Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου & ΑΚΕ (υπ. Αριθμ. 4010/404//04-12-2018) με θέμα: «Η κατεδάφιση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας - Παναγίας Ελευθερώτριας πλησίον τον σημείου ανεγέρσεις Ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου & ΑΚΕ (υπ. Αριθμ. 4010/404//04-12-2018) με θέμα: «Η κατεδάφιση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας - Παναγίας Ελευθερώτριας πλησίον τον σημείου ανεγέρσεις Ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.»

Ερώτηση 4010/404//04-12-2018 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριοι Υπουργοί,

Εξαιτίας της παρελεύσεως του προκαθορισμένου διαστήματος εντός του οποίου οφείλατε να απαντήσετε επί της από 08.10.2018 ίδιας Ερωτήσεως με ΑΚΕ, επανατίθενται τα κάτωθι:

Η κατεδάφιση ενός ναού είναι εξ ορισμού μία θλιβερή, επαίσχυντη και παντελώς έκνομη (ενόσω εκκρεμεί η έκδοση δικαστική απόφαση περί του αντιθέτου) ενέργεια. Παρά ταύτα, έλαβε χώρα και όλοι γίναμε αποδέκτες αυτής, διότι είναι ένα ζήτημα που αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Δεν γνωστοποιήθηκε όμως ουδέποτε, βάσει ποιας εξουσιοδοτήσεως εδόθη η έγκριση για την απόφαση της κατεδαφίσεως, ούτε βεβαίως ποιους σκοπούς εκείνη εξυπηρετεί. Διότι αν έγινε αποκλειστικά και μόνο για να υπάρχει περισσότερος χώρος για την ανέγερση Ισλαμικού τεμένους, τότε πρόκειται για πράξη με ιδιαίτερη απαξία και φυσικά με ποινικές ευθύνες, βάσει διατάξεων του Ποινικού και του Εκκλησιαστικού Ποινικού Δικαίου.

Βάσει σχετικής ανακοινώσεως της Ιερός Αρχιεπισκοπής Αθηνών «για οποιαδήποτε κατασκευή υφίσταται σε στρατιωτική έκταση αρμόδια είναι, σύμφωνα με το Νόμο, η αντίστοιχη στρατιωτική υπηρεσία». Επομένως ορίζει ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για την ενέργεια αυτή.

Στην Ελλάδα του σήμερα που για να χτίσεις το παραμικρό χρειάζεσαι άδειες, μελέτες για τα πάντα, για να χτίσεις Τέμενος σε μια περιοχή, παρά τις επί χρόνια αντιδράσεις κατοίκων και πολιτών, δεν είναι υποχρεωτικό. Προφανώς ούτε και για να γκρεμίσεις Εκκλησίες επειδή εμποδίζουν. Είμαστε ίσως η πρώτη χώρα παγκοσμίως που γκρεμίζει Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες ανέγερσης του Ισλαμικού Τεμένους προσβάλλοντας έτσι τη θρησκευτική συνείδηση και ταυτότητα των Ελλήνων που η καρδιά και η ψυχή τους είναι συνυφασμένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Χριστιανική Πίστη.

Συνέπεια των ανωτέρω ερωτάσθε:

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

  • Τίθεται πλέον το εύλογο ερώτημα, ως αποτέλεσμα ποιας διαδικασίας (εισηγήσεων, αποφάσεων) επήλθε η εγκληματική για την Ορθοδοξία μας απόφαση κατεδάφισης ενός Ιερού Ναού για να μην «εμποδίζει» την επικείμενη ανέγερση Ισλαμικού τεμένους; Παρακαλώ όπως προσκομίσετε τα σχετικά πρακτικά των συνεδριάσεων των αρμοδίων επιτροπών.

  • Προσκομίσατε την εισήγηση βάσει της οποίας κατεδαφίστηκε ο Ιερός Ναός. Βάσει ποιων κριτηρίων εδόθη η έγκριση και από ποιόν τελικά για τον σκοπό αυτό;

  • Ποια Υπηρεσία (ποιου Υπουργείου) κατεδάφισε τον Ιερό Ναό;

Ο βουλευτής,

Δημήτριος Καμμένος