Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου & ΑΚΕ(υπ. Αριθμ. 3901/389/29-11-2018) με θέμα: «Ελλιπείς οι έλεγχοι σχετικά με το ζήτημα της παράνομης εξαγωγής εκατοντάδων τόνων χρυσού εκτός Ελλάδος»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου & ΑΚΕ(υπ. Αριθμ. 3901/389/29-11-2018) με θέμα: «Ελλιπείς οι έλεγχοι σχετικά με το ζήτημα της παράνομης εξαγωγής εκατοντάδων τόνων χρυσού εκτός Ελλάδος»

Ερώτηση 3901/389/29-11-2018 της Βουλής των Ελλήνων

Την Τρίτη 27.11 η Ελληνική Αστυνομία προσχώρησε στη σύλληψη δεκάδων εμπλεκόμενων σε ένα γιγαντιαίο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού. Πρόκειται για πράξεις στις οποίες έχουν προβεί οι συλληφθέντες, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις που αφορούν τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα - κακουργηματική λαθρεμπορία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για τοκογλυφία, πλαστογραφία, νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οι ποσότητες του χρυσού, προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους, μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών, ήταν προϊόντα εγκλήματος. Αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.

Από την παραπάνω δραστηριότητα των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Ευλόγως ανακύπτει πλήθος ερωτημάτων, σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή των τελωνείων, εφορειών, των μεταφορικών εταιρειών κ.λπ.

Συνεπεία των ανωτέρω ερωτάσθε:

  • Να δοθεί πλήρης κατάλογος των μετρητών - τιμαλφών ανά αντικείμενο όπως καταγράφονται στην αποθήκη φυλάξεως. Θα ασφαλιστεί το περιεχόμενο αυτό από πιθανή κλοπή, φυσική καταστροφή, πυρκαγιά κ.λπ.;

  • Να προσκομιστούν τα ονόματα και ο ακριβής αριθμός των εμπλεκομένων στο κύκλωμα. Για ποιους λόγους αναφέρεται μόνο το όνομα του «Ριχάρδου»;

  • Εφόσον πιστοποιηθούν η ποσότητα του χρυσού και οι αποδέκτες, θα ζητηθεί πίσω ο χρυσός ως αντικείμενο λαθρεμπορίου;

  • Ποια είναι η ακριβής αξία των κατασχεθέντων στην Ελλάδα; Ποιος ευθύνεται για την καταμέτρηση και φύλαξή του και πού θα φυλάσσονται αυτά;

  • Έχετε ελέγξει αν εμπλέκονται κρατικοί φορείς (εφορεία, τελωνείο) με οποιονδήποτε τρόπο;

  • Θα δοθεί ο χρυσός στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αυξηθούν τα κρατικά αποθέματά μας;

Ο Βουλευτής,

Δημήτρης Κ.Καμμένος