Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 96/02-08-2019) με θέμα: «Αμυντικός Σχεδιασμός»

Απάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 96/02-08-2019) με θέμα: «Αμυντικός Σχεδιασμός»

Ερώτηση 96/02-08-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριε Υπουργέ.

Με αφορμή δημοσιεύματα ιστοσελίδων της 29/7/2019 για to Ελληνικής επινόησης και δημιουργίας σύστημα ανίχνευσης και εντοπισμού απειλών από μαχητικά «stealth» ( F-22.F-35. SU-57),το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την εξουδετέρωση οποιοσδήποτε απειλής κατά της χώρας μας από μαχητικά Α/Φ και Ε/Π 5ης γενεάς αναφέρουμε.

1.Το πρόγραμμα για τη δημιουργία και ανάπτυξη του υπερόπλου HEMPAS παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από ομάδα πέντε (5) επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γνωστή ώς “ομάδα Θεσσαλονίκης” το 2006 ενώπιον του τότε υπουργού άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου) Χηνοφώτη .

2.Έκτοτε παρ' όλο που πήρε το πράσινο φως και έγινε δεκτό από το Συμβούλιο Αμυντικού Σχεδιασμού (ΣΑΣΠ) με ψήφους 7-0 ως απολύτως αναγκαίο και το 2010 κατά τη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ κρίθηκε με ψήφους 4-0 ως ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ και ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ. ξαφνικά πάγωσε και έχει μέχρι σήμερα εξαφανιστεί.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1)Γνωρίζει το λόγο ή τους λόγους που δεν προχώρησε η κατασκευή και ενεργοποίηση του υπερόπλου αυτού ;

2) Προτίθεται να εξετάσει εξ αρχής το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση και δημιουργία του με το δεδομένο πάντοτε και σύμφωνα με τα αποτελέσματα taw δοκιμών ότι κρίθηκε ως άκρως επιτυχημένο;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βελόπουλος Κυριάκος

Μυλωνάκης Αντώνιος