Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2671/19-10-18) με θέμα: «Περί μυστικών κονδυλίων»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2671/19-10-18) με θέμα: «Περί μυστικών κονδυλίων»

Ερώτηση 2671/19-10-18 της Βουλής των Ελλήνων

Μεγάλη αναταραχή στην εγχώρια πολιτική σκηνή έχει προκαλέσει η δημόσια αντιπαράθεση του πολιτικού προσωπικού της χώρας, σχετικά με τη διάθεση των μυστικών κονδυλίων των Ελληνικών Υπουργείων, με σκοπό την ανεπίσημη χρηματοδότηση ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και διαφόρων παραγόντων (πχ λομπίστες) για την υποτιθέμενη προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Υπάρχουν ειδικοί κωδικοί στους προϋπολογισμούς των Υπουργείων, οι οποίοι συγκεντρώνουν χρήματα για μυστική διπλωματία και ανεπίσημες δράσεις και αν ναι, πόσα είναι αυτά τα υπουργεία και ποιο είναι το συνολικό χρηματικό ποσό που δεσμεύεται για τέτοια χρήση; Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε για τα μυστικά κονδύλια του κάθε υπουργείου,

2) Αληθεύει ότι το ΥΠΕΞ είναι το μόνο υπουργείο που έχει θεσπίσει έλεγχο των μυστικών του κονδυλίων, από ανεξάρτητη τριμελή επιτροπή διπλωματών, συνεπικουρούμενη από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Βουλής και αν ναι, γιατί δεν θεσμοθετείτε τον πλήρη έλεγχο (ως προς τα ποσά και όχι ως προς τα φυσικά πρόσωπα) των μυστικών κονδυλίων και των άλλων Υπουργείων και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη;

3) Δεν αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάργηση πάσης φύσεως κρυφών και μυστικών κονδυλίων;


 

Ο βουλευτής,

Ηλίας Παναγιώταρος