Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3049/02-11-18) με θέμα: «Συνέχεια στην πολιτική δίωξη ανώτερου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3049/02-11-18) με θέμα: «Συνέχεια στην πολιτική δίωξη ανώτερου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού»

Ερώτηση 3049/02-11-18 της Βουλής των Ελλήνων

Πριν από περίπου οκτώ μήνες κατατέθηκε ερώτηση σχετικά με τη δίωξη ανωτέρου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού για σχόλιο που έκανε στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Στην απάντηση του ΥΠΕΘΑ, δεν διευκρινίστηκαν ποιες ήταν οι επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες για την, εν μια νυκτί, απόσπαση/μετάθεση του αξιωματικού. Αντιθέτως, έγινε προσπάθεια να πεισθούμε ότι η απόσπασή του την ίδια ακριβώς ημέρα που διατάχθηκε Ε.Δ.Ε ήταν «τυχαίο γεγονός» και ότι «επείγουσα» ήταν και η κάλυψη μιας θέσης που παρέμενε κενή για 16 μήνες!!! Επίσης, στην ίδια απάντηση αναφέρθηκε ότι η απόσπαση του αξιωματικού «υλοποιήθηκε, απορριπτόμενης της υποβληθείσας από το μετακινούμενο στέλεχος αίτησης ανακλήσεως αυτής και συνυπολογισμένης θετικά της μακρόχρονης προϋπηρεσίας του σε επιτελικές θέσεις μεγάλων σχηματισμών, καθώς και της ευρύτητας της επαγγελματικής του εμπειρίας». Θα σας είχαμε καλόπιστα πιστέψει, εάν δεν ακολουθούσε, στις 19 Απριλίου 2018, η κρίση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβούλιου Κρίσεων που δεν προήγαγε τον αξιωματικό στο βαθμό του Πλοιάρχου, εντελώς αδικαιολόγητα και προκλητικά, συνεχίζοντας έτσι, την ανήθικη και παράνομη δίωξή του, προφανώς κατ' εντολήν σας.

Ο εν λόγω αξιωματικός έχει αξιολογηθεί στον βαθμό του Αντιπλοιάρχου με μέσο όρο βαθμολογίας «Γενική Ικανότητα στον Κατεχόμενο Βαθμό» 99,7% και σε όλη του τη σταδιοδρομία, σε όλα τα προσόντα ανεξαιρέτως, η βαθμολογία του ήταν «εξαίρετη». Ο εν λόγω αξιωματικός έχει λάβει 5 εύφημες μνείες, είναι κάτοχος διδακτορικού από τη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης με «Άριστα», το ένα από τα τρία μεταπτυχιακά του είναι από το Χάρβαρντ, είναι απόφοιτος από τη ΣΕΘΑ με βραβευμένη διατριβή και από την ΑΔΙΣΠΟ (πρώτος από το Πολεμικό Ναυτικό μεταξύ 204 σπουδαστών).

Ερωτάσθε:

1. Αληθεύει ή όχι το γεγονός ότι ο εν λόγω αξιωματικός κρίθηκε «διατηρητέος» με βάση μια τυποποιημένη δήλωση επιθυμίας μετάθεσης στην οποία δεν είχε σημειώσει ότι επιθυμεί να εκτελέσει τα καθήκοντα Κυβερνήτου, επειδή είχε μόλις μετατεθεί παρά τη θέλησή του στη Φρουρά Θεσσαλονίκης, στην όποια έπρεπε κατά νόμο να παραμείνει τουλάχιστον επί διετία ; Αληθεύει ή όχι το γεγονός ότι σε όλες τις άλλες δηλώσεις επιθυμίας, όλα τα έτη ανεξαιρέτως, δήλωνε ότι επιθυμεί να εκτελέσει καθήκοντα Κυβερνήτου ;

2. Μετά από όλα τα παραπάνω προσόντα, ποια είναι η βαθμολογία που κρίνετε πως θα έπρεπε να έχει, για να προαχθεί, όπως συμμαθητές του που προήχθησαν κατ’ εκλογήν και χωρίς να έχουν εκτελέσει καθήκοντα Κυβερνήτου;

Ο βουλευτής,

Ανδρέας Λοβέρδος