αναζητούνται από τη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.

Ήδη πριν το συμβάν οι ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος είχαν αναδειχθεί και επισημανθεί ενώ εξ αφορμής του συμβάντος αυτού έγιναν σημαντικές δωρεές προς το Π.Σ. ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή του ικανότητα που εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε θανατηφόρα ανεπαρκής.

Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχώρησε σε δωρεά ύψους 25.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 2.500.000 προορίζονταν για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα προς τον σκοπό αυτό το ΙΣΝ σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα απέστειλαν προσκλήσεις σε 395 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς μέχρι και τις αρχές του τρέχοντος μηνός, οι ΟΤΑ επέδειξαν ελάχιστο ενδιαφέρον, έως αδιαφορία, καθώς μόλις 83 ανταποκρίθηκαν.

Στις αρχές του έτους, και εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), προχώρησε, μέσω δωρεάς, στην αγορά και παράδοση προς το Πυροσβεστικό Σώμα εξειδικευμένων αναπνευστικών συσκευών ύψους 30.000 ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία «Παπαστράτος» πραγματοποίησε δωρεά ύψους 1.000.000 ευρώ που αφορούσε σε 20 υδροφόρα οχήματα για να κατανεμηθούν από το Π.Σ. σε νησιά του Αιγαίου.

Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν και έχουν ήδη ειπωθεί κατ' επανάληψη για την κατάσταση των πυροσβεστικών αεροπλάνων, των πυροσβεστικών οχημάτων, της διαθεσιμότητας καυσίμων και ανταλλακτικών, των ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό, των καθυστερήσεων στον τομέα της πρόληψης, και οι σχετικές ερωτήσεις για τον αριθμό και το βαθμό ετοιμότητας των επιχειρησιακών μέσων, για την επάρκεια σε στελεχιακό δυναμικό, για την πρόοδο των έργων πρόληψης θα μπορούσαν να τεθούν εκ νέου για μία ακόμη χρονιά, όμως:

Επειδή κάθε χρόνο το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται αντιμέτωπο με τα ίδια σχεδόν προβλήματα.

Επειδή η πρόληψη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας τόσο για τη μείωση των περιστατικών πυρκαγιάς όσο και για την επιτυχία των επιχειρησιακών δράσεων στην αντιμετώπισή τους.

Επειδή σε κάθε αντίστοιχη Ερώτησή μας στο παρελθόν οι αρμόδιοι Υπουργοί απαντούν με τα ίδια γενικόλογα ευχολόγια να πάνε όλα καλά και υποσχέσεις που ξεχνιούνται με την έλευση του Φθινοπώρου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Τι διαφορετικό σκοπεύετε να κάνετε σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ώστε να μην ξαναβιώσουμε καταστάσεις όπως η περσινή;

2. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, πότε θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση; Σε ποιους λόγους οφείλεται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση ενώ η Κυβέρνηση διατείνονταν πως θα είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του έτους και τώρα βρισκόμαστε ήδη στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου; Ποιες ακριβώς βελτιώσεις προσδοκάτε ότι θα επιφέρει στον τομέα της αντιμετώπισης πυρκαγιών;

3. Πόσα εναέρια και χερσαία πυροσβεστικά μέσα διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, ποια είναι η κατάσταση τους και πόσα είναι απολύτως έτοιμα να επιχειρήσουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια;

4. Σε περίπτωση που ο αριθμός των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων δεν επαρκεί είναι στους σχεδιασμούς σας η μίσθωση περαιτέρω εναέριων μέσων, ειδικά για τις ημέρες μεγάλης επικινδυνότητας και εάν ναι σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί επ' αυτού;

5. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα πρόληψης (καθαρισμός περιαστικών δασών, οικοπέδων, επικίνδυνων περιοχών για ανάφλεξη, καθαρισμός και συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών κλπ.) από τις περιφέρειες της χώρας;

Πόσα έχουν ολοκληρωθεί και ποιος ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τα υπόλοιπα;

6. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιοποίηση της παρασχεθείσας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.) δωρεάς; Πόσοι ΟΤΑ έχουν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις για την εκπαίδευση των εργαζομένων τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τι προτίθεστε να κάνετε για το χαμηλό ποσοστό ενδιαφέροντος από πλευράς τους;


 

Ο βουλευτής,

Γρηγόρης Ψαριανός